Putin avertizează România şi Polonia că se află în vizorul rachetelor Rusiei

Preşedintele rus, Vladimir Putin, a avertizat România şi Polonia că s-ar putea afla în raza de acţiune a rachetelor ruse, pe fondul găzduirii elementelor sistemului antirachetă american, considerat o ameninţare la adresa Moscovei, relatează Reuters.

36249 afișări
Imaginea articolului Putin avertizează România şi Polonia că se află în vizorul rachetelor Rusiei

Putin avertizează România şi Polonia că se află în vizorul rachetelor Rusiei

Putin a reiterat avertismentul asupra sistemului antirachetă din România, acuzând că deşi Moscova a solicitat în nenumărate rânduri că va lua măsuri represive în caz contrar, Washingtonul şi aliaţii săi au ignorat aceste avertismente.

În cursul acestei luni, sistemul antirachetă de la Deveselu a intrat în funcţiune, urmând ca şi în Polonia să aibă loc o operaţiune militară similară.

"Dacă ieri în acele zone din România oamenii nu ştiau pur şi simplu ce înseamnă să fie ţinte, atunci azi vor fi forţaţi să ia anumite măsuri pentru a-şi asigura securitatea", a declarat Putin vineri seară la o conferinţă de presă în Atena, alături de premierul grec Alexis Tsipras.

"Va fi aceeaşi situaţie şi în cazul Poloniei", a avertizat liderul rus.

Putin nu a specificat ce măsuri plănuieşte Rusia să ia, dar a insistat că în acest caz nu Rusia va face prima mişcare, ci doar va răspunde acţiunilor Washingtonului. "Nu vom acţiona până când vom vedea rachete în zone învecinate cu noi", a mai specificat Putin.

El a respins argumentul potrivit căruia sistemul antirachetă este necesar pentru a contracara orice ofensivă din partea Iranului, spunând că nu are niciun sens, deoarece a fost încheiat un acord nuclear în această privinţă cu Iranul anul trecut.

Rachetele lansate din zonele care vor forma sistemul antirachetă ar putea lovi foarte uşor orice oraş rus, a mai explicat Putin.

"Cum poate să nu fie asta o ameninţare pentru noi?", a acuzat liderul de la Kremlin.

El a invocat frustrarea Rusiei în acest caz, explicând că îngrijorările Rusiei cu privire la sistemul antirachetă nu sunt luate în considerare.

"Am tot repetat, ca o mantră, că vom fi forţaţi să reacţionăm... Nimeni nu vrea să ne audă. Nimeni nu vrea să poarte negocieri cu noi", a acuzat Putin.

Planul NATO de instalare a unor elemente antibalistice în România şi Polonia a fost de la început o sursă de tensiuni cu Moscova. Rusia consideră că sistemele militare sunt îndreptate împotriva sa, deşi Alianţa Nord-Atlantică a dat asigurări că sunt vizate capacităţile balistice ale unor ţări precum Iranul şi Coreea de Nord.

Scutul american antirachetă de la Deveselu a devenit operaţional pe 12 mai, aflându-se la 180 de kilometri de Bucureşti, în comuna Deveselu la Baza Militară 99 Deveselu (judeţul Olt). El are 24 de interceptoare de tip SM-3 şi se activează la detectarea unei rachete ostile de către radarele fixe sau mobile. Capabilitatea tehnică a bazei include un radar puternic, interceptori de rachete şi echipament de comunicaţii.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici