PROTESTELE din TURCIA continuă: Mii de manifestanţi au ocupat din nou Piaţa Taksim din Istanbul. Poliţia a folosit gaze lacrimogene - FOTO

Mii de manifestanţi au ocupat din nou, marţi seara, Piaţa Taksim din Istanbul, în a şasea zi a mişcării de protest din Turcia. Poliţia turcă a folosit în cursul nopţii de marţi spre miercuri gaze lacrimogene şi tunuri cu apă pentru a încerca să disperseze sutele de manifestanţi, a raportat presa locală.

1831 afișări
Imaginea articolului PROTESTELE din TURCIA continuă: Mii de manifestanţi au ocupat din nou Piaţa Taksim din Istanbul. Poliţia a folosit gaze lacrimogene - FOTO

PROTESTELE din TURCIA continuă: Mii de protestatari au ocupat din nou Piaţa Taksim din Istanbul (Imagine: AFP/ Mediafax Foto)

UPDATE Poliţia turcă a folosit gaze lacrimogene pentru a dispersa manifestanţii

Protestatarii scandează sloganuri ostile premierului Recep Tayyip Erdogan, în pofida scuzelor prezentate marţi de vicepremierul Bülent Arinç. Contestatarii încercau să se îndrepte către birourile premierului Recep Tayyip Erdogan din aceste două oraşe, ignorând ordinele forţelor de poliţie care le solicitau să se disperseze, conform presei locale şi unui jurnalist AFP.

Violenţe au avut loc şi în oraşul Hatay (sud-est) la frontiera cu Siria unde un tânăr în vârstă de 22 de ani a murit cu o zi înainte după ce a fost rănit în timpul unei manifestaţii.

Conform postului de televiziune privată NTV, doi poliţişti şi trei manifestanţi au fost răniţi în noile ciocniri de miercuri de la Hatay.

Mii de contestatari s-au adunat în piaţa Taksim din Istanbul, centru simbolic al manifestaţiilor care au degenerat vineri în confruntări violente ce au cuprins şi alte oraşe ale ţării.

Mişcările de protest faţă de guvernul lui Erdogan continuă în pofida cererii acestuia de a pune capăt conflictelor care au provocat doi morţi, conform surselor oficiale.

Grupări de dreapta au afirmat că mai multe mii de manifestanţi au fost răniţi în timp ce oficialii vorbesc doar de 300 de răniţi, majoritatea printre forţele de ordine.

Premierul Recep Tayyip Erdogan, aflat în vizită în nordul Africii, apreciase că situaţia se va calma.

Protestele, care iniţial erau faţă de reducerea suprafeţelor verzi din Parcul Gezi - unde există planul de reconstruire a cazarmei otomane Topçu Kişlasi, care ar deveni un complex turistic, având inclusiv un mall - au devenit o acţiune îndreptată împotriva premierului Recep Tayyip Erdogan, criticat pentru politicile cu caracter islamist. Premierul a anunţat luni că este dispus să renunţe la planul de construire a unui mall în cadrul complexului, precizând că poate decide construirea unei moschei în locul mall-ului.

Erdogan, aflat la putere din anul 2002, este liderul Partidului pentru Dreptate şi Dezvoltare (AK), format pe structurile unei foste mişcări islamiste. Săptămâna trecută, Parlamentul turc a aprobat o lege care interzice vânzarea şi consumul de băuturi alcoolice în intervalul orar 22.00 - 6.00, o situaţie care a nemulţumit tinerii turci. Acuzat de atitudine islamistă, Erdogan a dat asigurări că este determinat să respecte caracterul laic al statului turc.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici