LIVE UPDATE  Războiul din Ucraina, ziua a 12-a. Capitala, luată cu asalt. Negocierile dintre delegaţiile Federaţiei Ruse şi ale Ucrainei în Belarus s-au încheiat. Mihail Podolyak: „Există progrese”

  • Războiul dintre Rusia şi Ucraina, care ţine cu sufletul la gură lumea întreagă, este într-a 12-a zi: încercarea de a securiza coridoarele umanitare a eşuat, iar civilii din multe oraşe sunt prinşi sub bombe. La Mariupol, oraş sub asediu fără apă şi fără electricitate, situaţia este din ce în ce mai dramatică, în timp ce la Kiev armata rusă a tras fără milă asupra civililor, ucigând chiar şi o mamă cu cei doi copii ai săi, iar fotografiile lor au răscolit şi au revoltat Internetul. Autorităţile din Capitală vorbesc despre o „situaţie catastrofală”.
  • În ceea ce priveşte diplomaţia, există diverse fronturi de negociere deschise, dar nefinalizate. După încercarea Israelului de a media între părţile beligerante, ieri, liderul francez Macron a avut o convorbire telefonică foarte lungă cu Putin, dar preşedintele rus nu renunţă: merg înainte.
  • Între timp, zi de zi, urgenţa umanitară capătă dimensiuni din ce în ce mai şocante: de la începutul războiului un milion şi jumătate de ucraineni au părăsit ţara căutând refugiu în străinătate.
48301 afișări
Imaginea articolului Războiul din Ucraina, ziua a 12-a. Capitala, luată cu asalt. Negocierile dintre delegaţiile Federaţiei Ruse şi ale Ucrainei în Belarus s-au încheiat. Mihail Podolyak: „Există progrese”

Războiul din Ucraina, ziua a 12-a. Capitala, luată cu asalt. Negocierile dintre delegaţiile Federaţiei Ruse şi ale Ucrainei în Belarus s-au încheiat. Mihail Podolyak: „Există progrese”

UPDATE 20.00 Mihail Podolyak a postat un filmuleţ pe Twitter, imediat după finalizarea celei de-a treia runde de negocieri„A treia rundă de negocieri s-a încheiat. Există progrese în ceea ce priveşte îmbunătăţirea logisticii coridoarelor umanitare... Vor continua consultările intensive cu privire la blocul politic de bază al reglementărilor, împreună cu încetarea focului şi garanţiile de securitate”.

”Mici evoluţii pozitive" în urma celei de-a treia runde de negocieri dintre Rusia şi Ucraina.

UPDATE 19:50 Negocierile dintre delegaţiile Federaţiei Ruse şi ale Ucrainei în Belarus s-au încheiat.

UPDATE 16:50 Au început negocierile între delegaţiile ruse şi ucrainene în Belarus – Ambasada Rusiei.

UPDATE 15:40 Administraţia de la Kremlin a reafirmat, luni, condiţiile pentru oprirea intervenţiei militare, printre acestea figurând recunoaşterea internaţională a anexării Crimeei, independenţa regiunilor Lugansk şi Doneţk şi neutralitatea Ucrainei din punct de vedere militar.

UPDATE 15:35 Forţele navale ucrainene au lovit lovit un vapor din Rusia în timpul unei operaţiuni de apărare a Odessei, a transmis un oficial ucrainean. Nu este clar dacă au fost răniţi, mai arată sursele. Odesa este un port cheie în sudul Ucrainei şi o ţintă importantă pentru Rusia.

UPDATE 15:30 Delegaţia Ucrainei a ajuns la a treia rundă de negocieri cu Federaţia Rusă, cu elicopterul.

Update 14:17 Blocadă în Mariupol. Oraşul nu mai are medicamente, alimente, încălzire, alimentarea centrală cu apă este întreruptă.  În videoclip, locuitorii din Mariupol s-au aliniat pentru a lua apă dintr-un autocisternă.

Update 13:40 Se dau lupte grele în jurul capitalei Kiev.

Update 13:35 Rusia a întocmit o listă cu ţările care au avut acţiuni „neprietenoase”. Sunt incluse toate ţările din Uniunea Europeană, inclusiv România.

Update 13:25 Luni dimineaţă au avut loc lupte grele într-o zonă extinsă de la nord la vest de Kiev, potrivit oficialilor ucraineni şi conţinutului reţelelor de socializare.

Forţele ruse par să fi trecut la ofensivă în mai multe zone pentru a ajunge în capitala Ucrainei.

„Cu furie extremă, inamicul aduce distrugeri în Bucha, Hostomel, Vorzel, Irpin. Ei ucid în mod deliberat civili”, a declarat primarul Kievului, Vitali Klitschko, pentru CNN.

Mai multe rapoarte vorbesc despre incendii puternice în toate cele patru districte luni, în timp ce civilii continuă să fugă de lupte.

Update 13:10 Un coridor umanitar indicat ieri de forţele ruse pentru evacuarea civililor din Mariupol s-a dovedit a fi „un drum minat”, a spus la BBC oficialul Dominique Stillhart, directorul de operaţiuni al Crucii Roşii Internaţionale.

Update 12:50 Vicepremierul Ucrainei, Mykhailo Fedorov, a declarat că coridoarele umanitare nu au fost încă deschise, în ciuda anunţului Ministerului rus al Apărării privind încetarea focului (de la ora 9 dimineaţa, ora României) pentru a permite evacuarea civililor din Ucraina.

Europa se aşteaptă la 5.000.000 de refugiaţi 

Update 11:40 A treia rundă de negocieri cu reprezentanţii guvernului ucrainean este programată pentru ora 15.00 Moscova (ora 14.00, în România), în pădurea Belovezhskaya Pushcha, în regiunea Brest din Belarus, unde au avut loc şi primele două întâlniri.

În acest timp, Curtea Penală Internaţională a Naţiunilor Unite (CPI) ţine astăzi prima sa întâlnire la Haga, pentru a evalua dacă Rusia a comis crime de război în timpul agresiunii militare împotriva Ucrainei. Mâine sunt programate alte audieri. Moscova nu a trimis niciun delegat. Reprezentantul ucrainean: „Această instanţă are un rol crucial în oprirea Rusiei”.

Potrivit ministrului ucrainean al Apărării, 11.000 de soldaţi ruşi au fost ucişi de la începutul conflictului. Se pare că Moscova a pierdut 117 sisteme de artilerie, 68 de elicoptere, 290 de tancuri şi 50 de baterii mobile de rachete.

Oficialii UE avertizează că Europa trebuie să fie gata să primească 5.000.000 de refugiaţi din Ucraina.

Update 10:40 Rusia oferă un „măr otrăvit” Ucrainei. Rutele umanitare deschise la propunerea Kremlinului ar duce nu spre Vest, ci spre Rusia şi spre singurul său aliat, Belarus, scrie presa internaţională.

Palatul Elysée a precizat în această dimineaţă că - împotriva celor spuse de Moscova - preşedintele francez Emmanuel Macron „nu a cerut niciodată deschiderea coridoarelor umanitare către Rusia”.

Armata rusă a anunţat astăzi deschiderea mai multor coridoare umanitare şi instituirea unor încetări locale a focului pentru evacuarea civililor din oraşele ucrainene Harkiv, Kiev, Mariupol şi Sumy. Dar aceste coridoare ar merge mai ales spre Rusia şi Belarus. 

Soluţia „complet imorală” propusă de ruşi

Update 10:30 Se spune că Rusia începe pregătirile pentru „deconectarea” de la internetul global. Aceasta este ştirea apărută pe contul de Twitter al Nexta tv, precum şi pe un profil legat de grupul de hackeri Anonymous, tot pe Twitter, care se numeşte @LatestAnonPress. Operaţiunea ar urma să aibă loc până pe 11 martie. 

Update 10:20 Un purtător de cuvânt al preşedintelui ucrainean Volodimr Zelenski a calificat poziţia Moscovei privind coridoarele umanitare, ale căror rute duc în principal spre Rusia sau Belarus, „complet imorală”. Purtătorul de cuvânt, după cum scrie agenţia Reuters, a subliniat că civililor trebuie să li se permită să-şi părăsească locuinţele şi a acuzat Rusia că a obstrucţionat în mod deliberat încercările anterioare de evacuare. 

Update 10:10 Ministrul ucrainean al apărării, Oleksiy Reznikov, a spus că s-au înregistrat „progrese semnificative” în furnizarea de arme către Ucraina şi că „inamicul va fi surprins”.

După cum a scris ministrul pe Facebook, fără să intre în detalii, peste 50.000 de căşti şi veste antiglonţ au fost livrate sau contractate în Ucraina în ultimele trei zile. „Lucrăm pentru a primi asistenţă în domeniul apărării aeriene şi a apărării antirachetă de la partenerii noştri”, a scris Reznikov, spunând că este „încrezător în inevitabilitatea victoriei Ucrainei”. 

Rubla, tot mai slabă în faţa dolarului

Update 10:00 Rubla continuă să slăbească faţă de dolar, după ce Bursa din Moscova este închisă de o săptămână. Un dolar se vinde cu 134 de ruble, în Rusia. 

Update 9:30 Anonymous s-a infiltrat în televiziunea rusă de stat, unde propaganda este la cote înalte.

Update 8:20 Aşteptat să facă o mişcare pe scena negocierilor, în baza relaţiei de amiciţie cu Vladimir Putin, preşedintele chinez Xi alege să-şi protejeze ţara, promiţând: „Vom produce mai mult grâu”.

În Parlament, Xi Jinping spune că ţara lui „nu se poate baza pe pieţele internaţionale” pentru aprovizionarea cu alimente. Fără să menţioneze războiul din Ucraina, preşedintele chinez avertizează că „lumea se află într-o fază tulbure de schimbare”. 

Se aşteaptă noi negocieri

Update 8:10 Cel puţin 8 persoane au fost ucise în urma bombardamentelor de azi-noapte de la Harkov, a anunţat NEXTA. 

Update 8:00 O nouă rundă de discuţii între Ucraina şi Rusia este aşteptată astăzi, potrivit oficialilor ucraineni. Cu toate acestea, într-o conversaţie telefonică cu preşedintele turc Recep Tayyip Erdogan, preşedintele rus Vladimir Putin a spus că războiul se va opri doar dacă Ucraina încetează lupta şi cerinţele Rusiei sunt îndeplinite, scrie The Guardian, potrivit căruia preşedintele rus a mai afirmat că negociatorii ucraineni ar trebui să adopte o abordare mai „constructivă” în discuţiile cu Moscova, pentru a ţine cont de realitatea din teren. Cu toate acestea, Ucraina nu este pregătită să facă compromisuri cu privire la integritatea sa teritorială. 

Armata rusă va înceta focul şi va deschide coridoare umanitare în mai multe oraşe ucrainene, inclusiv în capitala Kiev, la ora 10.00, ora Moscovei: scrie agenţia de ştiri Interfax, citând ministerul rus al apărării. Coridoarele, care vor fi deschise şi de oraşele Harkov, Mariupol şi Sumy, au fost amenajate la cererea preşedintelui francez Emmanuel Macron. 

Update 7:40 Moscova pregăteşte asaltul asupra Kievului: bombardamentele au fost intensificate. Oficial, sunt 8 coridoare de încetare a focului şi umanitare. Zelenski se simte abandonat: „Occidentul nu reacţionează”.

Update 7:30 O explozie puternică a avut loc în Luhansk. Din primele cercetări, un depozit de petrol este în flăcări.

UPDATE 4:00 Ucraina ia măsuri să evite o criză alimentară. Ţara suspendă exporturile unui număr mare de produse alimentare

Ucraina a suspendat exporturile unor produse alimentare, a anunţat duminică guvernul său.

Exporturile de "carne, secară, ovăz, hrişcă, zahăr, mei şi sare" vor fi oprite, se arată într-un comunicat al guvernului ucrainean. Exporturile de grâu, porumb, carne de pasăre, ouă şi ulei vor fi permise doar cu acceptul Ministerului Economiei, potrivit comunicatului.

Supermarketurile din întreaga ţară duc lipsă de produse, pe măsură ce rutele de aprovizionare devin mai dificile.

Ucraina este un important producător şi exportator global de produse agricole, în special cereale şi ulei vegetal.

UPDATE 2:00 Forţele ruse au intensificat bombardamentele

Forţele ruseşti au intensificat în noaptea de duminică spre luni bombardamentele asupra oraşelor ucrainene din centrul, nordul şi sudul ţării, a declarat consilierul prezidenţial Oleksiy Arestovich.

"Ultimul val de atacuri cu rachete a avut loc la lăsarea întunericului", a declarat acesta pentru postul local de televiziune Belsat TV.

Arestovici a declarat că al doilea oraş ca mărime al Ucrainei, Harkov, din nord-est, încă se lupta pentru a se apăra de un atac rusesc, în timp ce toate regiunile din Cernihiv, în nord, au fost atacate cu rachete.

Oficialul a descris o situaţie "catastrofală" în suburbiile din Kiev, Bucha, Hostomel şi Irpin, unde eforturile de evacuare a locuitorilor duminică au eşuat. El a declarat că guvernul face tot ce poate pentru a relua evacuările, relatează Associated Press.

UPDATE Opt civili au murit într-un bombardament rusesc

Opt civili au fost ucişi în timpul unei evacuări în Irpin - un district situat la vest de Kiev care a fost supus duminică unor bombardamente intense - a declarat primarul din Irpin, Oleksandr Markushyn.

Markushyn a spus că ruşii au deschis focul în timpul unei evacuări pe un pod.

"O familie a murit", a spus el, "în faţa ochilor mei au murit doi copii mici şi doi adulţi". 

UPDATE 12:50 Oraşul Ciuhuiv se află în mâinile ucrainienilor

"Ocupanţii au suferit pierderi mari de personal şi echipamente. Locotenent-colonelul Dmitri Safronov, comandantul Brigăzii 61 Marina Separate a Forţelor Armate Ruse, şi locotenent-colonelul Denis Glebov, comandantul adjunct al Brigăzii 11 Separate de Asalt Aeropurtat a Forţelor Armate Ruse, au fost ucişi în lupte", a anunţat armata ucrainiană.

UPDATE 12:25 Senator american: O zonă de interdicţie aeriană în Ucraina înseamnă începerea Celui de-al Treilea Război Mondial

Senatorul Marco Rubio, republicanul cu cel mai înalt rang în Comisia de Informaţii a Senatului, a declarat duminică la CNN că o zonă de interdicţie aeriană înseamnă "începerea celui de-al Treilea Război Mondial".

"Oamenii trebuie să înţeleagă ce înseamnă o zonă de interdicţie aeriană. Nu este o regulă pe care o treci şi pe care toată lumea trebuie să o respecte. Este luarea angajamentului de a doborî avioanele Federaţiei Ruse care încalcă acest lucru", a spus el.

UPDATE Sute de mii de ucrainieni fără electricitate şi gaze

Ca urmare a atacului rusesc, aproape 1.000 de aşezări (646.000 de ucraineni) au rămas astăzi fără electricitate Fără gaz - aproximativ 130 de mii de ucraineni. Cea mai dificilă situaţie este acum în regiunile Doneţk, Harkov, Cernigău Nikolaiv şi Zaporojie.

Rusia a câştigat teren în sudul Ucrainei şi a cucerit mai multe oraşe, în timp ce semnele că forţele sale se deplasează spre vest au stârnit îngrijorări că s-ar putea pregăti pentru un atac asupra portului Odesa de la Marea Neagră.

Pentagonul a declarat că unele forţe ruseşti s-au deplasat spre nord-vest de la Kherson la Mykolaiv, apropiindu-se astfel de Odesa. Oficialii sunt îngrijoraţi că acestea s-ar putea pregăti să lanseze o operaţiune terestră şi o invazie navală asupra oraşului.

Şi preşedintele ucrainian a avertizat că forţele ruseşti se pregătesc să bombardeze oraşul portuar Odesa.

Preşedintele rus Vladimir Putin i-a spus preşedintelui francez Emmanuel Macron că Rusia îşi va atinge obiectivele prin "negociere sau război", potrivit unei redactări franceze a convorbirii lor de aproape două ore.

Cel puţin 364 de civili au fost ucişi în Ucraina de la începutul războiului, a declarat biroul pentru drepturile omului al Naţiunilor Unite - adăugând că cifrele reale sunt probabil "considerabil mai mari"

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici