Războiul din Ucraina, ziua 447. Ucraina nu dispune de suficient armament pentru a începe contraofensiva / Atacul aerian al Rusiei cu MIG-uri a fost de „intensitate excepţională”, susţine Ucraina / Duma aprobă ieşirea din Tratatul privind armele convenţionale / Supărare a Germaniei pe ţările care ocolesc sancţiunile anti-Rusia

  • În ultimele două zile, forţele armate ucrainene au avansat pe flancurile din jurul oraşului Bahmut, în ciuda rezistenţei feroce a armatei ruse.
  • Serviciul de informaţii al Apărării din Ucraina a declarat că forţele ruse nu mai sunt capabile de acţiuni ofensive pe scară largă şi sunt în principal în defensivă
  • 31 de tancuri M1 Abrams au sosit în Germania în cadrul unui program de instruire a forţelor ucrainene pe tancurile americane, a declarat luni seară Pentagonul.
14786 afișări
Imaginea articolului Războiul din Ucraina, ziua 447. Ucraina nu dispune de suficient armament pentru a începe contraofensiva / Atacul aerian al Rusiei cu MIG-uri a fost de „intensitate excepţională”, susţine Ucraina / Duma aprobă ieşirea din Tratatul privind armele convenţionale / Supărare a Germaniei pe ţările care ocolesc sancţiunile anti-Rusia

UPDATE 22:50 Rusia respinge afirmaţia Ucrainei că a doborât rachetele hipersonice Kinzhal

Ministrul rus al Apărării, Serghei Şoigu, a respins afirmaţia Ucrainei potrivit căreia ar fi doborât şase rachete hipersonice Kinzhal în cursul nopţii, afirmând că Moscova nu a lansat atât de multe, potrivit agenţiei de presă RIA.

RIA l-a citat pe Şoigu spunând că Kievul a afirmat că a doborât de trei ori mai multe rachete decât cele pe care Rusia le-a lansat de fapt. 

UPDATE 22:30 Marea Britanie şi Olanda promit sprijin pentru avioane de luptă Ucrainei

Prim-ministrul britanic Rishi Sunak şi premierul olandez Mark Rutte s-au angajat să creeze o "coaliţie internaţională" pentru a oferi sprijin pentru avioane de luptă Ucrainei.

"Prim-ministrul şi premierul Rutte au convenit că vor lucra pentru a construi o coaliţie internaţională pentru a oferi Ucrainei capacităţi aeriene de luptă, sprijinind-o cu orice, de la instruire până la achiziţionarea de avioane F16", a declarat un purtător de cuvânt al biroului lui Sunak de pe Downing Street.

UPDATE 22:00 SUA evaluează potenţiale avarii ale unui sistem Patriot

Ministerul rus al Apărării a anunţat că a atacat un sistem Patriot cu o rachetă hipersonică de tip Kinzhal, în cursul bombardamentelor efectuate asupra Kievului în cursul nopţii de luni spre marţi.

Un oficial american a declarat, sub protecţia anonimatului, că sistemul Patriot probabil a fost avariat, nu distrus, după atacul armatei ruse. Specialiştii americani vor stabili dacă sistemul antiaerian şi antibalistic va putea fi reparat.

Un oficial din cadrul Consiliului pentru Securitate Naţională de la Casa Albă a transmis că întrebările presei despre incident trebuie adresate Administraţiei de la Kiev.

UPDATE 20:45 Ucraina nu dispune de suficient armament pentru a începe contraofensiva

Ucraina nu dispune de suficiente echipamente militare pentru a lansa o contraofensivă împotriva Rusiei, a declarat un consilier al preşedintelui Zelenski.

Ihor Zhovkva a declarat că ţara sa are nevoie de mai multe vehicule blindate şi tancuri dacă vrea să "elibereze" zonele capturate de Moscova.

El a adăugat că "obiectivulul principal" al vizitelor pe care Zelenski le-a făcut în ultimele zile în Europa a fost acela de a solicita "pachete militare suplimentare".

Zhovkva a declarat pentru Sky News: "Din păcate, nivelul de echipament pe care îl avem nu este încă suficient pentru a începe contraofensiva. Pentru a începe o contraofensivă, al cărei rezultat să fie eliberarea teritoriilor ucrainene, ai nevoie de suficiente sisteme de artilerie şi muniţie. Ai nevoie de vehicule blindate şi de tancuri. Vrem ca această contraofensivă să fie cât mai reuşită. Succesul ar însemna eliberarea tuturor zonelor capturate".

UPDATE 19:30 Sunak va ridica problema "securităţii pe termen lung a Ucrainei" la reuniunea Consiliului Europei

Premierul a declarat că va discuta despre aranjamentele de securitate pe termen lung pentru Ucraina la o reuniune a Consiliului Europei.

Vorbind în Islanda, Rishi Sunak a declarat că războiul reprezintă o parte importantă a agendei.

În urma întâlnirii sale cu preşedintele Zelenski, premierul a spus că va discuta despre conflict cu alte ţări.

El a spus că prioritatea este "să ne asigurăm că vom continua să sprijinim Ucraina, să le oferim sprijinul de care au nevoie pentru a se apăra împotriva agresiunii ruseşti".

El a adăugat că toate ţările trebuie să "înceapă să se gândească la aranjamentele de securitate pe termen lung pe care vom dori să le punem în aplicare pentru a sprijini Ucraina pe termen lung".

UPDATE 18:00 Ucraina susţine că a eliberat zone din jurul oraşului Bahmut

Armata ucraineană a eliberat, în ultimele zile, zone din jurul oraşului Bahmut, situat în estul ţării, anunţă Ministerul Apărării de la Kiev, precizând însă că forţele militare ruse avansează în interiorul oraşului, informează cotidianul Le Monde.

"În ultimele zile, trupele noastre au eliberat o suprafaţă de aproximativ 20 de kilometri pătraţi la periferia nordică şi sudică a oraşului Bahmut", a declarat marţi Hanna Maliar, adjunct al ministrului ucrainean al Apărării.

"În acelaşi timp, inamicul face progrese în interiorul oraşului Bahmut, distrugând complet oraşul cu ajutorul artileriei. Luptele grele continuă", a admis Hanna Maliar.

UPDATE 17:00 Rusia este indecisă în privinţa reînnoirii acordului privind cerealele

Rusia afirmă că este încă nehotărâtă cu privire la reînnoirea acordului de export de cereale din Marea Neagră, care urmează să expire pe 18 mai.

"Există o mulţime de întrebări fără răspuns în ceea ce priveşte partea noastră din acord. ... Acum trebuie să luăm o decizie", a declarat Peskov reporterilor.

Rusia a ameninţat în repetate rânduri că se va retrage din acord, afirmând că există în continuare obstacole în calea exporturilor sale de alimente şi îngrăşăminte.

UPDATE 16:00 Africa se implică pe tema unui plan de pace

Naţiuni africane au lansat o iniţiativă de pace pentru oprirea conflictului militar izbucnit prin invazia rusă în Ucraina.

Cyril Ramaphosa a declarat, potrivit agenţiei Reuters, că preşedintele Rusiei, Vladimir Putin, şi cel al Ucrainei, Volodimir Zelenski, au acceptat discuţii despre această iniţiativă de pace.

"Această misiune de pace va contribui la diverse alte misiuni, în sensul opririi conflictului", a declarat Cyril Ramaphosa, citat de agenţia Bloomberg.

ULTIMELE ŞTIRI

UPDATE 15:00 Rusia: am distrus sistemul Patriot furnizat Kievului de către partenerii săi occidentali

Ministerul rus al Apărării a declarat că una dintre rachetele sale hipersonice Kinjal a distrus un sistem de apărare antirachetă Patriot furnizat Ucrainei de către partenerii săi occidentali la Kiev, a anunţat purtătorul de cuvânt, Igor Konaşenkov, care – vorbind despre raidul nocturn împotriva capitalei Ucrainei, unul dintre cele mai violente de la începutul războiului – a mai precizat că „toate obiectivele atribuite au fost atinse”. Cuvintele lui Konaşenkov vin după ce Forţele Aeriene Ucrainene au asigurat că apărarea antiaeriană a doborât şase rachete hipersonice Kinjal, precum şi nouă rachete Kalibr şi trei rachete balistice lansate peste noapte de Rusia împotriva teritoriului ucrainean.

UPDATE 14:40 Ucraina l-a arestat pe preşedintele Curţii Supreme

UPDATE 14:30 Kremlin, operaţiune specială este de a preveni atacurile asupra regiunilor noastre

„Operaţiunea militară specială din Ucraina continuă şi va continua pentru ca trupele ucrainene să nu fie bombardate” pe teritoriul Rusiei, „ca şi în cazul regiunii Belgorod”. Acest lucru a fost declarat de către Dmitri Peskov, purtătorul de cuvânt al preşedintelui Federaţiei Ruse. Ria Novosti relatează. „Condamnăm ferm ceea ce s-a întâmplat – a adăugat el – operaţiunea militară specială este în desfăşurare pentru a preveni în continuare acest lucru”.

UPDATE 14:10 Moscova confirmă raidul în miezul nopţii: toate ţintele lovite

Armata rusă confirmă că a atacat Ucraina în timpul nopţii şi susţine că a „lovit toate ţintele”.

UPDATE 14:00 Kremlinul, comentariu despre acordul pentru exportul de grâu din Marea Neagră

Cu privire la reînnoirea acordului de export de grâu din Marea Neagră „contactele continuă, rămân multe întrebări deschise, acum trebuie luată o decizie”. Acest lucru a fost declarat de purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, potrivit RIA Novosti. Acordul expiră pe 18 mai şi, fără un acord privind prelungirea acestuia, este destinat să cadă.

UPDATE 13:50 Rusia: Duma aprobă ieşirea din Tratatul privind armele convenţionale

Duma a aprobat în unanimitate legea care stabileşte retragerea Rusiei din Tratatul privind armele convenţionale în Europa (CEF), aşa cum a ordonat săptămâna trecută preşedintele Vladimir Putin.

UPDATE 13:40 Atacul rusesc asupra Ucrainei: SUA mulţumesc forţelor de apărare de la Kiev

Ambasadorul SUA în Ucraina, Bridget Brink, a mulţumit astăzi forţelor de apărare aeriană ale ţării pentru munca depusă aseară în faţa atacurilor ruseşti: „Mulţumesc pentru munca puternică a apărătorilor aerieni ai Ucrainei”, a scris ea pe Twitter, în engleză şi ucraineană.

UPDATE 13:30 Bombe ruseşti asupra regiunii Herson, 6 răniţi, inclusiv un copil

Şase civili, inclusiv un copil, au fost răniţi în urma bombardamentelor ruseşti de ieri din regiunea Herson, din sudul Ucrainei, care a fost atacată de 80 de ori, a declarat şeful administraţiei militare regionale, pentru Telegram, potrivit Ukrinform. „În ultima zi, inamicul a lansat 80 de atacuri, trăgând 407 obuze din artilerie grea, tancuri, drone şi avioane. Inamicul a bombardat de 14 ori oraşul Herson” cu 60 de obuze, a scris Prokudin, subliniind că au fost vizate cartierele rezidenţiale din regiune şi o instituţie de învăţământ din oraşul cu acelaşi nume.

UPDATE 13:20 Kiev, acţiuni contraofensive lângă Bahmut

Comandantul forţelor terestre ale Ucrainei, generalul colonel Oleksandr Sirski, a declarat că trupele de la Kiev desfăşoară acţiuni contraofensive în apropiere de Bahmut. „Folosind strategia apărării active, recurgem la acţiuni contraofensive în unele direcţii în apropiere de Bahmut. Inamicul are mai multe resurse, dar îi distrugem planurile”, a explicat Sirski, potrivit căruia oamenii grupării Wagner „se târăsc ca şobolanii într-o capcană”.

UPDATE 13:10 Varşovia, emisar chinez în Polonia

Trimisul chinez Li Hui, însărcinat cu discutarea soluţiei situaţiei din Ucraina, este aşteptat vineri la Varşovia pentru o întâlnire cu guvernul polonez. Acest lucru a fost anunţat de purtătorul de cuvânt al Ministerului polonez de Externe, Lukasz Jasina.

UPDATE 13:00 Prima doamnă a Ucrainei, Olena Zelenska, la Seul: avem nevoie de un sprijin mai hotărât

Vizită în Coreea de Sud pentru prima doamnă ucraineană Olena Zelenska, care speră într-un sprijin „mai decisiv” pentru ţara sa. La Seul, s-a întâlnit cu preşedintele Yoon Suk Yeol.

Yoon, relatează agenţia sud-coreeană Yonhap, citând un purtător de cuvânt al preşedinţiei, a asigurat-o „sprijin activ în strânsă coordonare cu ţările NATO şi comunitatea internaţională”.

Zelenska a definit Coreea de Sud drept un „model de rezilienţă şi dezvoltare”, îndemnând la sprijin „mai decisiv” pentru lupta ţării sale împotriva invaziei ruse, chestiune care – a spus ea – priveşte „viitorul lumii întregi”. Prima doamnă ucraineană, care i-a invitat pe Yoon şi pe soţia sa Kim Keon Hee să viziteze Ucraina, a reiterat că Kievul va accepta doar „o pace care derivă din victoria noastră”.

UPDATE 12:30 Putin numeşte un nou ambasador la Sfântul Scaun: Ivan Soltanovski i-a succedat lui Aleksander Avdeev

Preşedintele Rusiei, Vladimir Putin, l-a numit pe noul ambasador al Federaţiei la Sfântul Scaun: el este Ivan Soltanovski, care i-a succedat lui Aleksander Avdeev, scrie agenţia Ria Novosti, invocând un decret prezidenţial. Cu un alt decret, Putin l-a „eliberat” pe Avdeev din postul său de ambasador la Vatican şi reprezentant al Federaţiei Ruse la Ordinul suveran al Maltei, după 10 ani în acest rol. Avdeev, 76 de ani, din 1998 până în 2002, a fost primul viceministru al afacerilor externe, apoi ambasador în Franţa. În 2008 a fost numit ministru al Culturii. Patru ani mai târziu, şi-a continuat cariera diplomatică şi în 2012 a devenit ambasador la Vatican. Soltanovski, în vârstă de 68 de ani, şi-a început cariera diplomatică în 1977. A fost consilier al Misiunii Permanente a Rusiei la OSCE şi a fost consilier şi apoi director adjunct al departamentului pentru securitate şi dezarmare din cadrul Ministerului de Externe. Din 2003 până în 2009, Soltanovski a fost Reprezentant Permanent Adjunct al Rusiei la NATO la Bruxelles, apoi până în 2011 a lucrat ca Director Adjunct al Departamentului Cooperare Europeană la Ministerul Afacerilor Externe. În următorii patru ani, a condus acest departament, până când a fost numit Reprezentant permanent al Rusiei la Consiliul Europei în octombrie 2015; post din care a fost alungat în noiembrie anul trecut.

UPDATE 12:20 Kiev, ruşii la Bahmut sunt ca „şobolanii în capcană”

Comandantul forţelor terestre ale armatei ucrainene, Oleksandr Sirski, i-a comparat pe mercenarii ruşi Wagner de la Bahmut cu nişte „şobolani în capcană”, susţinând că forţele de la Kiev desfăşoară operaţiuni contraofensive în zonă. În special, Sirsk a spus că a vizitat poziţiile de avans ale armatei ucrainene la Bahmut. „Wagnerii s-au târât la Bahmut ca şoarecii într-o capcană, folosind principiul apărării active, recurgem la acţiuni contraofensive în unele direcţii din apropierea oraşului Bahmut. Inamicul are mai multe resurse, dar noi îi distrugem planurile”, a subliniat comandantul.

UPDATE 12:00 Kiev: 200.000 de militari ruşi ucişi de la începutul războiului

Rusia a pierdut 520 de oameni în ultima zi, ducând pierderile din rândurile sale la 199.980 de la ziua atacului Moscovei asupra Ucrainei, pe 24 februarie. Despre acest lucru a anunţat buletinul zilnic al Statului Major al Forţelor Armate Ucrainene, pe Facebook, care raportează cifre care nu pot fi verificate independent. Potrivit raportului armatei ucrainene, până în prezent pierderile ruseşti ar fi de 199.980 de oameni, 3.762 de tancuri, 7.348 de vehicule blindate, 3.150 de sisteme de artilerie, 562 de lansatoare de rachete multiple, 316 de sisteme de apărare antiaeriană. Potrivit buletinului, forţele ruse ar fi pierdut şi 308 avioane, 294 elicoptere, 6.048 vehicule, 18 unităţi navale şi 2.732 drone.

UPDAET 11:40 Ucraina: 481 de copii ucişi de la începutul războiului

481 de copii ucraineni au fost ucişi şi 974 au fost răniţi de la începutul invaziei ruse din 24 februarie 2022, a afirmat Procuratura Generală ucraineană, citată de Ukrinform. În majoritatea cazurilor, aceştia sunt minori care au locuit în regiunea Doneţk.

UPDATE 11:30 Berlinul nu acceptă ca unele state să evite sancţiunile împotriva Moscovei

„Trebuie să luăm în considerare măsuri suplimentare pentru a preveni evitarea sancţiunilor. Suntem conştienţi că mai există ţări care livrează în Rusia şi acest lucru nu poate fi acceptat. Vrem să facem presiune asupra Rusiei, avem sancţiuni grele şi acestea nu trebuie susţinute de alte ţări care beneficiază de ele. Nu o putem accepta”, a declarat ministrul german de Finanţe, Christian Lindner, la sosirea sa la întâlnirea Ecofin de la Bruxelles. Printre ţările vizate se numără Ungaria.

UPDATE 11:10 Kiev: şase rachete balistice hipersonice ruseşti doborâte

„În jurul orei 3.30 astăzi, ruşii au atacat Ucraina dinspre nord, sud şi est cu 18 rachete de diferite tipuri, aeriene, maritime şi terestre”. Comandantul Forţelor Aeriene Ucrainene, generalul Mikola Olesciuk, a scris pe canalul său Telegram. Potrivit lui, rachetele trase de ruşi „au fost distruse de forţele de apărare aeriană şi mijloacele forţelor aeriene”. Printre rachetele doborâte, a raportat ofiţerul, sunt şi şase rachete balistice hipersonice Kh-47m2 Kinzhal, lansate de şase MiG-uri ruseşti. Olesciuk a adăugat că 9 rachete de croazieră Kalibr şi trei rachete terestre au fost de asemenea distruse.

UPDATE 11:00 Serviciile de informaţii britanice: progres tactic ucrainean pe flancurile la Bahmut, dar Grupul Wagner continuă să avanseze în centrul oraşului

Forţele Grupului Wagner continuă să facă progrese treptate în centrul oraşului Bahmut, din regiunea Doneţk, dar forţele ucrainene au făcut progrese tactice în ultimele patru zile prin stabilizarea flancurilor oraşului, a declarat Ministerul Apărării britanic în actualizarea zilnică a informaţiilor. Pe lângă progresele la sudul oraşului, se arată în raportul postat pe Twitter, atacurile ucrainene au împins înapoi linia frontului rusesc la nord-vest de oraş. Iar asta a permis forţelor ucrainene să restabilize utilizarea mai sigură a drumului-cheie de aprovizionare 0506. Ucraina blochează avansurile vestice ale Rusiei de-a lungul liniei canalului Doneţ-Donbass, conchide raportul.

UPDATE 10:30 Think tank-ul ISW: Kremlinul nu va face nimic, deocamdată, împotriva lui Prigojin

Acuzaţiile asupra şefulului miliţiei Wagner este puţin probabil să determine Kremlinul să-l îndepărteze pe termen scurt, dar ar putea contribui la eforturile de discreditare a acestuia. ISW (Institutul pentru studiul războiului) scrie acest lucru în cea mai recentă actualizare a situaţiei din Ucraina: „Cremlinul probabil suspectează sau ştie despre comunicările lui Prigojin cu serviciile secrete ucrainene şi probabil că nu a fost surprins de cele publicate de Washington Post sau de documentele secrete ale SUA. Kremlinul pregăteşte, probabil, mecanisme care să-l discrediteze pe Prigojin ca trădător”.

Surse anonime de la Kremlin au dezvăluit că administraţia prezidenţială rusă pregăteşte o operaţiune de informare pentru a-l discredita public pe Prigojin, dar au remarcat că este puţin probabil să-l ameninţe cumva pe Prigojin, în timp ce forţele Wagner sunt în prim-plan. Analiştii think tank-ului subliniază că Prigojin comandă forţele Wagner din Donbass, iar înlăturarea sa ar perturba liniile ruseşti de la Bahmut, un risc pe care Putin este puţin probabil să-l asume. Mai mult, Kremlinul nu poate să-l îndepărteze public şi să îl înlocuiască pe Prigojin ca şef de facto al Wagner, deoarece Wagner este o companie independentă, iar Prigojin nu deţine nicio funcţie oficială în guvernul rus. Înlăturarea lui Prigojin de la comanda Wagner ar demonstra controlului direct al Kremlinului asupra grupării de mercenari de care Putin a încercat să menţină o distanţă formală.

UPDATE 09:30 OMS îşi închide biroul din Moscova

Sediul central european al OMS a decis să-şi închidă biroul din Moscova şi să-şi transfere funcţiile în Danemarca. Decizia a fost anunţată chiar de OMS. Hotărârea, luată ieri în cadrul unei sesiuni virtuale, vine în urma solicitărilor de anul trecut a membrilor de a închide biroul din cauza invaziei ruse în Ucraina.

UPDATE 09:00 ONU: 23.600 de victime civile de la începutul războiului

„Înaltul Comisar al Naţiunilor Unite pentru Drepturile Omului a verificat 23.600 de victime civile din 24 februarie 2022 şi ştim cu toţii că costul real va fi probabil mult mai mare”, a declarat subsecretarul general al ONU pentru afaceri umanitare, Martin Griffiths, cu ocazia unei reuniuni a Consiliului de Securitate.

UPDATE 08:40 Kiev: atac aerian de „intensitate excepţională” asupra capitalei, cu drone şi rachete balistice şi de croazieră

Rusia a lansat în cursul nopţii un atac aerian de „intensitate excepţională” asupra Kievului: administraţia militară a capitalei ucrainene a făcut-o cunoscut, după cum relatează Kyiv Independent. A fost „numărul maxim de lovituri cu rachete în cel mai scurt timp” posibil, a explicat administraţia pe canalul său Telegram, adăugând că forţele ruse au folosit probabil drone, precum şi rachete balistice şi de croazieră. 

UPDATE 08:30 Explozii la Kiev, alertă la nivel naţional

Cel puţin zece explozii puternice au fost auzite la Kiev peste noapte. Presa locală a relatat acest lucru, adăugând că exploziile au avut loc în mai multe părţi ale regiunii capitalei ucrainene. 3 persoane au fost rănite. Şeful biroului prezidenţial Andrii Yermak a spus că apărarea antiaeriană este la post. Avertismentele de raid aerian sunt activate în toate regiunile Ucrainei, din cauza ameninţării atacurilor ruseşti cu rachete.

Primarul Kievului, Vitalii Klitschko, a declarat că resturi de la o rachetă au căzut în zona grădinii zoologice din districtul Shevchenkivskyi. Şi, de asemenea, la Solomianskyi, unde o clădire a fost avariată şi mai multe maşini au luat foc cu trei persoane rănite. Şeful administraţiei militare a capitalei Ucrainei, Serhii Popko, a declarat că resturi de rachete au căzut şi în districtele Obolonskyi şi Darnytskyi, fără a provoca victime sau pagube deosebite.

UPDATE 08:10 Un fost angajat al consulatului SUA din Vladivostok a fost arestat

Un fost angajat al consulatului SUA din Vladivostok, Robert Shonov, a fost arestat sub acuzaţia de „cooperare în mod confidenţial cu un stat sau organizaţie străină”, raportează Tass. El riscă până la opt ani de închisoare.

UPDATE 08:00 Lukaşenko a reapărut în public

UPDATE 07:00 ONU: este necesară supravegherea ajutorului umanitar acordat Ucrainei

Vorbind la Consiliul de Securitate al Naţiunilor Unite în numele tuturor ţărilor baltice, Reprezentantul Permanent al Lituaniei la ONU, Rytis Paulauskas, a reiterat necesitatea ca Naţiunile Unite să efectueze supravegherea continuă a ajutorului umanitar acordat Ucrainei şi să monitorizeze constant Marea Neagră. Paulauskas a mai subliniat că restabilirea integrităţii teritoriale a Ucrainei şi recunoaşterea responsabilităţii Rusiei pentru agresiune reprezintă singura cale pentru pacea durabilă în Europa.

Ucraina spune că forţele ruse nu mai sunt capabile de acţiuni ofensive de amploare

Serviciul de informaţii al Apărării din Ucraina a declarat că forţele ruse nu mai sunt capabile de acţiuni ofensive pe scară largă şi sunt în principal în defensivă, dar Moscova este capabilă să susţină ritmul actual al atacurilor cu rachete.

Purtătorul de cuvânt al Serviciului, Andriy Iusov, a declarat luni la televiziunea ucraineană că Rusia "este în defensivă pe întreaga linie de front" şi că trupele sunt lipsite de resurse "pentru a repeta acţiuni ofensive pe scară largă".

"Ei s-au pregătit pentru apărare în tot acest timp, iar acesta este un factor serios pe care comandamentul ucrainean îl ia în considerare cu siguranţă atunci când se pregăteşte pentru recuperarea teritoriilor ucrainene", a adăugat oficialul, potrivit CNN.

31 de tancuri Abrams au ajuns în Germania pentru antrenarea forţelor ucrainene, anunţă Pentagonul

Treizeci şi unu de tancuri M1 Abrams au sosit în Germania în cadrul unui program de instruire a forţelor ucrainene pe tancurile americane, a declarat luni Pentagonul.

Se aşteaptă ca echipajele ucrainene să înceapă antrenamentul la Grafenwohr, în Germania, în următoarele două săptămâni, a declarat luni secretarul de presă al Pentagonului, generalul de brigadă Pat Ryder, în cadrul unei conferinţă de presă. Programul de pregătire ar urma să dureze câteva luni, iar tancurile ar urma să fie trimise în Ucraina cândva în toamnă.

Tancurile care sosesc acum în Germania sunt destinate în mod special pentru antrenarea echipajelor ucrainene, în timp ce tancurile care vor fi trimise în cele din urmă în Ucraina trec prin recondiţionarea şi pregătirea pentru expediere, a spus Ryder.

"Deoarece facem acest lucru concomitent, vom putea să le furnizăm aceste tancuri în toamnă pentru a le trimite în Ucraina înainte de sfârşitul anului", a spus Ryder.

Ucrainenii avansează în Bahmut

În ultimele două zile, forţele armate ucrainene au avansat pe flancurile din jurul oraşului Bahmut, a declarat un purtător de cuvânt al Comandamentului operaţional de est al armatei ucrainene.

"Cu toate acestea, inamicul opune o rezistenţă feroce", a declarat Serhii Cherevatyi la televiziunea naţională, citat de Interfax Ucraina.

Potrivit oficialului, 34 de confruntări au avut loc în zona Bahmut în ultimele 24 de ore, forţele ruse trăgând de 479 de ori asupra poziţiilor ucrainene. În această perioadă, armata ucraineană ar fi ucis 149 de soldaţi ruşi, a rănit 160 şi a capturat alţi şase în luptele pentru oraşul cheie din estul Ucrainei.

"De fapt, Bahmut este acum un punct de bifurcaţie, un punct de rezolvare a acestui conflict, pentru că dacă inamicul nu găseşte o oportunitate de a-şi reface forţele acolo, atunci îl vom distruge pur şi simplu", a adăugat Cherevatyi.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici