Puşilin: Separatiştii sunt pregătiţi să reacţíoneze dacă Kievul nu respectă înţelegerea de la Minsk

Forţele rebele din estul Ucrainei sunt pregătite să reacţioneze în cazul în care Kievul nu dă curs înţelegerii de la Minsk privind reconcilierea Ucrainei, a declarat sâmbătă Denis Puşilin, reprezentantul Doneţkului în Grupul de contact din care fac parte Kievul, Moscova şi OSCE, scrie Sputnik.

749 afișări
Imaginea articolului Puşilin: Separatiştii sunt pregătiţi să reacţíoneze dacă Kievul nu respectă înţelegerea de la Minsk

Denis Puşilin (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

"Dacă nu vor fi implementate (înţelegerile de la Minsk), atunci se va trage concluzia de rigoare, iar planul de acţiune va fi schimbat imediat. În prezent, noi acţionăm în conformitate cu ceea ce am semnat la Minsk", a declarat liderul separatist.

El a subliniat însă că separatiştii au primit garanţii din partea liderilor europeni cu privire la punerea în aplicare a înţelegerii la care s-a ajuns joi în capitala belarusă. "Este important pentru noi să fim responsabili de acţiunile noastre, de noi şi de faptele noastre", a adăugat el.

Grupul de contact, din care fac reprezentanţi ai Moscovei, Kievului, OSCE şi lideri separatişti proruşi din estul Ucrainei, a semnat joi o înţelegere care vizează să pună capăt conflictului ucrainean. Înţelegerea a fost negociată de către preşedinţii Rusiei Vladimir Putin, Ucrainei Petro Poroşenko, Franţei Francois Hollande şi cancelarul Germaniei Angela Merkel, după aproximativ 16 ore de negocieri în capitala belarusă.

Între măsurile prevăzute în documentul final se află un armistiţiu între forţele guvernamentale ucrainene şi separatiştii proruşi din estul ţării, crearea unei zone demilitarizate de ambele părţi beligerante, retragerea armamentului greu din regiune şi un schimb de prizonieri.

Armistiţiul urmează să intre în vigoare la miezul nopţii de sâmbătă spre duminică (0.00, ora Ucrainei şi Roâmniei).

Acesta este cel de-al doilea armistiţiu încheiat între părţile implicate în conflict, după cel de la 5 septembrie, care nu a fost respectat. Confruntările armate s-au intensificat de la începutul anului.

 

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici