LIVE-TEXT  Războiul din Ucraina, ziua 247. Rusia anunţă că mobilizarea parţială este "completă". Se pregăteşte bătălia pentru Herson / Ruşii răpesc copii şi atacă şi conductele de apă / Oamenii din regiunile anexate nu sunt lăsaţi să treacă la ora de iarnă

  • Zelenski afirmă că armata ucraineană va intensifica operaţiunile în regiunea Herson
  • Guvernator: armata ucraineană avansează încet în regiunea Lugansk
  • Ucraina importă energie din UE pentru prima dată
  • Departamentul de Stat al SUA ia măsuri pentru ca armamentul american din Ucraina să nu ajungă pe mâini greşite
  • SUA vor trimite suplimentar 275 de milioane de dolari Ucrainei
  • Forţele ucrainene lovesc poziţiile ruseşti pe linia frontului de sud
20490 afișări
Imaginea articolului Războiul din Ucraina, ziua 247. Rusia anunţă că mobilizarea parţială este "completă". Se pregăteşte bătălia pentru Herson / Ruşii răpesc copii şi atacă şi conductele de apă / Oamenii din regiunile anexate nu sunt lăsaţi să treacă la ora de iarnă

UPDATE 22:50 Zelenski nu crede că mobilizarea rusă s-a încheiat cu adevărat

El a spus că performanţa slabă a forţelor ruse înseamnă că ar putea fi nevoie de mai mulţi oameni.

"Foarte curând, Rusia ar putea avea nevoie de un nou val de oameni pe care să îi trimită la război", a declarat Zelenski într-un discurs video.

Anterior, Kremlinul a afirmat că "mobilizarea parţială" a sute de mii de rezervişti ruşi anunţată în septembrie este completă.

UPDATE 22:30 Biden denunţă afirmaţiile frecvente şi "periculoase" ale lui Putin

Preşedintele SUA, Joseph Biden, a denunţat declaraţiile "periculoase" frecvente ale omologului său rus, Vladimir Putin, despre utilizarea armelor nucleare, după ce liderul de la Kremlin a susţinut că nu a evocat niciodată posibilitatea unui atac nuclear asupra Ucrainei.

"Dacă nu are nicio intenţie, de ce tot vorbeşte despre acest lucru?! De ce vorbeşte despre abilitatea de a utiliza o armă nucleară tactică?! A fost foarte periculos în modul în care a abordat această problemă. Poate opri totul, să se retragă din Ucraina", a declarat Biden, conform publicaţiei The Hill, într-un interviu acordat grupului media Nexstar.

Preşedintele rus, Vladimir Putin, a afirmat, joi, că "nu a spus niciodată intenţionat ceva" despre folosirea armelor nucleare în Ucraina, în contextul avertismentelor SUA asupra consecinţelor unui astfel de atac. "Nu am spus niciodată intenţionat ceva despre posibilitatea utilizării armelor nucleare de către Rusia. Noi doar am răspuns prin sugestii la ameninţările făcute de lideri occidentali", a declarat Vladimir Putin, conform postului de televiziune CNN. Putin a subliniat, la un eveniment al Forumului Valdai din Moscova, că "nu ar avea sens să lanseze" un atac nuclear în Ucraina, potrivit site-ului Axios.com.

UPDATE 22:00 Franţa va organiza o conferinţă a donatorilor pentru acoperirea necesităţilor civile ale Ucrainei

Franţa va organiza pe 13 decembrie, la Paris, o reuniune pentru colectarea de fonduri în sensul acoperirii necesităţilor civile ale Ucrainei pe durata iernii, anunţă Ministerul de Externe de la Paris, citat de cotidianul Le Monde.

"Vom organiza o conferinţă pentru susţinerea rezistenţei civile ucrainene", în scopul identificării de soluţii pentru a răspunde nevoilor Ucrainei pe durata iernii, a comunicat Ministerul de Externe de la Paris.

"Un accent special va fi pus pe furnizarea de materiale de primă necesitate şi pe reconstrucţia infrastructurii esenţiale, mai ales cea energetică", precizează Quai d'Orsay.

"Reuniunea va avea şi obiectivul de a stabili metode de lucru şi a crea o reţea formată din reprezentanţii Ucrainei şi cei ai grupurilor donatorilor pentru a asigura coerenţă între necesităţile poporului ucrainean şi capacităţile de susţinere ale comunităţii internaţionale", subliniază Ministerul de Externe de la Paris.

UPDATE 20:45 Stoltenberg avertizează că reducerea susţinerii SUA pentru Ucraina ar favoriza Rusia şi China

Secretarul general NATO, Jens Stoltenberg, pledează pentru menţinerea sprijinului Statelor Unite pentru Ucraina şi după scrutinul parlamentar din noiembrie, avertizându-i pe politicienii republicani că o eventuală reducere a implicării SUA în Europa ar consolida poziţiile Rusiei şi Chinei.

În contextul alegerilor din SUA, eventuala schimbare a majorităţii în Congres în favoarea Partidului Republican riscă să conducă la reducerea susţinerii pentru acţiunile preşedintelui Joseph Biden, membru al Partidului Democrat, de a oferi asistenţă militară masivă Ucrainei în războiul cu Rusia.

Jens Stoltenberg este încrezător că Washingtonul va menţine sprijinul pentru Kiev, dar avertizează asupra efectelor unei potenţiale diminuări a implicării americane în Europa. "Prezenţa Statelor Unite, dar şi a Canadei în Europa este esenţială pentru forţa şi credibilitatea relaţiei transatlantice", afirmă Jens Stoltenberg într-un interviu acordat publicaţiei Politico.

UPDATE 20:00 SUA anunţă un ajutor de 275 milioane de dolari pentru Ucraina

Pentagonul a anunţat un pachet de asistenţă militară în valoare de 275 de milioane de dolari pentru Ucraina, conform secretarul adjunct de presă Sabrina Singh, citată de CNN.

Pachetul include muniţie suplimentară pentru sistemele de rachete HIMARS, alături de obuze de artilerie ghidate de 155, sisteme antiblindate, 125 de Humvee-uri, arme de calibru mic, peste 2,75 milioane de cartuşe pentru arme de calibru mic şi patru antene de comunicaţii prin satelit.

SUA au angajat "peste 18,5 miliarde de dolari în asistenţă de securitate pentru Ucraina" de la începutul administraţiei Biden, a adăugat Singh.

UPDATE 19:00 Rusia anunţă încheierea mobilizării parţiale

Ministrul rus al apărării, Serghei Şoigu, a declarat că "mobilizarea parţială" anunţată de Rusia în septembrie a fost completă.

În cadrul unei întâlniri cu preşedintele Vladimir Putin, transmisă de televiziunea de stat, Şoigu a declarat că 82.000 de recruţi mobilizaţi se află în zona de conflict, iar alţi 218.000 se află în pregătire.

UPDATE 17:45 China îndeamnă Occidentul şi Rusia să reia negocierile pentru oprirea războiului din Ucraina

"Rusia a exprimat voinţa de a dialoga cu Ucraina şi cu Statele Unite şi de a relua negocierile, un lucru pe care China îl percepe favorabil", a declarat vineri Wang Wenbin, purtătorul de cuvânt al Ministerului chinez de Externe, conform publicaţiei italiene Il Sole 24 Ore. Ministrul chinez de Externe, Wang Yi, a discutat joi, prin telefon, cu omologul său rus, Serghei Lavrov.

"Aşteptăm ca toate părţile interesate să intensifice eforturile diplomatice şi să se îndrepte spre reducerea şi chiar soluţionarea crizei cât mai curând, prin canale diplomatice şi prin negocieri", a subliniat Wang Wenbin.

UPDATE 16:30 Ucraina a doborât peste 300 de drone de fabricaţie iraniană

Ucraina a doborât peste 300 de drone Shahed-136 de fabricaţie iraniană pe care Moscova le foloseşte pentru a paraliza infrastructura critică începând cu 13 septembrie, potrivit lui Iurii Ihnat, purtătorul de cuvânt al Comandamentului Forţelor Aeriene al Forţelor Armate Ucrainene, citat de CNN.

Ucraina şi aliaţii occidentali au acuzat Rusia că obţine drone din Iran în timp ce se străduieşte să îşi refacă propriile stocuri de muniţie. Iranul a negat trimiterea dronelor către Rusia.

Într-un briefing pentru jurnalişti, vineri, Ihnat a declarat că Moscova "schimbă tactica pentru că nu mai are suficiente rachete. Rămân fără rachete Iskander. Alte tipuri de rachete sunt, de asemenea, puţine".

Ora 15:00 UE: Discursul lui Putin este orwellian

„În ceea ce priveşte discursul preşedintelui rus, Vladimir Putin, nu pot spune decât că este orwellian. Ceea ce este corect devine greşit, ceea ce este greşit devine corect. Falsul este adevărat şi adevăratul este fals”, a declarat purtatorul de cuvant al Comisiei Europene pentru politica externă, Nabila Massali.

„Faptele sunt că Rusia efectuează o invazie ilegală şi neprovocată. Rusia este cea care încalcă dreptul internaţional şi Carta ONU. Acţiunile Rusiei ameninţă pacea şi securitatea, nu numai în Europa, ci au consecinţe în întreaga lume”, a explicat oficialul. „Dacă nu ar fi fost Rusia, nu ar fi fost război. Şi Rusia poate pune capăt acestui război astăzi”, a adăugat Nabila Massali.

Ora 14:00 Ucraina: Rusia a trimis până la 1000 de soldaţi pentru a apăra Herson

Rusia a trimis până la 1.000 de militari pe malul de vest al râului Nipro, în încercarea de a apăra oraşul Herson. Forţele armate ucrainene au scris pe Facebook, afirmând că autorităţile pro-ruse din regiune „au mutat civili şi echipamente pe malul de est al râului, în timp ce inamicul şi-a întărit prezenţa pe malul drept cu încă 1000 de unităţi militare pentru bătălia planificată pentru Herson”.

Ora 13:30 - Înaintarea trupelor ruse către Bakhmut

Trupele ruse fac paşi lenţi, dar semnificativi, în încercarea de a se apropia de Bakhmut, un oraş care a rămas în mâinile ucrainene de la începutul războiului, februarie anul trecut. Capturarea Bakhmut-ului ar rupe liniile de aprovizionare ale Ucrainei şi ar deschide o rută pentru ca forţele ruse să continue spre Kramatorsk şi Sloviansk, principalele bastioane ucrainene din provincia Doneţk. Rusia atacă Bakhmut de peste cinci luni folosind în mare parte rachete. Atacul la sol s-a accelerat după ce trupele moscovite i-au forţat pe ucraineni să se retragă de la Lugansk în iulie. Linia de contact se află acum la periferia oraşului şi s-ar părea că mercenarii din Grupul Wagner conduc atacurile.

Ora 13:00 - Moscova nu-i lasă să schimbe ora pe locuitorii din Zaporojie

Regiunea Zaporojie nu va adopta ora solară, pentru prima dată în acest an, aşa cum se face în mod regulat în Ucraina, a anunţat administraţia regională, după cum a raportat Interfax. „Ora nu se va schimba în regiunea Zaporojie. Nu va exista nicio mişcare a ceasului în 2022”, relatează administraţia pe Telegram.

Şeful administraţiei oraşului Energodar, Alexander Volga, i-a îndemnat pe locuitori să ignore toate solicitările autorităţilor ucrainene de a muta ceasurile la ora de iarnă.

„Trăim în Federaţia Rusă şi oraşul nostru trăieşte după ora Moscovei. Vă rog să ignoraţi toate solicitările din partea Ucrainei de a trece la ora de iarnă ”, a spus Volga, într-un mesaj video pe Telegram.

Trecerea la ora de iarnă în Ucraina este programată pentru noaptea dintre 29 şi 30 octombrie, în timp ce în Rusia trecerea la ora de iarnă a fost anulată din 2014. Regiunea Zaporojie se numără printre teritoriile care au fost proclamate parte a Federaţiei Ruse în urma referendumului, după anexarea făcută luna trecută.

Ora 12:00 - Rachete ruseşti lansate în direcţa conductei de apă din Mikolaiv

În timpul nopţii, trupele ruse au tras rachete S-300 împotriva zonei de sud a Mikolaiv, în special împotriva conductei de apă: sunt distrugeri şi pagube, un civil a fost rănit, a declarat şeful administraţiei militare regionale, Vitalii Kim, pe Telegram.

Ora 11:00 - Serviciile britanice: rezerviştii ruşi ar fost mobilizaţi la vest de râul Nipro

Este probabil ca Rusia să fi mobilizat unele unităţi ale rezerviştilor săi la vest de râul Nipro, care străbate oraşul Herson, unde forţele ucrainene au făcut recent progrese. Informaţiile britanice scriu asta în raportul lor de astăzi, precizând, de asemenea, că în ultimele şase săptămâni forţele ruse au adoptat o poziţie „defensivă” în prima linie, pentru că sunt „sever slăbite şi slab pregătite” în Ucraina.

Ora 10:30 - Ucraina: nou ajutor militar pentru 275 de milioane de dolari din SUA

SUA vor oferi Ucrainei un nou pachet de ajutor militar de 275 de milioane de dolari. Acest lucru a fost confirmat de Casa Albă la CNN. Noul pachet nu ar trebui să includă arme pe care SUA nu le-au furnizat anterior Ucrainei.

Ora 10:00 - Kadîrov: unitate cecenă sub foc ucrainean, 23 de militari ucişi

Liderul cecen Ramzan Kadyrov a confirmat printr-un mesaj pe Telegram că una dintre unităţile sale a ajuns în ultimele zile sub focul  artileriei ucrainene în regiunea de sud a Hersonului, raportând victime şi răniţi: „23 de soldaţi au fost ucişi şi 58 de răniţi. Dintre aceştia, patru au fost grav răniţi. Da, au fost mari pierderi din partea noastră peste noapte, dar cecenii participă la jihad. Şi dacă sunt destinaţi să cadă într-un război sfânt, este o onoare şi o mare bucurie pentru fiecare musulman adevărat. Cu toţii visăm să murim pe calea lui Allah”, a scris el.

Ora 09:30 - S-au găsit cadavrele a 5 persoane ucise în timpul ocupaţiei

Patru civili au fost ucişi şi nouă răniţi în urma bombardamentelor ruseşti în ultimele 24 de ore în regiunea ucraineană Doneţk, a declarat şeful administraţiei militare regionale, Pavlo Kirilenko, potrivit Ukrinform. În plus, oamenii legii au descoperit cinci cadavre de civili ucişi în satul Shandriholove, în timpul ocupaţiei ruse.

Ora 09:00 - Legiunea georgiană luptă cu succes contra ruşilor în Ucraina

Ora 04:00 - Forţele ucrainene lovesc poziţiile ruseşti pe linia frontului de sud 

Comandamentul Operaţional „Sud” al Ucrainei a raportat pe 28 octombrie că, în ultimele 24 de ore, forţele ucrainene au ucis 44 de soldaţi ruşi pe frontul de sud şi au distrus aeronave Su-25, un elicopter Ka-52, două obuziere şi trei vehicule blindate. În districtul Beryslav din regiunea Herson, trupele ruse au pierdut două depozite de muniţii. 

Ora 03:00 - Associated Press: SUA vor trimite suplimentar 275 de milioane de dolari Ucrainei

Pentagonul trimite Ucrainei un nou pachet de arme şi alte ajutoare în valoare de 275 de milioane de dolari, au declarat oficiali americani care au vorbit sub anonimat pentru Associated Press pe 27 octombrie. Nu există noi modele de armament în pachetul american, care este de aşteptat să fie anunţat pe 28 octombrie. 

Ora 02:00 - Zelensky: Rusia a lansat peste 4.500 de lovituri cu rachete asupra Ucrainei din februarie

Preşedintele Volodimir Zelenski a declarat în discursul său de seară din 27 octombrie că forţele ruse au lansat peste 30 de drone în ultimele două zile, iar armata ucraineană a doborât 23 dintre ele. Forţele ucrainene au doborât, de asemenea, racheta aeriană ghidată Kh-59 a Rusiei, două elicoptere de atac Ka-52 şi o aeronavă de atac Su-25.

Ora 01:00- Deputat pro-Kremlin acuzat de trădare, arestat în lipsă

Înalta Curte Anticorupţie a Ucrainei a emis un mandat de arestare pentru Andriy Derkach, un membru al parlamentului ucrainean care fusese acuzat de înaltă trădare şi îmbogăţire ilicită.   

Ora 00:00- Guvernator: armata ucraineană avansează încet în regiunea Lugansk

Guvernatorul regiunii Lugansk, Serhii Haidai, a raportat pe 27 octombrie că armata ucraineană continuă să avanseze în direcţia Svatove-Kreminna şi, de asemenea, a respins toate atacurile forţelor ruse din Bilohorodka. Haidai a adăugat că condiţiile meteo încetinesc ofensiva ucraineană.

Ucraina importă energie din UE pentru prima dată

Compania Energetică a Ucrainei, unul dintre cei mai mari furnizori de energie din ţară, a importat energie electrică cu o capacitate de 1 megawatt din Slovacia în regim de testare. „Posibilitatea tehnică de a importa energie electrică din Europa în Ucraina este un alt instrument de stabilizare a sistemului nostru energetic”, a spus compania. Din 10 octombrie, Rusia a lansat peste 300 de lovituri asupra centralelor electrice din Ucraina, distrugând aproximativ o treime din capacitatea de producere a energiei a ţării.

Sute de mii de locuinţe, fără energie electrică

Joi a fost o zi dificilă pentru ucraineni, după ce mai multe atacuri ruseşti au lăsat sute de mii de locuinţe fără energie electrică, a declarat directorul general al companiei ucrainene Yasno Energy Company.

Alimentarea cu energie electrică a fost redusă cu 40% în unele zone, a declarat Serhiy Kovalenko, potrivit unui comunicat. Noile întreruperi de energie electrică s-au aplicat la Kiev, regiunea Kiev, Cernihiv, Cerkasy şi regiunea Zhytomyr, a precizat directorul general.

La un moment dat, peste 320.000 de locuinţe din capitală au rămas fără curent electric. Până seara, acest număr scăzuse la 159.000 de locuinţe, a precizat el.

În regiunea mai largă a Kievului, cel puţin 258.000 de locuinţe au rămas fără energie electrică şi peste 500.000 de locuinţe au fost deconectate pe parcursul zilei.

"Dar suntem în picioare. Lucrătorii din domeniul energiei lucrează din greu pentru a depăşi consecinţele atacurilor. Din păcate, nu există încă date pentru restabilirea alimentării normale. Dacă nu va exista o scădere a consumului peste noapte, pana de curent va continua", a adăugat Kovalenko.

Departamentul de Stat al SUA ia măsuri pentru ca armamentul american din Ucraina să nu ajungă pe mâini greşite

Departamentul de Stat al SUA a detaliat eforturile în curs de desfăşurare pentru a împiedica ca armamentul Statelor Unite din Ucraina să ajungă în mâinile unor actori criminali şi non-statali, o acţiune care vine în contextul în care Washingtonul se pregăteşte pentru ca anul viitor Congresul să examineze cu atenţie asistenţa acordată Ucrainei.

Purtătorul de cuvânt al Departamentului de Stat, Ned Price, a declarat că, în timp ce Ucraina "s-a angajat să protejeze şi să contabilizeze în mod corespunzător echipamentele de apărare transferate", SUA "rămân vigilente" în legătură cu posibilitatea ca armele să ajungă în mâini greşite.

"Războaiele pot oferi oportunităţi pentru ca armele să ajungă în mâini private prin furt sau vânzări ilicite, creând uneori pieţe negre de arme care durează zeci de ani. O varietate de actori criminali şi nestatali pot încerca să achiziţioneze arme din surse din Ucraina în timpul sau după conflict, aşa cum s-a întâmplat după războaiele din Balcani din anii 1990", a precizat Departamentul de Stat într-o fişă informativă.

Ştirea iniţială - Zelenski afirmă că armata ucraineană va intensifica operaţiunile în regiunea Herson

Preşedintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, a afirmat, joi, că armata ucraineană intenţionează să intensifice operaţiunile de eliberare a regiunii Herson, unul dintre teritoriile anexate recent în mod unilateral de Rusia.

Un înalt oficial ucrainean a prezis că în curând va avea loc „cea mai grea dintre bătălii” pentru provincia sudică strategică Herson şi a adăugat că armata Moscovei nu va face faţă forţelor ucrainene în avans.

Rezumatul zilei 246

  • Rusia testează rachete balistice intercontinentale, America testează cu succes rachetele hipersonice.
  • Directorul CIA face o vizită neanunţată în Ucraina.
  • Blinken îl avertizează pe Putin să nu atace Ucraina cu arme nucleare
  • Efectele războiului din Ucraina: UE înăspreşte legile privind comerţul şi transportul armelor
  • Preşedintele rus Vladimir Putin îşi continuă retorica sa obişnuită, acuzând „aşa-zisul Occident” pentru escaladarea evenimentelor din Ucraina
  • Kievul se va confrunta cu întreruperi de energie electrică mai stricte
  • Australia intenţionează să trimită aproximativ 70 de specialişti militari în domeniul apărării aeriene pentru a pregăti armata ucraineană în cadrul programului INTERFLEX
  • Forţele ruseşti au lovit peste noapte reţeaua electrică din regiunile centrale ale Ucrainei şi sunt posibile şi alte restricţii în alimentarea cu energie electrică, a anunţat agenţia de presă Reuters, care citează operatorul de reţea Ukrenergo

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici