Războiul din Ucraina, ziua 415. Atac cu rachete asupra oraşului Sloviansk: Creşte bilanţul morţilor / Ucrainenii se retrag ordonat din Bahmut / Americanii au prins „cârtiţa”: are doar 21 de ani / Chinezii de la Xiaomi au vândut tot mai multe telefoane în Rusia. Poziţia companiei acuzată că face jocul Moscovei

Războiul din Ucraina a ajuns la cea de-a 50-a zi din cel de-al doilea an de conflict militar.

10587 afișări
Imaginea articolului Războiul din Ucraina, ziua 415. Atac cu rachete asupra oraşului Sloviansk: Creşte bilanţul morţilor / Ucrainenii se retrag ordonat din Bahmut / Americanii au prins „cârtiţa”: are doar 21 de ani / Chinezii de la Xiaomi au vândut tot mai multe telefoane în Rusia. Poziţia companiei acuzată că face jocul Moscovei

UPDATE 22:40 Bilanţul morţilor din Sloviansk a crescut la opt

Bilanţul morţilor în urma bombardamentului rusesc asupra unui bloc de apartamente din oraşul Sloviansk, în estul Ucrainei, a crescut la opt, inclusiv un copil mic, a declarat guvernatorul regiunii Doneţk.

"21 de persoane au fost rănite şi opt persoane au murit", a declarat guvernatorul regiunii Doneţk, Pavlo Kyrylenko, pentru televiziunea ucraineană.

UPDATE 22:30 Ucraina va primi 19 obuziere Caesar, anunţă Danemarca

Ministerul danez al Apărării a declarat că Ucraina va primi 19 sisteme de artilerie obuzier Caesar de fabricaţie franceză în următoarele săptămâni.

În ianuarie, Danemarca a anunţat că va dona armele de artilerie, după ce Kievul a cerut Copenhaga să furnizeze sistemele de armament.

UPDATE 21:00 Şeful ONU îşi exprimă îngrijorarea faţă de acordul privind cerealele

Secretarul general al ONU, Antonio Guterres, a trimis o scrisoare Rusiei, Ucrainei şi Turciei pentru a-şi exprima îngrijorarea cu privire la punerea în aplicare a unui acord care permite exportul de cereale în condiţii de siguranţă pe timp de război din mai multe porturi ucrainene de la Marea Neagră, a declarat un purtător de cuvânt al ONU.

Demersul vine după ce Naţiunile Unite au declarat că marţi nu a fost inspectată nicio navă în cadrul acordului "deoarece părţile au avut nevoie de mai mult timp pentru a ajunge la un acord privind priorităţile operaţionale". Inspecţiile au fost reluate miercuri.

UPDATE 20:00 Canada livrează opt tancuri de luptă Ucrainei

Opt tancuri Leopard 2 pe care Canada le-a promis Ucrainei au ajuns în Polonia vecină, a declarat ministrul Apărării, Anita Anand.

Ottawa anunţase în februarie că va dubla numărul de tancuri promise Kievului cu o lună înainte.

"Toate cele opt tancuri de luptă Leopard 2 promise de Canada pentru Ucraina au ajuns acum în Polonia", a declarat Anand într-un mesaj pe Twitter.

"Vom continua să susţinem Ucraina şi să le oferim ucrainenilor instrumentele de care au nevoie pentru a lupta şi a câştiga acest război."

UPDATE 19:00 Cinci morţi şi 15 răniţi în urma unui atac rusesc asupra oraşului Sloviansk din estul Ucrainei

Cel puţin cinci persoane au fost ucise şi 15 rănite în urma unui atac cu rachete ruseşti asupra oraşului Sloviansk din estul Ucrainei, a declarat guvernatorul regional.

Pavlo Kyrylenko a scris pe Telegram că alte şapte persoane au rămas sub dărâmături după ce rachetele S-300 au avariat mai multe clădiri de apartamente

"Statul malefic îşi demonstrează încă o dată esenţa", a scris Zelenski, însoţită de imagini cu o clădire avariată. "Ucide pur şi simplu oameni în plină zi. Ruinând, distrugând toată viaţa".

UPDATE 18:00 Rusia: Occidentul are timp să înlăture "obstacolele" care afectează acordul privind cerealele

Occidentul mai are încă timp să înlăture "obstacolele" care afectează acordul privind cerealele din Marea Neagră înainte de termenul limită de 18 mai, a declarat un înalt diplomat rus, Mihail Ulianov, a declarat Mihail Ulianov.

"Acordul trebuie să fie implementat în întregime, aşa cum s-a convenit la Istanbul în iulie 2022. Mai este încă ceva timp pentru ca Occidentul să înlăture obstacolele care împiedică implementarea completă a acordurilor", a declarat Ulianov pe Telegram.

Acordul privind cerealele din Marea Neagră a fost reînnoit pentru 60 de zile luna trecută, dar Rusia a semnalat că ar putea să nu fie de acord să îl prelungească din nou dacă Occidentul nu elimină obstacolele din calea exportului de cereale şi îngrăşăminte ruseşti.

UPDATE 17:00 Forţele ucrainene raportează prezenţa unor piese fabricate în China pe câmpul de luptă

Forţele ucrainene spun că găsesc componente fabricate în China în armele ruseşti folosite pe câmpul de luptă, a declarat un consilier de rang înalt din biroul preşedintelui Volodimir Zelenski pentru agenţia de presă Reuters.

În "armele recuperate de pe câmpul de luptă continuăm să găsim diferite componente electronice", a declarat Vladislav Vlasiuk.

"Tendinţa este acum că există mai puţine componente fabricate în Occident, dar mai multe componente fabricate, nu este greu de ghicit în ce ţară. Bineînţeles, China", a declarat el prin intermediul unei videoconferinţe.

China a negat în mod repetat trimiterea de echipamente militare către Rusia.

UPDATE 16:00 China şi Brazilia discută despre războiul din Ucraina

Liderii Chinei şi Braziliei discută despre războiul din Ucraina în timpul unei vizite de stat la Beijing, a relatat mass-media chineză CCTV.

În cadrul unei întâlniri cu preşedintele brazilian Luiz Inacio Lula da Silva, aflat în vizită la Beijing, Xi Jinping a declarat că Beijingul a făcut din relaţiile cu Brazilia o prioritate diplomatică, a relatat televiziunea de stat CCTV.

Cei doi lideri au fost de acord că dialogul şi negocierile sunt singura cale viabilă de ieşire din criza ucraineană, a precizat CCTV.

UPDATE 15:00 Sunak, despre imaginile cu decapitarea: cei responsabili să plătească

Prim-ministrul britanic Rishi Sunak a condamnat un videoclip „respingător” cu presupusa decapitare a unui prizonier de război ucrainean, argumentând că responsabilii trebuie aduşi în faţa justiţiei. „Prim-ministrul a spus că videoclipul a fost îngrozitor şi că cei responsabili trebuie să răspundă pentru el”, se arată într-un comunicat de la Downing Street. Într-o conversaţie telefonică cu preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski, cei doi lideri au discutat despre „eforturile de a accelera sprijinul militar pentru Ucraina”. Pentru Sunak, „Regatul Unit şi aliaţii săi trebuie să continue să se asigure că Ucraina se află în cea mai puternică poziţie posibilă pentru a-şi exploata recentele succese pe câmpul de luptă”.

UPDATE 14:20 Premierul polonez: războiul ar putea dura câţiva ani

Războiul din Ucraina ar putea dura câţiva ani, a declarat premierul polonez Mateusz Morawiecki într-un interviu pentru NBC News. „Nu calculăm nicio dată exactă, ci pur şi simplu observăm ce se întâmplă pe front, pe câmpul de luptă. Şi, în consecinţă, încercăm să ne adaptăm situaţiei, să lucrăm prin diplomaţia noastră cu partenerii noştri din Europa de Vest pentru a sprijini Ucraina”, a spus Morawiecki când a fost întrebat cât de mult ar putea dura războiul. „Da”, a adăugat el, întrebat dacă conflictul ar putea dura câţiva ani.

UPDATE 14:40 Ucraina: Kiev, cadavrele a 82 de soldaţi returnate de ruşi

Cadavrele a 82 de soldaţi ucraineni au fost returnate de forţele ruse la Kiev. Acest lucru a fost raportat de Kyiv Independent, citând o declaraţie a Ministerului ucrainean al Reintegrării. Restituirea cadavrelor celor căzuţi a avut loc pe baza Convenţiei de la Geneva care reglementează problemele umanitare în timp de război. La începutul lunii martie, trupurile a încă 17 soldaţi ucraineni ucişi au fost predate de ruşi. De la începutul conflictului, 1.500 de cadavre au fost returnate.

UPDATE 13:00 Precizări de la Xiaomi, compania chineză acuzată că face jocul Rusiei:

„Xiaomi este o companie de bunuri electronice de larg consum, care oferă produse destinate exclusiv utilizării în interes civil şi comercial. Considerăm că oamenii din întreaga lume au dreptul să aibă acces la instrumentele de comunicare şi informaţiile online. Suntem prezenţi în peste 100 de ţări şi regiuni şi respectăm toate legile şi reglementările specifice fiecărei ţări în care ne desfăşurăm activitatea.

Avem o poziţie fermă împotriva acuzaţiei aduse de Agenţia Naţională pentru Prevenirea Corupţiei din Ucrania (NACP), care a declarat că suntem „un sponsor internaţional al războiului”. Nu susţinem nicio acţiune de război şi ne dorim pe deplin pacea mondială. Misiunea noastră este de a le permite tuturor oamenilor din lume să se bucure de o viaţă mai bună prin tehnologii inovatoare”.

AICI, răspunsul companiei

UPDATE 12:50 Kiev: infrastructura civilă afectată în 18 aşezări. Nu există victime sau răniţi

Armata rusă a atacat ieri infrastructura civilă a 18 aşezări din regiunea Zaporojie, din sudul Ucrainei, a anunţat administraţia militară regională, pe baza informaţiilor publicate de Poliţia Naţională. Acest lucru a fost raportat de postul de stat ucrainean Suspilne. În special, ruşii au lansat un atac cu rachete, şapte raiduri aeriene, 68 de atacuri de artilerie, trei cu drone şi două cu sisteme de lansare de rachete multiple. Nu există victime sau răniţi.

UPDATE 12:50 Ministrul german Baerbock: China trebuie să ceară Moscovei să oprească războiul

Ministrul german de Externe, Annalena Baerbock, a îndemnat Beijingul să ceară „agresorului rus să oprească războiul” în Ucraina, pentru că „nicio altă ţară nu are mai multă influenţă asupra Rusiei decât China. Trebuie să spun deschis că mă întreb de ce poziţia de până acum nu include o cerere către agresorul rus de a opri războiul”, a declarat Baerbock la o conferinţă de presă împreună cu omologul său chinez Qin Gang. Vizita preşedintelui chinez Xi Jinping la Moscova a arătat, potrivit lui Baerbock, „că nicio altă ţară nu are mai multă influenţă asupra Rusiei decât China şi decizia de a folosi această influenţă cântăreşte direct asupra intereselor esenţiale ale Europei”, a adăugat ministrul, aflat la prima sa călătorie în China.

UPDATE 12:30 Explozie în apropierea depozitului de cale ferată din Melitopol

O explozie a avut loc în această dimineaţă în oraşul ucrainean ocupat temporar Melitopol. Acest lucru a declarat primarul Ucrainei, Ivan Fedorov. „În oraş s-a auzit o explozie super-puternică, care s-a auzit şi în satele din jur”, spune Fedorov, „această explozie a avut loc în apropierea depoului de cale ferată şi feroviară, unde inamicul concentrează echipamente şi muniţie”. Ukrainska Pravda a prezentat ştirea.

UPDATE 12:10 Serviciile britanice: ucrainenii, forţaţi să se retragă ordonat în Bahmut

Forţele ucrainene se confruntă cu „probleme semnificative cu aprovizionarea” şi „se retrag sistematic din poziţiile pe care le ocupau anterior”. Este informarea făcută de serviciile de intelligence britanice, în cea mai recentă actualizare zilnică. „Apărarea ucraineană controlează încă cartierele de vest ale oraşului, dar a fost supusă unui foc deosebit de intens al artileriei ruse în ultimele 48 de ore”, se arată în raport, subliniindu-se cooperarea îmbunătăţită dintre Ministerul rus al Apărării şi batalionul Wagner din oraşul Doneţk.

UPDATE 12:00 China: singura cale de ieşire sunt negocierile de pace

În chestiunea Ucrainei, „partea chineză a subliniat că singura cale de ieşire pentru a rezolva criza este promovarea discuţiilor de pace”, a declarat purtătorul de cuvânt al Ministerului de Externe, Wang Wenbin, cu privire la întâlnirea bilaterală desfăşurată la Beijing între ministrul de externe Qin Gang şi omologul său german Annalena Baerbock. „China este dispusă să continue să lucreze pentru pace şi speră ca toate părţile implicate să rămână obiective şi calme şi să lucreze împreună pentru a rezolva criza prin negocieri”, a adăugat Wang, în briefingul zilnic.

UPDATE 11:40 Şoigu anunţă inspecţii neprogramate ale Flotei Pacificului

Flota rusă a Pacificului va fi supusă astăzi verificărilor neprogramate, a anunţat ministrul rus al Apărării, Serghei Şoigu, vorbind la o şedinţă a ministerului. Mai exact, flota va efectua lansări de rachete pentru a învinge grupuri de atac naval simulat şi obiecte terestre inamice. În timpul exerciţiilor, potrivit lui Şoigu, ar trebui folosite mijloace moderne de atac. „Scopul principal al acestui control este creşterea capacităţii Forţelor Armate de a rezolva sarcini de respingere a agresiunii unui probabil inamic dinspre ocean şi direcţiile maritime”, a spus ministrul.

UPDATE 11:20 Medvedev: fără finanţare occidentală, ţara ar fi terminată

„Fără finanţare occidentală, Ucraina ar fi terminată”, a declarat vicepreşedintele Consiliului de Securitate al Rusiei, Dmitri Medvedev. Oficialul rus a comentat, pe canalul său Telegram, cuvintele premierului ungar, Viktor Orban, potrivit cărora Ucraina ar fi o ţară „inexistentă financiar”, iar războiul s-ar termina dacă ţările occidentale ar înceta să-i acorde ajutor economic. „Se poate adăuga doar că, de îndată ce finanţările occidentale se vor epuiza, Ucraina însăşi va fi terminată. Pentru că nimeni nu are nevoie”, a scris Medvedev.

UPDATE 11:00 Ruşii au bombardat regiunea Sumi de 19 ori, două sate afectate

Forţele ruse au bombardat două aşezări din regiunea Sumi, din estul Ucrainei, de 19 ori în această dimineaţă, au declarat autorităţile regionale, informează postul de stat ucrainean Suspilne. Nu există ştiri pentru momentul morţilor sau răniţilor. Un bărbat în vârstă de 47 de ani a fost de asemenea internat în stare gravă, după ce maşina sa a fost lovită ieri de bombardamentele ruseşti asupra Dvorichna din regiunea Karhiv.

UPDATE 11:00 Teixeira ajunge astăzi în instanţă 

Teixeira, oficialul american arestat ca presupus responsabil pentru scurgerile Pentagonului, va apărea astăzi în instanţa din Massachusetts, după ce a fost reţinut la domiciliul său din oraşul North Dighton, Massachusetts, de agenţii FBI. 

UPDATE 10:40 Ministrul chinez al Apărării merge în Rusia, în perioada 16-19 aprilie

Ministrul chinez al Apărării a oficializat viitoarea vizită a ministrului Li Shangfu în Rusia, în perioada 16-19 aprilie. Ministrul apărării de la Beijing se va întâlni cu liderii militari ruşi.

UPDATE 10:20 Primarul din Melitopol: explozie puternică în oraş

O explozie puternică a avut loc astăzi la Melitopol, regiunea Zaporojie, oraş aflat în prezent sub control rusesc. Acest lucru a declarat primarul ucrainean al oraşului, Ivan Fedorov, în timpul unei transmisiuni de televiziune în direct. „Dimineaţa a început destul de prost pentru inamic: a avut loc o explozie foarte puternică în oraş, care s-a simţit şi în satele din jur. Această explozie a avut loc în apropierea căii ferate şi a unui depozit feroviar”, a spus Fedorov, potrivit căruia echipamentele şi muniţia Rusiei erau prezente în această zonă.

UPDATE 10:10 ISW: Rusia poate reprezenta încă o ameninţare serioasă. Moscova creează companii militare alternative

Rusia s-ar putea reconstitui ca o „ameninţare gravă” pentru Ucraina în viitor, în ciuda problemelor „grave” cu care se confruntă în mobilizarea trupelor, spune un think tank din SUA. Institutul pentru Studierea Războiului (ISW) a declarat că un înalt oficial ucrainean, Oleksi Hromov, a declarat că eforturile de mobilizare a Rusiei „stagnează”, pe măsură ce oamenii au devenit mai conştienţi de rata victimelor ruseşti în conflict. Potrivit ISW, Hromov - şeful direcţiei operaţionale principale a Statului Major General al Ucrainei - a declarat că regiunea Volgograd a Rusiei a atins doar 7% din cota de recrutare, în timp ce la Saratov cifra a ajuns la doar 14%.

El a mai spus că Moscova creează companii militare private „alternative” pentru a umple golurile, dar a spus că acestea „nu vor fi la fel de puternice” precum grupul Wagner – format din mercenari pro-ruşi. Cu toate acestea, Ucraina şi aliaţii săi „nu trebuie să subestimeze capacităţile Rusiei de generare de forţe pe termen lung pentru un război lung de uzură”, a recunoscut oficialul.

Grupul de reflecţie a emis anterior avertismente similare. Cu toate acestea, el a spus că Kremlinul nu a întreprins încă „reorganizarea necesară a efortului său de război, pentru a exploata eficient economiile de scară şi pentru a sprijini generarea de forţe ruseşti pe scară largă”.

UPDATE 09:40 Ambasadorul Rusiei în SUA: este timpul să reducem numărul jurnaliştilor americani în Rusia

Ambasadorul Rusiei în Statele Unite a sugerat că „ar putea fi timpul să reducem numărul jurnaliştilor americani în Rusia”. Vorbind la televiziunea rusă despre arestarea jurnalistului Evan Gerşkovich, de la Wall Street Journal, Anatoli Antonov a spus că „americanii ne-au ameninţat cu măsuri de represalii, dacă nu îl eliberăm pe Gerşkovich în viitorul apropiat. Vom vedea cum se comportă”.

UPDATE 09:30 Marea Britanie: ruşii înaintează spre Bahmut

Ofensiva rusă avansează în Bahmut, oraşul strategic din Donbass care este disputat de luni de zile, iar apărarea ucraineană a fost nevoită să renunţe la unele zone, menţinând în acelaşi timp controlul zonelor de la vest de oraş.

British Defense Intelligence constată acest lucru în actualizarea sa zilnică cu privire la situaţia de pe terenul războiului din Ucraina. „Rusia a reactivat asaltul asupra oraşului Bahmut, din regiunea Doneţk, datorită cooperării îmbunătăţite dintre forţele Ministerului rus al Apărării şi Grupul Wagner”, arată buletinul de la Londra. „Apărarea ucraineană deţine încă cartierele vestice ale oraşului, dar a fost supusă unui foc deosebit de intens de artilerie rusă în ultimele 48 de ore. Grupurile de asalt Wagner continuă să conducă înaintarea principală prin centrul oraşului, în timp ce Forţele Aeropurtate Ruse au eliberat unele unităţi Wagner care asigurau flancurile nordice şi sudice ale operaţiunii.

Forţele ucrainene se confruntă cu probleme semnificative de aprovizionare, dar s-au retras ordonat din poziţiile la care au fost forţaţi să renunţe”, se concluzionează în comunicatul serviciilor de informaţii.

UPDATE 09:20 Rusia a amendat Wikipedia

UPDATE 09:00 Lavrov: recunoscător naţiunilor sud-americane pentru că nu au aderat la sancţiuni

„Nu este o coincidenţă că eforturile de a abandona dolarul american în comerţul exterior şi de a crea o infrastructură de transport, logistică, legături interbancare, financiare şi economice necontrolate de Occident s-au intensificat semnificativ în întreaga lume. Aproximativ trei sferturi din ţările din întreaga lume, inclusiv prietenii noştri din America Latină, au ales să nu se alăture sancţiunilor anti-ruse. Îi apreciem pentru asta” Serghei Lavrov, ministrul rus de externe, într-o declaraţie intitulată „Rusia şi America Latină: parteneriat şi cooperare de perspectivă”, a mulţumit ţărilor sud-americane care nu s-au alăturat sancţiunilor împotriva Moscovei.

Potrivit diplomatului, „tot ce se întâmplă în Ucraina face parte din lupta continuă pentru viitoarea ordine internaţională. Ceea ce este în joc astăzi este dacă ordinea mondială va fi cu adevărat corectă, democratică şi policentrică, aşa cum se precizează în Carta Naţiunilor Unite, care proclamă egalitatea suverană a tuturor ţărilor, sau dacă Statele Unite şi coaliţia pe care o conduce vor implementa agenda lor în detrimentul altor ţări.

UPDATE 08:40 Un deputat republican apără cârtiţa Teixeira: alb, creştin şi împotriva războiului. El este un duşman al regimului Biden

„Jake Teixeira este alb, bărbat, creştin şi antirăzboi. Acest lucru îl face un duşman al regimului Biden. A spus adevărul despre trupele de pe teren în Ucraina şi multe altele. Întreabă-te cine este adevăratul duşman”, a scris republicana Marjorie Taylor Greene, membră a Congresului, pe Twitter despre arestarea lui Jack Teixeira, aviatorul în vârstă de 21 de ani acuzat că a dezvăluit marea cantitate de documente confidenţiale ale Departamentului Apărării al SUA vehiculate online anul trecut. 

Poziţia lui Greene este în contrast puternic cu reacţiile la arestarea lui Teixeira de către majoritatea membrilor Partidului Republican şi a atras critici dure din partea democraţilor. Greene este cunoscut pentru că a cerut în mod repetat iertare fondatorului WikiLeaks, Julian Assange, şi pentru Edward Snowden.

UPDATE 08:10 Kiev: este absurd ca Rusia să prezideze Consiliul de Securitate al ONU

„Este incompatibil cu orice logică şi dreptate ca un agresor şi o ţară teroristă care a ucis şi ucide copii să prezideze Consiliul de Securitate al Naţiunilor Unite”, a declarat secretarul ucrainean pentru Securitate Naţională şi Apărare, Oleksii Danilov, referindu-se la Rusia.

„Când oamenii din secolul XXI tăie capul unei persoane în viaţă şi reprezentanţii acestora prezidează Consiliul de Securitate al ONU, în lumea noastră se întâmplă lucruri complet de neînţeles”, a spus Danilov, referindu-se la videoclipul cu presupusa execuţie a unui prizonier de război ucrainean de către soldaţi ruşi, posibil militanţi Wagner.

UPDATE 08:00 Îngrijorarea creşte în Zaporojie, după explozia unei mine ruseşti la centrala nucleară

Alarma creşte cu privire la soarta centralei nucleare Zaporojie. După incidentul de joi, explozia unei mine ruseşti în apropierea halei de turbine a uneia dintre unităţile uzinei ocupate de trupele Moscovei, Agenţia Internaţională pentru Energie Atomică (AIEA) încearcă să ia măsuri pentru a verifica care este nivelul de risc de accident nuclear la facilitatea. De altfel, autorităţile ruse spun că sunt dispuse să colaboreze pentru garantarea siguranţei centralei, dar ucrainenii denunţă prezenţa armelor, soldaţilor şi muniţiei în perimetrul centralei. 

UPDATE 07:30 Reguli noi la americani

Secretarul american al Apărării Lloyd Austin a declarat că a ordonat Departamentului Apărării să efectueze o revizuire a protocoalelor sale de acces la informaţii pentru a preveni scurgerile viitoare de informaţii clasificate în urma unei aparente publicări a zeci de documente sensibile online. „În calitate de secretar al Apărării, nu voi ezita să iau măsuri suplimentare necesare pentru a proteja secretele naţiunii noastre. În consecinţă, îi ordon subsecretarului pentru Informaţii şi Securitate să efectueze o revizuire a procedurilor noastre de acces la informaţii, responsabilitate şi control în cadrul Departamentului, pentru a ne informa eforturile de a preveni producerea acestui tip de incident”, a spus Austin. Joi.

UPDATE 07:20 Kiev: Crimele comise de ruşi echivalează cu genocid

Ucraina a înregistrat deja 77.500 de crime de război comise de forţele ruse pe teritoriul său, pentru care peste 300 de persoane au fost acuzate până acum, şi va încerca să demonstreze că este vorba despre un „act de genocid”. Despre acest lucru a anunţat o sursă din cadrul Procuraturii Generale. „Considerăm crimele comise de invadatorii ruşi împotriva poporului ucrainean din punct de vedere al genocidului. Până în prezent, am înregistrat deja 77.500 de crime de război în Ucraina”, potrivit lui Iuri Belousov, un procuror superior pentru crime de război. Potrivit Procuraturii Generale, „aceste crime sunt unite de dorinţa nestăpânită a conducerii ruse de a distruge Ucraina ca ţară independentă şi ucrainenii ca naţiune independentă separată”. Şi tocmai din acest punct de vedere, a adăugat Belousov, încercăm să analizăm „aceste crime comise de Federaţia Rusă în Ucraina, acte de tortură, violenţă sexuală”. Potrivit procurorului, cel mai recent filmuleţ care arată execuţia unui posibil soldat ucrainean, „este mai mult decât o crimă, face parte din peisajul criminal general, o manifestare a atitudinii reale a ruşilor faţă de ucraineni”. „Vor să ne distrugă fizic. De aceea sper ca Ucraina să poată dovedi crima de genocid în instanţele naţionale şi internaţionale”, a insistat el.

UPDATE 07:10 Trei femei în pole position pentru conducerea NATO, în locul lui Stoltenberg

La sfârşitul lunii septembrie expiră mandatul, deja prelungit cu un an, al actualului secretar general, norvegianul Jens Stoltenberg. Deja a început dezbaterea asupra cine ar trebui să-i urmeze în fruntea Alianţei care riscă să intre în orice moment în război cu Rusia nesăbuitului Putin.

Recenta intrare a Finlandei şi cea viitoare a Suediei semnalează o capacitate de atracţie recâştigată a Pactului, care în ultimii ani slăbise, până la punctul de a-l face pe preşedintele francez Emanuel Macron să spună că NATO se află într-o „stare de moarte cerebrală”. Dar schimbarea a dat şi o nouă greutate politică şi o mare vizibilitate mediatică funcţiei de secretar general, care a devenit mai contestată decât în ​​trecut şi subiectul unor negocieri mult mai delicate între ţările membre. Sursele presei internaţionale susţin că există trei femei favorite să-i ia locul nordicului. La un moment dat, s-a zvonit că pe listă ar fi şi numele lui Klaus Iohannis. De asemenea, Boris Johnson s-a arătat dispus să preia frâiele organizaţiei.

UPDATE 07:00 Jack Teixeira, cârtiţa acuzată că a dezvăluit ruşilor secrete militare americane şi că a scurs documente secrete ale Pentagonului.

Aseară, tânărul de 21 de ani a fost arestat, după percheziţionarea casei sale. Este un tânăr de 21 de ani, aviator al Aripii 102 de Informaţii a Gărzii Naţionale din Massachusetts, promovat „Airman First Class” în iulie anul trecut.

Pentagonul a numit eliberarea de documente secrete „un act criminal deliberat”, în timp ce Biden a spus că este „îngrijorat”. Cu toate acestea, nu este clar dacă un tânăr aviator în poziţia sa ar putea avea acces la astfel de documente foarte clasificate.

UPDATE 06:00 Din Ucraina a sosit o cerere pentru rachete şi avioane cu rază lungă de acţiune

Agenţia ucraineană anticorupţie a desemnat compania chineză de înaltă tehnologie Xiaomi drept „sponsor internaţional al războiului”. Acest lucru a fost anunţat de aceeaşi agenţie, într-o declaraţie preluată de Kyiv Independent. Potrivit agenţiei anticorupţie de la Kiev, Xiaomi a continuat să facă afaceri în Rusia chiar şi după invazia Ucrainei şi ar fi crescut livrările către Federaţia Rusă cu 39% în trimestrul al treilea din 2022 faţă de cel precedent, devenind lider în vânzarea de smartphone-uri în Rusia.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici