PROTESTELE de la Chişinău: Zeci de mii de oameni au ieşit în stradă. Protestatarii au dat un ultimatum pentru alegeri anticipate - VIDEO

Zeci de mii de oameni participă, duminică, la manifestaţii în centrul Chişinăului, contestând Guvernul Pavel Filip, alcătuit de Partidul Democrat, şi cerând organizarea de alegeri parlamentare anticipate.

7435 afișări
Imaginea articolului PROTESTELE de la Chişinău: Zeci de mii de oameni au ieşit în stradă. Protestatarii au dat un ultimatum pentru alegeri anticipate - VIDEO

PROTESTELE continuă şi astăzi la Chişinău: Mii de oameni cer alegeri anticipate (Imagine: Radu Stefan/ Arhiva Mediafax Foto)

UPDATE: Protestul din Chişinău s-a terminat. Protestatarii au dat puterii ”ultimatum” pentru organizarea de anticipate

Protestul de duminică s-a încheiat în jurul orei 18.30. Liderii protestatarilor le-au dat autorităţilor ultimatum să stabilească alegeri anticipate până joi. ”Dacă până joi nu dau curs la solicitarele noastre, vom întreprinde măsuri foarte drastice. Mulţimea scandează: „Ultimatum”. Joi ora 17 este ora limita, vor avea surprize din cele mai frumoase”, a declarat Andrei Năstase în faţa mulţimii de protestatari.

Pe de o parte, manifestaţiile sunt organizate de Platforma Demnitate şi Adevăr, o mişcare neafiliată politic condusă de Andrei Năstase care pledează pentru combaterea corupţiei, integrarea europeană şi organizarea de alegeri parlamentare şi prezidenţiale anticipate.

Pe de altă parte, mitingurile sunt organizate de Partidul Nostru (prorus, centru-stânga), condus de primarul oraşului Bălţi, Renato Usatîi, şi de Partidul Socialiştilor (prorus, extremă-stânga), condus de Igor Dodon.

Marşul de duminică a început în Piaţa Marii Adunări Naţionale din Chişinău, după care manifestanţii s-au îndreptat spre instituţii aflate sub controlul Partidului Democrat (PDM, proeuropean, centru-stânga) - Procuratura Generală, Centrul Anticorupţie, Curtea Constituţională -, contestând din nou influenţa exercitată de controversatul om de afaceri Vladimir Plahotniuc.

"Avem un an de când protestăm împotriva acestui criminal care a profanat absolut tot de ce s-a atins", a declarat Andrei Năsatse, liderul Platformei Demnitate şi Adevăr.

Manifestanţii au adoptat o rezoluţie prin care solicită alegeri parlamentare anticipate.

Mii de oameni din toată ţara au venit la Chişinău pentru a contesta guvernarea condusă de către Partidul Democrat şi pentru a cere alegeri parlamentare anticipate, informează UNIMEDIA.

Deşi iniţial susţinătorii actualei guvernări, din Asociaţia Obştească GARLEM, au anunţat că se vor strânge în faţa unui centru comercial din nordul Chişinăului, dar mitingul a fost anulat. Organizatorii îşi îndeamnă simpatizanţii să rămână astăzi în casele lor, alături de familii, "chiar dacă îşi doresc să se exprime în mod public pentru susţinerea parcursului european".

Fostul premier Ion Sturza, unul din liderii opoziţiei pro-europene, le-a cerut oamenilor să iasă în stradă, într-un mesaj publicat pe contul său de Facebook: "Cum poţi să guvernezi, fiind detestat de propriul popor, cum poţi să te impui, fiind ilegitim? Noi trebuie să-i scoatem la lumină! Prin protest, paşnic, dar protest!"

Forţele de ordine au fost mobilizate în faţa principalelor instituţii ale statului pe care protestatarii le vor picheta, pentru prevenirea incidentelor violente precum cele din 20 ianuarie.

Ministerul moldovean de Interne, Alexandru Jizdan, a mobilizat toate efectivele şi a anunţat că e posibili ca printre demonstranţi să fie infiltraţi agitatori şi provocatori: "Noi facem un apel către organizatorii protestelor să-şi asume ceea ce se va întâmpla în stradă".

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici