RAPORT independent: Procurorul Alberto Nisman, care urma să formuleze acuzaţii la adresa preşedintei Argentinei, a fost ucis

Un raport independent privind decesul procurorului argentinian Alberto Nisman, care urma să formuleze acuzaţii la adresa preşedintei Argentinei, arată că acesta a fost ucis, a anunţat fosta soţie a procurorului, judecătoarea federală Sandra Arroyo Salgado.

633 afișări
Imaginea articolului RAPORT independent: Procurorul Alberto Nisman, care urma să formuleze acuzaţii la adresa preşedintei Argentinei, a fost ucis

RAPORT independent: Procurorul Alberto Nisman, care urma să formuleze acuzaţii la adresa preşedintei Argentinei, a fost ucis (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

Salgado a anunţat joi, în cadrul unei conferinţe de presă, că raportul independent exclude varianta unui accident sau a sinuciderii, relatează BBC News Online.

Nisman a fost găsit mort în locuinţa sa, la 18 ianuarie, cu câteva ore înainte de a depune mărturie în Congres împotriva preşedintei Cristina Fernandez de Kirchner. El ancheta cel mai grav atentat terorist din Argentina, comis în 1994 la un centru evreiesc din Buenos Aires şi soldat cu 85 de morţi.

Nisman a sugerat că Fernandez a muşamalizat implicarea unor oficiali iranieni în acest atentat. Fernandez a respins în mod repetat acuzaţiile, afirmând că Nisman a primit informaţii eronate de la un agent de spionaj care voia să îi discrediteze Guvernul.

Încă de la începutul investigaţiei oficiale, Sandra Arroyo Salgado a numit o echipă independentă, din care au făcut parte Daniel Salcedo, un fost comandant de poliţie din Buenos Aires, şi experţi criminalişti. Raportul acestora, care se bazează pe detalii din cadrul autopsiei şi alte dovezi obţinute de criminalişti, susţine de asemenea că Nisman a murit în agonie, iar cadavrul său a fost mutat după deces.

Salgado a precizat că raportul său este "la dispoziţia procurorului şi judecătorului" implicaţi în investigaţia oficială privind moartea lui Nisman.

În urma conferinţei de presă, Viviana Fein, care conduce ancheta oficială privind moartea procurorului Nisman, a declarat pentru postul argentinian Radio Nacional că va lua în considerare raportul lui Salgado. "Până în prezent, nu a existat nimic care să-mi permită să spun categoric dacă a fost o sinucidere sau o omucidere", a precizat ea.

Anunţul lui Salgado intervine la o zi după ce un procuror argentinian a făcut apel împotriva deciziei unui judecător, săptămâna trecută, de a închide cazul lui Nisman împotriva preşedintei Fernandez. Sistemul judiciar din Argentina va trebui acum să rezolve misterul morţii unui om care a generat un cutremur politic şi să decidă dacă va investiga acuzaţiile împotriva preşedintei şi a altor oficiali de rang înalt.

 

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici