Războiul din Ucraina, ziua 450. Rusia susţine că a lovit un depozit de muniţie cu uraniu, iar norul radioactiv se îndreaptă spre Europa. Polonia neagă urgenţa / Zelenski a plecat într-un alt turneu mondial, de această dată în afara Europei / Şeful Ucrainei i-a muştruluit pe arabi: unii aţi închis ochii / Întâlnire Biden-Zelenski

  • Trupele ruse recrutează forţat localnici în teritoriile ocupate
  • Moscova va găzdui în iunie un congres în compania liderilor africani pentru a discuta soluţii de pace în chestiunea ucraineană
  • Armata ucraineană raportează mici victorii în Bahmut
7732 afișări
Imaginea articolului Războiul din Ucraina, ziua 450. Rusia susţine că a lovit un depozit de muniţie cu uraniu, iar norul radioactiv se îndreaptă spre Europa. Polonia neagă urgenţa / Zelenski a plecat într-un alt turneu mondial, de această dată în afara Europei / Şeful Ucrainei i-a muştruluit pe arabi: unii aţi închis ochii / Întâlnire Biden-Zelenski

Războiul din Ucraina, anul 2, ziua 85. Wagner pătrunde pe străzile oraşului Bahmut. Tot mai mulţi civili ucraineni devin ţinta bombardamentelor ruseşti

UPDATE 23:00 Kiev: explozii puternice în suburbiile Mariupolului

În oraşul Mariupol, ocupat de ruşi, locuitorii au raportat în această seară explozii în suburbii şi pe aeroport, unde este staţionat personalul invadatorilor. Informaţia a fost dată de Petro Andriushchenko, un consilier al primarului oraşului, citat de Ukrainska Pravda. „Ştim despre trei explozii puternice pe care locuitorii Mariupolului le-au auzit, inamicul ar fi trebuit să sufere pierderi semnificative”, a spus el.

UPDATE 22:310 După lumina verde din SUA, Danemarca va antrena piloţi de F16

Danemarca, spune ministrul interimar al Apărării, Troels Lund Poulsen, „va putea acum să ajute la pregătirea piloţilor ucraineni pentru a pilota F-16”.

UPDATE 22:00 Isin: fără radioactivitate din cauza presupusului nor toxic ucrainean

Nicio alarmă de „nor radioactiv” pentru presupusa explozie a depozitului de muniţie cu uraniu sărăcit din Ucraina, lovit de ruşi. Inspectoratul Naţional pentru Securitate Nucleară şi Protecţie împotriva Radiaţiilor a reacţionat, după ştirea făcută publică de şeful Consiliului de Securitate de la Moscova, Nikolai Patruşev, potrivit căruia depozitul a fost distrus pe 13 mai printr-un bombardament. „Staţia de mare sensibilitate REMRAD, situată în Sgonico (Trieste), nu a înregistrat nicio anomalie în ceea ce priveşte radioactivitatea. Comparând sondajele efectuate în 12 şi 17 mai trecut, nu a fost de fapt identificată nicio variaţie în ceea ce priveşte mediul; în special, nivelul de radioactivitate a rămas de ordinul a aproximativ 200 µBq/m3 (concentraţie minimă detectabilă - MDC)”, explică Isin într-o notă.

UPDATE 21:50 Zelenski: la G7, se va întâlni cu Biden

Preşedintele ucrainean va participa la summitul G7 din Japonia, la Hiroshima, unde plănuieşte să se întâlnească cu preşedintele american Joe Biden. Andri Iermak, şeful biroului lui Zelenski, a declarat  la un post TV ucrainean, scrie Ukrinform. „Preşedintele ucrainean se va întâlni cu preşedintele Biden în zilele următoare”, a spus Iermak, menţionând că cei doi lideri ar putea discuta despre sprijinul SUA pentru o „coaliţie de avioane de luptă” pentru Ucraina, dar şi alte probleme.

UPDATE 21:40 Arabia Saudită se declară neutră după vizita lui Zelenski

Arabia Saudită a declarat că este oficial neutră în conflictul dintre Rusia şi Ucraina, a anunţat ministrul său de Externe, în ziua în care preşedintele ucrainean a vizitat Jeddah, pentru a vorbi cu Liga Arabă. Decizia saudită ar putea fi un rezultat pozitiv pentru Zelenski, după ce relaţiile dintre Rusia şi Arabia Saudită păreau să fie la un nivel maxim, anul trecut. În septembrie, Riad a negociat eliberarea prizonierilor capturaţi în timpul luptelor din Ucraina.

UPDATE 21:30 Moscova: zboruri regulate către Cuba de la 1 iulie

Autorităţile ruse au anunţat astăzi că intenţionează să reia zborurile regulate către Cuba de la 1 iulie la ordinul preşedintelui Vladimir Putin. Decizia - a anunţat viceprim-ministrul Dimitri Cernişenko - a fost comunicată companiei aeriene Aeroflot. „Cuba este un partener-cheie al Rusiei în America Centrală”, a spus el. Autorităţile au precizat că acestea vor fi zboruri directe care vor acoperi iniţial ruta dintre Moscova şi Varadero.

UPDATE 21:10 Kievul ia în considerare reluarea exporturilor ruseşti de amoniac

Kievul ar putea lua în considerare posibilitatea de a permite amoniacului rusesc să tranziteze teritoriul său pentru export, cu condiţia ca acordul recent reînnoit cu cereale la Marea Neagră să fie extins pentru a include mai multe porturi ucrainene şi o gamă mai largă de mărfuri: Reuters consemnează acest lucru pe site-ul său, citând o sursă anonimă din guvern ucrainean.

UPDATE 21:00 Moscova refuză din nou vizita consulară la jurnalistul WSJ

Guvernul rus a refuzat încă o dată permisiunea autorităţilor consulare americane de la Moscova să-l viziteze în închisoare pe jurnalistul Wall Street Journal Evan Gerşkovich, arestat sub acuzaţia de spionaj. Ministerul de Externe al Moscovei a spus acest lucru, explicând că decizia a fost luată ca răspuns la refuzul SUA de a acorda vize jurnaliştilor ruşi care doreau să-l urmeze pe ministrul de externe Serghei Lavrov la New York, unde a prezidat o şedinţă a Consiliului de Securitate al ONU. .

UPDATE 20:20 o deputată estoniană a demisionat din cauza utilizării abuzive a fondurilor pentru Ucraina

Johanna Marija Lehtme, deputată în Parlamentul Estoniei (Riigikogu) a mişcării Eesti 200 şi a ONG-ului estonian Slava Ukraini (SU), a demisionat astăzi din funcţie după ce o serie de investigaţii, încă în curs, au relevat o utilizare necorespunzătoare a fondurilor strânse de către organizare. Femeia, care a pledat nevinovată, a spus că decizia ei a fost luată de a-şi proteja partidul de „presiuni politice nemeritate şi de a asigura o anchetă corectă”. Scandalul a izbucnit în urmă cu câteva săptămâni, după ce presa estonă a dezvăluit că organizaţia ar fi transferat donaţii în valoare totală de 1,5 milioane de euro companiei private ucrainene IC Construction cu sediul la Lviv. Colaborarea cu Su ar fi adus companiei ucrainene un profit de 250 de mii de euro. De la începutul războiului din Ucraina, cetăţenii estonieni au donat peste 6 milioane de euro către SU.

UPDATE 20:00 Mandat de arestare împotriva lui Putin, căutaţi judecători ai Curţii Penale Internaţionale în Rusia

Ministerul de Interne al Rusiei a anunţat includerea procurorului şef al Curţii Penale Internaţionale (CPI), Karim Khan, precum şi a trei dintre magistraţii instituţiei, în lista sa de „persoane căutate” pentru emiterea unui „mandat de arestare ilegal” împotriva preşedintelui rus Vladimir Putin, acuzat de instanţă că a facilitat deportarea forţată a copiilor ucraineni pe teritoriul rus. Guvernul rus indică faptul că atât Khan, cât şi magistraţii care se ocupă de caz, Tomoko Akane, Rosario Salvatore Aitala şi Sergio Gerardo Ugalde Godinez, au acţionat „fără temei de răspundere penală”, luând măsuri împotriva unui şef de stat străin a cărui ţară nu recunoaşte din Statutul de la Roma din 2016, care serveşte drept bază pentru Curtea Penală Internaţională (CPI).

UPDATE 19:50 G7: vom garanta ajutor economic pentru reconstrucţia Kievului

Ţările G7 sunt gata să garanteze sprijin pentru redresarea şi reconstrucţia Ucrainei. Acest lucru se poate citi în declaraţia comună privind Kievul, care reafirmă angajamentul „de a garanta Ucrainei sprijinul economic de care are nevoie”. În declaraţie se mai arată că „sub conducerea preşedinţiei nipone a G7, împreună cu comunitatea internaţională, ne-am asigurat că Ucraina are sprijinul bugetar necesar pentru 2023 şi începutul lui 2024”. 

UPDATE 19:30 Zelenski îi mulţumeşte lui Bin Salman

Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski i-a mulţumit prinţului saudit Mohammed bin Salman pentru susţinerea Ucrainei, în timpul unei întâlniri bilaterale în marja summitului Ligii Arabe. Zelenski „a mulţumit prinţului moştenitor al Arabiei Saudite pentru sprijinul său privind integritatea teritorială şi suveranitatea Ucrainei”, a declarat preşedinţia ucraineană într-un comunicat. De asemenea, Zelenski l-a invitat pe bin Salman să viziteze Ucraina. 

UPDATE 19:00 Medvedev: în 2023 s-au înrolat aproape 120.000 de soldaţi

Peste 100.000 de oameni s-au alăturat armatei ruse de la începutul acestui an, a declarat fostul preşedinte Dmitri Medvedev, în timp ce Moscova caută să recruteze voluntari pentru ofensiva sa din Ucraina. Kremlinul a condus o campanie de recrutare militară agresivă în ultimele luni, în timp ce Kievul se pregăteşte pentru o contraofensivă după luni de impas în estul Ucrainei. „Între 1 ianuarie şi 19 mai, 117.400 de oameni au fost acceptaţi în rândurile forţelor armate pe bază de contract şi ca parte a antrenamentelor noastre voluntare”, a spus Medvedev. Astăzi, vicepreşedintele Consiliului de Securitate al Kremlinului a afirmat că recrutarea soldaţilor contractuali continuă.

UPDATE 18:30 Biden şi-a dat OK-ul pentru antrenarea piloţilor ucraineni pe F-16

Preşedintele Joe Biden a dat undă verde pentru a pregăti piloţi ucraineni pe avioanele de luptă F-16 fabricate în SUA, relatează surse familiare. Decizia a fost anunţată celorlaltor lideri ai G7, şedinţă aflată în desfăşurare la Hiroshima. Biden a spus că decizia privind când, câţi şi cine va furniza Ucrainei avioane de luptă F-16 va fi luată în următoarele luni, în timp ce va avea loc pregătirea piloţilor, care se va întâmpla în Europa.

UPDATE 18:00 Posibil summit de pace înainte de summitul NATO, dar fără Rusia

Este puţin probabil ca posibilul summit de pace care va avea loc înainte de summitul NATO de la Vilnius, despre care liderii ţărilor G7 îl discută la Hiroshima, Japonia, să includă şi participarea Rusiei. Ideea, conform celor aflate la Bruxelles, este încă în discuţie şi nu s-a decis încă nimic la capitolul oaspeţi, însă este puţin probabil ca Moscova să fie dispusă să se angajeze în discuţii semnificative pentru realizarea păcii. Probabil că vor fi invitate ţări din „Sudul global”, dintre care unele au fost până acum reticente în a îmbrăţişa linia UE şi SUA cu privire la războiul din Ucraina. 

UPDATE 17:30 Kiev: ruşii pierd un batalion pe zi la Bahmut

La Bahmut, ruşii „pierd un batalion pe zi şi continuă să o facă”, a declarat ministrul ucrainean al Apărării, Oleksii Reznikov. Presa ucraineană a relatat acest lucru. Până acum, a adăugat el, „Rusia a pierdut până la 70.000 de soldaţi în sectorul Bahmut”, considerând „morţi şi răniţi împreună”. Cel de la Bahmut este unul dintre cele mai fierbinţi fronturi ale războiului din Ucraina, în care trupele de la Kiev trebuie să înfrunte şi miliţiile paramilitare ale grupului Wagner.

UPDATE 17:00 Erdogan: nu vom sancţiona Rusia

„Nu suntem în punctul în care am impune sancţiuni Rusiei, aşa cum a făcut Occidentul. Nu suntem obligaţi de sancţiunile occidentale”, a declarat preşedintele turc Recep Tayyip Erdogan, în timpul unui interviu acordat CNN, după cum a menţionat canalul de televiziune pe site-ul său. „Rusia şi Turcia au nevoie reciprocă în fiecare sector posibil”, a adăugat preşedintele turc, definind relaţia sa cu omologul său rus Vladimir Putin drept „specială”.

UPDATE 16:30 Ucraina: Kiev, trei morţi în raidurile ruseşti în regiunea Sumi

„Astăzi, în jurul prânzului (12 în România), trei persoane au murit în urma bombardamentelor asupra satului Iunakovskaya, din regiunea Sumi”. Administraţia militară din Sumi transmite pe Telegram, subliniind că „împrejurările care au dus la moartea” celor trei persoane vor fi clarificate. Momentan, nu sunt raportate alte victime.

UPDATE 16:20 Zelenski, către liderii arabi: unii dintre voi aţi închis ochii

Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a acuzat astăzi „unii” lideri arabi că nu s-au alăturat Ucrainei în războiul aflat în desfăşurare în Europa de Est. Vorbind la actualul summit al Ligii Arabe de la Jeddah, Arabia Saudită, Zelenski a spus: „Din păcate, în lume, şi chiar printre voi, există unii care au închis ochii la aceste închisori şi anexări nelegitime”. Zelenski i-a invitat apoi pe liderii arabi prezenţi la summitul Ligii Arabe să „privadă cu onestitate” conflictul aflat în desfăşurare în Ucraina.

UPDATE 16:10 Agenţia atomică poloneză: nicio urgenţă în Europa

„Nu am primit nicio notificare cu privire la o urgenţă radioactivă”, scrie Agenţia Atomică Poloneză pe site-ul său, explicând că este „în contact permanent cu Agenţia Internaţională pentru Energie Atomică, Autoritatea Ucraineană de Reglementare Nucleară (Snriu)” şi să aibă acces la „Sistemul internaţional de notificare timpurie a urgenţelor cu radiaţii (USIE)”. După „informaţiile false privind pericolul radiaţiilor în Polonia”, Agenţia explică că „situaţia din ţară este normală”: vârfurile „observate în ultimele zile în Polonia, dar şi în restul Europei, nu sunt neobişnuit şi apar în mod regulat” odată cu ploile.

UPDATE 16:00 Moscova a lovit un depozit de muniţie cu uraniu, nor radioactiv spre Europa

Un depozit de muniţii cu uraniu sărăcit trimise din Occident a fost distrus de un bombardament rusesc şi, ca urmare, s-a format un „nor radioactiv” care se îndreaptă spre Europa, a declarat şeful Consiliului de Securitate al Rusiei, Nikolai Patruşev, citat de agenţia RIA Novosti. Potrivit lui Patruşev, în Polonia a fost deja detectată o creştere a nivelurilor radioactive.

UPDATE 15:30 Noi tranşee şi mine în jurul Zaporojie

În ultimele săptămâni, forţele militare ruse şi-au întărit poziţiile defensive în şi în jurul centralei nucleare Zaporojie, înaintea unei contraofensive ucrainene în regiune. Se pare că au fost săpate noi tranşee în jurul oraşului şi au fost puse mai multe mine. Camerele de supraveghere de la uzină sunt îndreptate spre nord, spre teritoriul controlat de partea ucraineană. Ruşii au instalat poziţii de tragere deasupra unor clădiri ale fabricii de câteva luni, iar plasele au fost ridicate ca un posibil efect de descurajare pentru drone. Măsurile subliniază riscurile pe care le prezintă războiul pentru securitatea structurii. 

UPDATE 15:10 Critic al războiul din Ucraina, fostul primar al Ekaterinburgului a fost condamnat la amendă: a riscat 5 ani de închisoare

Fostul primar al oraşului Ekaterinburg, Evgeni Roizman, a fost condamnat la o amendă de 260.000 de ruble (circa 3.000 de euro), fiind găsit vinovat de discreditarea forţelor armate. Roizman a fost inculpat pentru că a criticat intervenţia în Ucraina. Roizman este una dintre puţinele personalităţi de frunte ale opoziţiei care nu a părăsit Rusia şi nici nu a fost închis. Potrivit legii care echivalează critica intervenţiei în Ucraina cu „discreditarea forţelor armate”, persoana găsită vinovată poate fi condamnată la până la 5 ani de închisoare.

UPDATE 15:00 Zelenski, în Arabia Saudită, urmând să se întâlnească cu prinţul moştenitor

După cum a anunţat pe Telegram, preşedintele ucrainean este aşteptat să ia cuvântul la summitul Ligii Arabe şi să se întâlnească cu prinţul moştenitor saudit Mohammed bin Salman pentru discuţii bilaterale.
 
Ca priorităţi ale vizitei, Zelenski a subliniat sprijinul pentru întoarcerea prizonierilor politici şi a persoanelor deportate ilegal din Crimeea şi din alte teritorii ocupate, precum şi protecţia cetăţenilor musulmani din Ucraina.
 

UPDATE 13:50 Ombudsman ucrainean: O fetiţă de 14 ani, eliberată din captivitatea ruşilor 

 
Veronika, în vârstă de 14 ani, care a fost răpită şi dusă în Rusia, a revenit acasă, în Ucraina, a anunţat Ombudsmanul Ucrainei, Dmytro Lubinets. Fata este în siguranţă şi sănătoasă şi va locui cu bunica ei, anunţă Lubinets, conform publicaţiei ucrainene Kyiv Independent.
 

UPDATE 13:00 G7 a stabilit noi sancţiuni împotriva Rusiei 

Prin noile sancţiuni, liderii G7 îşi propun să „priveze Rusia de tehnologia, echipamentele industriale şi serviciile G7 care îi susţin maşina de război", potrivit Deutsche Welle.
 
Decizia mai vizează restricţii asupra exporturilor de articole considerate „critice” pentru Rusia pe câmpul de luptă. De asemenea, vor fi sancţionate entităţi acuzate că transportă materiale pentru armata rusă.
 
Măsurile au fost stabilite în timpul summitul-ului de la Hiroshima, în Japonia. La întâlnire este aşteptat şi preşedintele Ucrainei, Volodimir Zelenski. 
 

UPDATE 12:00 Statul Major General ucrainean: Rusia a pierdut 201.760 de soldaţi în Ucraina

UPDATE 11:10 Statistică ucraineană: peste 480 de copii au fost ucişi în timpul războiului din Ucraina 

 

UPDATE 10:00 Noi sancţiuni: Marea Britanie va interzice diamantele ruseşti  

Rishi Sunak a anunţat noile măsuri împotriva Rusiei, care includ şi interzicerea importurilor de cupru, aluminiu şi nichel, în ajunul reuniunii G7 de la Hiroshima, din Japonia.
 

UPDATE 8:00 Explozii au fost raportate în Lviv, a relatat Radio Svoboda pe Telegram

UPDATE 03:00 SUA nu-şi blochează aliaţii să trimită avioane F-16 în Ucraina

Surse familiare cu chestiunea au declaratcă administraţia Biden le-a transmis aliaţilor europeni disponibilitatea de a le permite să exporte avioane de luptă F-16 în Ucraina. Mişcarea vine ca răspuns la presiunile crescânde din partea membrilor Congresului şi a aliaţilor care îndeamnă Casa Albă să asiste Ucraina în achiziţionarea aeronavei pe măsură ce atacurile aeriene ruseşti se intensifică.

UPDATE 02:00 Pentagonul descoperă o eroare contabilă de 3 miliarde de dolari în evaluarea ajutoarelor în arme pentru Ucraina

Pentagonul a recunoscut o eroare contabilă semnificativă care a supraestimat valoarea muniţiilor, rachetelor şi a altor echipamente furnizate Ucrainei cu aproximativ 3 miliarde de dolari. Această greşeală de calcul poate duce la creşterea transporturilor de arme către Kiev pentru a-şi consolida apărarea împotriva armatei ruse.

UPDATE 01:00 Fostul şef al Curţii Supreme ucrainene a fost reţinut pentru 60 de zile

Fostul şef al Curţii Supreme, Vsevolod Kniaziev, va fi ţinut în arest până pe 14 iulie dacă nu plăteşte cauţiunea stabilită la 107 milioane de Hr (2,9 milioane de dolari). Kniaziev este acuzat de fapte de corupţie.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici