LIVE TEXT  Războiul din Ucraina, ziua 777. Zelenski: Dacă ideea lui Trump de a opri războiul este de a renunţa la teritoriul nostru, atunci este primitivă / 17 drone au fost lansate de Rusia în cursul nopţii

  • UE pregăteşte al 14-lea pachet de sancţiuni împotriva Rusiei în această primăvară.
  • Zelenski: Dacă ideea lui Trump de a opri războiul este de a renunţa la teritoriul nostru, atunci este primitivă.
  • Statul Major General: Rusia a pierdut 450.080 de soldaţi în Ucraina din 24 februarie 2022.
  • The Guardian: Ministrul britanic de externe eşuează în încercarea de a-l convinge pe Trump cu privire la ajutorul pentru Ucraina.
  • Rusia a lansat 17 drone de atac şi mai multe rachete care vizau sudul Ucrainei, au declarat miercuri oficiali ai forţelor aeriene şi administrative ucrainene, apărarea doborând 14 dintre drone şi două rachete aeriene ghidate, scrie Reuters.
1892 afișări
Imaginea articolului Războiul din Ucraina, ziua 777. Zelenski: Dacă ideea lui Trump de a opri războiul este de a renunţa la teritoriul nostru, atunci este primitivă / 17 drone au fost lansate de Rusia în cursul nopţii

R[zboiul din Ucraina. 17 drone au fost lansate de Rusia în cursul nopţii

UPDATE Un general american spune că Ucraina va rămâne în curând fără obuze şi rachete antiaeriene fără ajutorul SUA

Ucraina va rămâne fără muniţie şi fără rachete antiaeriene "într-un timp destul de scurt" fără un sprijin suplimentar din partea SUA, a declarat generalul Christopher Cavoli, comandantul suprem al SUA în Europa, în comentariile făcute în faţa Congresului la 10 aprilie.

Declaraţia lui Cavoli a fost cea mai recentă dintr-o serie de avertismente din ce în ce mai clare cu privire la modul în care întârzierea continuă a ajutorului american slăbeşte poziţia Ucrainei pe câmpul de luptă.

Zelenski a declarat săptămâna trecută că "Ucraina va pierde războiul" dacă Congresul nu aprobă ajutorul militar pentru Kiev.

Cavoli a declarat că forţele ruse trag cinci obuze la fiecare obuz tras de Ucraina, o disparitate care, a avertizat el, ar putea creşte la 10 la unu în următoarele săptămâni.

Generalul a subliniat caracterul central al ajutorului american pentru capacitatea Ucrainei de a se apăra.

UPDATE Ţările nordice şi baltice fac apel la NATO să sporească sprijinul pentru Ucraina

Ţările nordice şi baltice susţin un rol sporit al NATO în sprijinirea luptei Ucrainei împotriva Rusiei, precum şi în încercarea Kievului de a adera la Uniunea Europeană, a declarat ministrul suedez de Externe, Tobias Billstrom, potrivit Reuters.

Membrii NATO mai apropiaţi din punct de vedere geografic de Rusia, cum ar fi statele nordice şi baltice, sunt principalii susţinători ai Ucrainei.

"Susţinem un rol sporit al NATO în furnizarea de asistenţă legată de securitate pentru Ucraina şi în coordonarea sprijinului şi echipamentelor militare", a declarat Billstrom după o reuniune a miniştrilor de externe nordici şi baltici, citat de Reuters.

Potrivit lui Billstrom, participanţii la reuniune au convenit, de asemenea, să formeze un grup de experţi care să sprijine eforturile Ucrainei de a adera la UE.

"Acest lucru oferă o oportunitate de a facilita calea Ucrainei spre aderarea la familia europeană", a adăugat ministrul.

UPDATE Elveţia confirmă că va găzdui în iunie summitul de pace din Ucraina

Guvernul elveţian a confirmat că va găzdui în iunie, în staţiunea Burgenstock din cantonul Nidwalden, un summit global pentru pace privind războiul din Ucraina.

Se aşteaptă ca participanţii să discute formula de pace în 10 puncte a Kievului şi să creeze un document comun cu privire la ceea ce trebuie făcut pentru a restabili suveranitatea Ucrainei.

Planul de pace prevede retragerea tuturor trupelor ruse de pe teritoriul Ucrainei, restabilirea integrităţii teritoriale a Ucrainei, eliberarea tuturor prizonierilor de război şi deportaţilor şi pedepsirea celor responsabili de crime de război.

UPDATE Aproape 3 sferturi din exporturile de arme ale Germaniei în 2024 sunt destinate Ucrainei

În perioada 1 ianuarie - 27 martie, guvernul german a aprobat exportul de bunuri militare în valoare de cel puţin 4,89 miliarde de euro, aproape trei sferturi din această sumă fiind destinată Ucrainei, a anunţat la 10 aprilie agenţia germană de presă DPA.

UPDATE Reuters: Miniştrii de finanţe din UE vor discuta săptămâna aceasta planurile de reformă din Ucraina

Miniştrii de finanţe din UE vor discuta în această săptămână un plan şi o agendă de investiţii prezentate de Kiev, în încercarea de a obţine 50 de miliarde de euro de la Facilitatea pentru Ucraina a Uniunii Europene, cu o durată de patru ani, a relatat Reuters la 10 aprilie, citând surse din cadrul Ministerului german de Finanţe.

UPDATE Ucraina şi Marea Britanie au semnat un acord privind producţia de arme

UPDATE Ucrainenii au atacat un centru de pregătire al armatei ruse

UPDATE Germania livrează Ucrainei obuze de artilerie, drone şi vehicule blindate

Berlinul a trimis un nou lot de ajutor militar Ucrainei, conţinând obuze de artilerie, drone şi vehicule blindate, printre alte bunuri, a anunţat guvernul german la 10 aprilie.

UPDATE Elveţia intenţionează să aloce 5,5 miliarde de dolari pentru a ajuta la redresarea economică a Ucrainei

Elveţia intenţionează să aloce 5,5 miliarde de dolari pentru a sprijini dezvoltarea economică şi reconstrucţia Ucrainei până în 2036, a anunţat Consiliul Federal Elveţian la 10 aprilie.

UPDATE Zelenski se întâlneşte la Kiev cu ministrul lituanian al apărării

Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a avut o întrevedere cu ministrul lituanian al apărării, Laurynas Kasciunas, numit recent la Kiev, a anunţat Biroul prezidenţial la 10 aprilie.

UPDATE Atacul rusesc în regiunea Harkov a ucis 3 persoane, inclusiv un copil, şi a rănit 3 persoane

Rusia a lovit satele Lyptsi şi Mala Danylivka şi oraşul Vovchansk din regiunea Harkov, omorând trei persoane, inclusiv un copil şi rănind cel puţin trei persoane, a anunţat guvernatorul regiunii Harkov, Oleh Syniehubov, la 10 aprilie.

UPDATE Ministerul britanic al Apărării: Rusia îşi propune să recruteze personal de servicii contractuale în 2024

Rusia va încerca să recruteze personal de servicii contractuale (aproximativ 400.000 de persoane) în 2024 pentru a-şi susţine forţele din Ucraina după pierderi severe, potrivit raportului de informaţii al Ministerului britanic al Apărării din 10 aprilie.

UPDATE Parlamentul adoptă în prima lectură proiectul de lege care permite serviciul militar al cetăţenilor condamnaţi pentru infracţiuni minore

Parlamentul ucrainean, Verkhovna Rada, a adoptat la 10 aprilie în prima lectură un proiect de lege care permite serviciul militar al cetăţenilor condamnaţi pentru infracţiuni minore, a declarat deputatul Oleksii Honcharenko, unul dintre autorii proiectului de lege.

UPDATE Ministerul rus al Apărării afirmă că un elicopter Mi-24 s-a prăbuşit în largul Crimeei

Un elicopter rusesc Mi-24 s-a prăbuşit în Marea Neagră, în largul coastelor Crimeei, a anunţat la 10 aprilie agenţia de presă rusă controlată de stat RIA Novosti, citând Ministerul rus al Apărării.

UPDATE Ambasador: UE va oferi ajutor letal Republicii Moldova

Uniunea Europeană intenţionează să ofere ajutor militar letal Republicii Moldova, a declarat ambasadorul UE în Moldova, Janis Mazeiks, la 10 aprilie, la Chişinău.

UPDATE Parlamentul începe examinarea în a doua lectură a proiectului de lege privind mobilizarea actualizată

Parlamentul ucrainean, Verkhovna Rada, a început examinarea unui proiect de lege actualizat privind mobilizarea în a doua lectură, a declarat deputatul Oleksii Honcharenko la 10 aprilie.

UPDATE Atacul rusesc asupra Kostiantynivka din 9 aprilie a ucis 3 persoane, inclusiv un copil

Serviciul de Stat pentru Situaţii de Urgenţă al Ucrainei a recuperat încă două cadavre sub dărâmăturile unei clădiri de apartamente în urma unui atac rusesc asupra oraşului Kostiantynivka, la 9 aprilie, în regiunea Doneţk, ridicând bilanţul la trei morţi, a anunţat serviciul la 10 aprilie.

UPDATE Biroul prezidenţial: Ucraina şi Portugalia vor începe în curând negocierile privind un acord de securitate

Şeful adjunct al Biroului prezidenţial, Ihor Zhovkva, a avut o convorbire telefonică cu consilierul premierului portughez, Jorge Monteiro, pentru a discuta despre preconizatul acord bilateral de securitate, a anunţat Biroul prezidenţial la 9 aprilie.

UPDATE WSJ: Dronele mici fabricate în SUA au performanţe slabe în Ucraina

Directori de companii de drone, oficiali ucraineni şi foşti oficiali americani din domeniul apărării au declarat că avioanele fără pilot fabricate în SUA sunt adesea costisitoare, cu defecţiuni şi greu de reparat.

UPDATE Austin: Atacurile Ucrainei asupra petrolului rusesc ar putea ameninţa piaţa globală a energiei

Secretarul american al Apărării, Lloyd Austin, a avertizat că recentele atacuri ucrainene care au vizat rafinăriile de petrol rusesc ar putea avea un "efect de antrenare" asupra situaţiei energetice globale, potrivit Bloomberg, la 9 aprilie.

UPDATE Marina ucraineană: Elicopter militar rusesc doborât deasupra Crimeei

Un elicopter rusesc Ka-27 a fost doborât deasupra Crimeei ocupate de Rusia, a declarat purtătorul de cuvânt al Marinei ucrainene, Dmytro Pletenchuk, la 10 aprilie.

UPDATE UE pregăteşte al 14-lea pachet de sancţiuni împotriva Rusiei în această primăvară

"Am început să pregătim un al 14-lea pachet de sancţiuni, care ar trebui să fie adoptat în primăvară", a declarat comisarul Valdis Dombrovskis la conferinţa "Standing with Ukraine: Moştenirea Parlamentului European pentru regimul de sancţiuni", conferinţă a grupului parlamentar al socialiştilor şi democraţilor de la Bruxelles.

UPDATE Rusia atacă infrastructura energetică din regiunile Odesa şi Mykolaiv

Rusia a efectuat un atac peste noapte asupra infrastructurii energetice din oblasturile Odesa şi Mykolaiv, au anunţat Forţele de Apărare Sudice ale Ucrainei la 10 aprilie.

UPDATE Zelenski: Dacă ideea lui Trump de a opri războiul este de a renunţa la teritoriul nostru, atunci este primitivă

Preşedintele Volodimir Zelenski a declarat într-un interviu acordat la 9 aprilie pentru Bild că este sceptic cu privire la presupusul plan de pace al fostului preşedinte american Donald Trump privind cedarea către Rusia a unei părţi din teritoriile ucrainene ocupate.

UPDATE Armata neagă faptul că Rusia a luat poziţie în Robotyne

Unităţile ruseşti ar fi intrat în Robotyne şi ar fi încercat să se instaleze acolo "dar nu au avut succes", au declarat Forţele de Sud ale Ucrainei la 10 aprilie.

UPDATE Statul Major General: Rusia a pierdut 450.080 de soldaţi în Ucraina din 24 februarie 2022

Rusia a pierdut 450.080 de soldaţi în Ucraina de la începutul invaziei sale la scară largă, la 24 februarie 2022, a raportat Statul Major General al Forţelor Armate ale Ucrainei la 10 aprilie, conform The Kyiv Independent.

Acest număr include 830 de pierderi suferite de forţele ruse în ultima zi.

Potrivit raportului, Rusia a pierdut, de asemenea, 7.132 de tancuri, 13.667 de vehicule blindate de luptă, 15.248 de vehicule şi rezervoare de combustibil, 11.404 sisteme de artilerie, 1.040 de sisteme de rachete cu lansare multiplă, 753 de sisteme de apărare aeriană, 347 de avioane, 325 de elicoptere, 9.070 de drone, 26 de nave şi ambarcaţiuni şi un submarin.

UPDATE The Guardian: Ministrul britanic de externe eşuează în încercarea de a-l convinge pe Trump cu privire la ajutorul pentru Ucraina

Efortul lui David Cameron de a-l convinge pe fostul preşedinte Donald Trump să permită Congresului american să avanseze un ajutor militar de 60 de miliarde de dolari pentru Ucraina pare să nu fi avut succes, întrucât ministrului britanic de externe i s-a refuzat o întâlnire cu Mike Johnson, purtătorul de cuvânt al Congresului.

UPDATE SUA vor vinde Ucrainei modernizări ale sistemului de apărare aeriană HAWK

Ştirea iniţială

Comandantul forţelor aeriene ucrainene, Mykola Oleshchuk, a transmis pe Telegram că Rusia a lansat, de asemenea, două rachete de croazieră Iskander-K şi o rachetă balistică Iskander-M, dar nu a precizat ce s-a întâmplat cu acestea.

Două rachete aeriene ghidate Kh-59 pe care Rusia le-a lansat spre portul Odesa de la Marea Neagră au fost distruse, a anunţat Oleshchuk.

Comandamentul de sud al Forţelor Armate ale Ucrainei a precizat că 12 drone au fost doborâte deasupra regiunii Mykolaiv şi două deasupra Odesa.

Infrastructura energetică din Mykolaiv a fost avariată în urma atacului, întrerupând alimentarea cu energie electrică timp de câteva ore. Nu s-au înregistrat victime în urma atacurilor, a precizat armata.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici