LIVE TEXT  Războiul din Ucraina, ziua 495. Forţele ucrainene avansează în direcţia Bahmut / Morţi la Sumî / Medvedev ameninţă din nou cu Apocalipsa nucleară / Şoigu se laudă că a distrus 16 tancuri Leopard

  • Ucraina creează condiţii pentru un avans rapid în direcţiile Berdiansk, Melitopol
  • Ucraina avansează pe flancul sudic la Bakhmut în timp ce Rusia a desfăşurat două regimente ale forţelor aeriene pe flancul nordic
  • Rusia lansează ofensivă lângă Avdiivka, Marinka, Lyman
17622 afișări
Imaginea articolului Războiul din Ucraina, ziua 495. Forţele ucrainene avansează în direcţia Bahmut / Morţi la Sumî / Medvedev ameninţă din nou cu Apocalipsa nucleară / Şoigu se laudă că a distrus 16 tancuri Leopard

Războiul din Ucraina, ziua 495. Contraofensiva ucraineană stagnează. Armata Kievului se confruntă cu rezistenţă intensă a trupelor lui Putin

UPDATE Zelenski: ambasadorul Georgiei, comvocat pe tema Saakashvili

„În acest moment, Rusia îl ucide cetăţeanul ucrainean Mihail Saakaşvili pe mâna autorităţilor georgiene. Am solicitat în mod repetat oficialul Tbilisi să pună capăt acestor abuzuri şi să accepte întoarcerea lui Saakashvili în Ucraina. Partenerii noştri, în coordonare cu Ucraina, au oferit şi diverse opţiuni de salvare”. Preşedintele ucrainean Zelenski a scris pe Twitter anunţând că astăzi „a dat instrucţiuni Ministerului Afacerilor Externe să-l cheme pe ambasadorul Georgiei în Ucraina, să-şi exprime protestul ferm”.

Fostul preşedinte georgian Mihail Saakaşvili a apărut cu o faţă şi un corp slăbit, aproape de nerecunoscut, în legătură online cu instanţa de la Tbilisi, unde este judecat. Starea lui de sănătate este urmărită îndeaproape de guvernul de la Kiev, consilierul prezidenţial Mihailo Podoliak, acuzând Georgia că „îşi torturează încet şi cinic” fostul preşedinte. Arestat la întoarcerea sa clandestină în ţară în 2021, Saakashvili este judecat pentru reprimarea unei demonstraţii din 2007. În aprilie a lansat un apel dramatic spunând că este otrăvit încet.
Fostul preşedinte georgian a primit şi cetăţenia ucraineană, iar guvernul de la Kiev, precum şi Parlamentul European, au cerut în ultimele luni eliberarea sa din motive umanitare.

UPDATE Ruşii fac cozi de kilometri, ca să ajungă la mare, în Ucraina

UPDATE Morţi la Sumî

UPDATE Moscova: nouă atacuri asupra trupelor Kievului din Doneţk au fost respinse

Gruparea sudică a trupelor ruseşti a respins în ultima zi nouă atacuri ucrainene în direcţia Doneţk. Acest lucru a fost anunţat luni de reprezentantul oficial al Ministerului Apărării al Federaţiei Ruse, generalul-locotenent Igor Konaşenkov. „În direcţia Doneţk, Grupul de Forţe de Sud a respins cu succes nouă atacuri inamice în zonele aşezărilor Zolotarevka din Lugansk şi Vodiane, Pervomayskoye şi Kleschievka din Doneţk”, a spus el, adăugând că ucrainenii au pierdut într-o singură zi „260 de soldaţi”.

UPDATE Sanchez, UE şi Kiev împreună până la victoria finală

„Întreaga lume trebuie să aibă clar că nu vom face niciun pas înapoi şi Uniunea Europeană va sprijini Ucraina, atâta timp cât această invazie va continua şi că o va face şi în pacea prosperă care va exista, să sperăm cât mai curând posibil” şi „însoţirea „Ucrainei către aderarea la UE” cu „Europa şi Ucraina unite până la victoria finală”. Aşa a declarat premierul spaniol, Pedro Sanchez, în conferinţa de presă de la Madrid cu preşedintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, cu ocazia începerii preşedinţiei spaniole a Consiliului UE.

UPDATE Comandantul şef al Forţelor Armate ale Ucrainei vizitează Centrala Nucleară Rivne

Generalul Valerii Zalujnîi, comandantul şef al forţelor armate ucrainene, a vizitat centrala nucleară de la Rivne pentru un „schimb de informaţii” cu privire la posibilele scenarii şi riscuri la centrala nucleară Zaporojie ocupată de ruşi. Acest lucru a fost anunţat de statul major al forţelor armate ucrainene, după cum a raportat Kyiv Independent. Însoţit de şeful de cabinet Serhii Shaptala, el s-a întâlnit cu şeful companiei de stat ucrainene de energie atomică Energoatom, Petro Kotin, şi cu directorul uzinei de la Rivne, Pavlo Kovtoniuk.

UPDATE Audio nou atribuit lui Prigojin: mai multe victorii în curând

Evgheni Prigojin a promis „noi victorii pe front în viitorul apropiat” pentru compania sa Wagner în primul mesaj audio lansat după o săptămână, în timp ce locul în care se află este încă necunoscut. Este ceea ce se aude într-un audio postat pe canalul Grey Zone, apropiat de Wagner. Vocea pare să fie a lui Prigojin.

UPDATE Şoigu: am distrus toate cele 16 tancuri Leopard din Polonia şi Portugalia

„Forţele ruse au distrus toate cele 16 tancuri Leopard furnizate de Polonia şi Portugalia Kievului”. Acest lucru a fost declarat de ministrul Apărării, Şoigu, după cum a raportat Tass. Din 4 iunie, adaugă Şoigu, „Ucraina a pierdut aproximativ 2.500 de unităţi de echipamente diverse în toate sectoarele”. „Forţele armate ruse în timpul operaţiunilor speciale continuă să dea lovituri eficiente adversarului, reducându-i potenţialul de avans”, spune ministrul.

UPDATE Kiev, 16 răniţi în atacul rusesc asupra Sumî

Bilanţul din atacul rusesc asupra oraşului Sumî, în care o persoană a murit, numără şi 16 persoane rănite. Acest lucru a fost raportat de administraţia militară regională din Sumî, într-o actualizare pe Telegram. „Patru UAV-uri de tip Shahed 136 au fost înregistrate în centrul oraşului i. În urma atacului, o clădire administrativă şi două blocuri de locuinţe au fost avariate. La ora 13.00 (ora locală), 16 persoane au fost rănite şi 1 persoană a murit. S-a acordat ajutor răniţilor”, a spus administraţia într-un mesaj Telegram. „Se lucrează în continuare la evacuarea populaţiei şi la eliminarea consecinţelor incendiului”, a adăugat el.

UPDATE Zelenski: răspunsul lui Putin la revolta lui Wagner a fost slab

Răspunsul lui Vladimir Putin la rebeliunea armată a Grupului Wagner a fost „slab”, iar preşedintele rus „nu controlează situaţia” din regiunile ţării. Aşa a afirmat preşedintele ucrainean, Volodymyr Zelensky, într-un interviu pentru CNN care va fi difuzat miercuri, dar din care au fost publicate unele pasaje. „Vedem reacţia lui Putin. Este slab”, a spus Zelenski, referindu-se din nou la revolta mercenarilor conduşi de Evgheni Prigojin. „În primul rând, vedem că nu controlează totul. Putin nu controlează situaţia din regiuni”, a adăugat liderul ucrainean, potrivit căruia „toată verticalitatea puterii pe care o avea se dărâmă”.

UPDATE Moscova: viitorul Rusiei şi al lumii depinde de alegerile prezidenţiale din 2024

Viitorul Rusiei şi al lumii pentru mulţi ani de acum va depinde de alegerile prezidenţiale din 2024. Despre aceasta a afirmat Ella Pamfilova, şefa Comisiei Electorale Centrale a Rusiei, într-o întâlnire cu liderul de la Kremlin, Vladimir Putin. Ria Novosti relatează. „Alegerile prezidenţiale viitoare nu sunt o consultare obişnuită, ci alegeri de care va depinde nu numai soarta Rusiei, ci şi a lumii pentru mulţi ani de acum înainte. Şi colegii noştri înţeleg acest lucru”, a spus Pamfilova, avertizând că în cele patru noi regiuni anexate de Rusia, dacă situaţia va rămâne la fel de tensionată ca şi astăzi, Comisia Electorală îşi va exercita dreptul de a amâna consultarea.

UPDATE Medvedev: Apocalipsa nucleară este destul de probabilă

„O apocalipsă nucleară nu este doar posibilă, ci destul de probabilă”. Pe Telegram, vicepreşedintele Consiliului de Securitate al Rusiei, Dmitri Medvedev, a ridicat încă o dată spectrul dezastrului atomic. „Există cel puţin două motive”, a explicat el, „în primul rând, lumea se află într-o confruntare mult mai rea decât în ​​timpul crizei din Caraibe, pentru că duşmanii noştri au decis să învingă cu adevărat cea mai mare putere nucleară, Rusia. Sunt nişte idioţi, dar aşa stau lucrurile”. Al doilea motiv, a conchis Medvedev, „este destul de banal: armele nucleare au fost deja folosite, ştii foarte bine de cine şi unde, ceea ce înseamnă că nu există tabuuri”.

UPDATE Ucraina revendică noi câştiguri teritoriale mici pe fronturile de est şi de sud

În actualizarea sa operaţională periodică, ministrul adjunct al apărării ucrainene, Hanna Maliar, a reafirmat că Ucraina înregistrează câştiguri suplimentare atât în estul, cât şi în sudul ţării şi a declarat că au fost recuperaţi 37,4 km pătraţi de teritoriu.

Pe aplicaţia de mesagerie Telegram, Maliar a declarat că forţele ucrainene avansează în direcţia Bakhmut, adăugând că forţele ruseşti atacă în direcţiile Lyman, Avdiivka şi Mariinka în regiunea Doneţk.

Reuters relatează că ea a spus: "Lupte grele au loc acolo acum".

Ucraina a recuperat nouă kilometri pătraţi în ultima săptămână de-a lungul frontului de est "ca urmare a îmbunătăţirii poziţiei operaţionale şi a alinierii liniei frontului", a declarat Maliar.

În sud, Ucraina a recâştigat 28,4 km de teritoriu, ceea ce aduce suprafaţa totală a teritoriului recâştigat de-a lungul acestui front la 158,4 km, a afirmat Maliar.

Afirmaţiile nu au fost verificate în mod independent.

UPDATE Scriitoarea Victoria Amelina a murit

Asociaţia scriitorilor PEN Ucraina anunţă cu tristeţe că îndrăgita lor colegă Victoria Amelina a murit în timpul bombardamentului din Kramatorsk

UPDATE Rusia lansează ofensive la scară mică în încercarea de a recăpăta controlul

Ruşii au avansat în apropiere de Svatove, un oraş ocupat de Moscova din regiunea Luhansk. Satele Bilohorivka, un sat eliberat din regiunea Lugansk şi Sriblianka, un sat situat la marginea de nord a regiunii Doneţk, sunt sub tirul artileriei ruse.

UPDATE Spiegel: Polonia şi Germania nu reuşesc să convină asupra centrului de reparare a tancurilor pentru Ucraina

Guvernele polonez şi german nu au reuşit până acum să cadă de acord cu privire la deschiderea unui centru de întreţinere în Polonia pentru a repara tancurile Leopard furnizate Ucrainei,  potrivit publicaţiei germane Der Spiegel.

UPDATE Grupul paramilitar Wagner suspendă recrutarea pentru o lună

Grupul de mercenari Wagner a suspendat activitatea centrelor regionale de recrutare pentru o lună, au informat aceştia pe canalul de recrutare al grupului de pe Telegram.

UPDATE Rusia bombardează masiv Ucraina

În ultimele 24 de ore, trupele ruse au lansat 11 atacuri cu rachete şi au efectuat 40 de raiduri aeriene. Statistic vorbind, ruşii au lovit Ucraina cu aproximativ 30 de ori mai multe lansatoare de rachete, informează Statul Major al Forţelor Armate ale Ucrainei.
 

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici