Raport: Gruparea Stat Islamic luptă cu arme americane

Gruparea Stat Islamic luptă cu arme americane confiscate de armata irakiană sau destinate opoziţiei moderate faţă de regimul preşedintelui sirian Bashar al-Assad, afirmă un raport publicat luni la Londra.

5248 afișări
Imaginea articolului Raport: Gruparea Stat Islamic luptă cu arme americane

Raport: Gruparea Stat Islamic luptă cu arme americane (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

Acest studiu al "Conflict Armament Research" îşi sprijină analiza pe armele confiscate de forţele kurde de la combatanţii Statului Islamic în Irak şi Siria, în cursul unei perioade de zece zile în iulie.

Printre aceste arme se află o "cantitate semnificativă" de puşti de asalt americane M-16 ajunse în mâinile jihadiştilor.

Rachetele antitanc folosite de SI în Siria sunt "identice cu rachetele M79 livrate de Arabia Saudită forţelor ce operează sub egida Armatei Siriene Libere", adaugă raportul. Aceste rachete au fost fabricate în fosta Iugoslavie în anii '80.

În Irak, Statul Islamic a reuşit să intre în posesia unei mari cantităţi de arme şi echipamente militare în iunie de la posturile abandonate de armata irakiană în nordul ţării.

În cadrul ofensivei lor şi preluării Mosul, oraş din nordul Irakului, jihadiştii au preluat controlul asupra unor vehicule Humvee americane.

Aceste vehicule, devenite în prezent ţinte ale unor atacuri aeriene americane, ar fi fost utilizate potrivit mai multor rapoarte în atentate sinucigaşe împotriva militarilor irakieni.

Statele Unite au investit şapte miliarde de dolari pentru a înarma şi antrena armata irakiană în scopul de a garanta securitatea ţării după plecarea trupelor americane la sfârşitul lui 2011.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici