Războiul din Ucraina, ziua 115. Scenariul de la Azovstal se repetă: peste 500 de civili ucraineni sunt blocaţi în interiorul unui combinat chimic din Severodoneţk / A fost atacată rafinăria de petrol de la Kremenciuk / Rusia vrea să modifice graniţele Ucrainei / Ocupanţii ar fi pierdut peste 33.000 de oameni. Mesajul unui soldat american capturat de ruşi pentru mama lui

  • Moldova şi Ucraina au obţinut statutul de candidat în procesul de aderare la Uniunea Europeană
  • Oraşul Sievierodoneţsk este pe punctul de a ceda
  • Oraşul vecin Lysychansk a fost devastat de obuzele ruseşti
  • Preşedintele american Joe Biden a fost informat despre americanii dispăruţi, dar nu ştie unde se află
7562 afișări

UPDATE 23:48 Urmările bombardamentelor ruseşti în Lisichansk

O dronă a captat o vedere de ansamblu a oraşului după luptele grele din ultimele săptămâni.

 

UPDATE 23:10 Rachetele ruseşti distrug un depozit în estul Ucrainei. Peste zece persoane sunt rănite

Un depozit de combustibil din oraşul Novomoskovsk a fost distrus de rachetele ruseşti. Sunt 11 răniţi, dintre care unul în stare gravă.

UPDATE 21:45 Volodimir Zelenski a vizitat oraşul Odesa

Sâmbătă dimineaţa, preşedintele Zelenski a vizitat oraşul Nicolaiev. De acolo, şeful statului ucrainen s-a deplasat în regiunea Odesa, a anunţat biroul său de presă, potrivit BBC.

Acesta a postat imagini cu Zelenski vizitând departamentul de traumatologie şi discutând cu soldaţii răniţi care primesc tratament într-o unitate medicală.

De când a început războiul, Volodimir Zelenski nu a părăsit Ucraina, dar a făcut vizite în zonele apropiate de linia frontului.

De asemenea, el a primit în mod constant lideri occidentali în capitala Kiev.

UPDATE 21.15 Ucrainenii susţin că rachetele ruşilor ţintesc instalaţiile care transportă gaze

Mai multe rachete ruseşti au lovit o uzină de gaz din districtul Izium, în estul Ucrainei, a declarat sâmbătă guvernatorul regiunii Harkov, Oleh Synehubov.

„A izbucnit un incendiu de amploare, salvatorii au localizat focul", a scris el pe Telegram, adăugând că şi alte clădiri au fost avariate.

Anterior, Ministerul britanic al Apărării a declarat că Rusia a reînceput să atace zonele aflate la sud de oraşul Izium.

UPDATE 20:30 Rusia îşi trimite toate rezervele la Severodonetsk

Un guvernator ucrainean susţine că ruşii mobilizează în jurul Severodonetsk toate rezervele de care dispune în alte zone, anunţă Sky News.

Rusia trimite un număr mare de trupe de rezervă la Severodonetsk din alte zone de luptă pentru a încerca să obţină controlul total al oraşului din estul ţării, a declarat guvernatorul regiunii ucrainene Luhansk.

„Astăzi, mâine sau poimâine, vor arunca toate rezervele pe care le au... pentru că sunt deja atât de mulţi acolo, încât au ajuns la masa critică", a declarat guvernatorul regiunii Luhansk, Serhiy Gaidai, la televiziunea naţională.

UPDATE 20:15 Primarul Kievului a anunţat în ce condiţii va purta Ucraina discuţii de pace cu Rusia

Primarul Kievului, Vitali Klitschko, a declarat pentru BBC, că ţara sa va intra în discuţii de pace doar după ce „ultimul soldat rus va părăsi Ucraina".

Fostul campion mondial de box la categoria grea a participat la înmormântarea lui Roman Ratushnyi, un cunoscut activist în vârstă de 24 de ani, devenit luptător voluntar, care a fost ucis la Izium, în regiunea Harkov, la începutul acestei luni.

Unii oficiali ucraineni şi-au exprimat îngrijorarea că aliaţii occidentali ar putea împinge ţara lor spre un acord de pace cu Rusia, având în vedere consecinţele războiului asupra aprovizionării cu alimente şi energie şi asupra economiei globale.

UPDATE 19:30 Mineri salvaţi după ce au rămas blocaţi într-o mină din estul Ucrainei din cauza bombardamentelor

77 de mineri au rămas blocaţi în subteran în timpul unei pene de curent provocate de bombardamentele efectuate de separatiştii pro-ruşi în regiunea Doneţk din estul Ucrainei.

Oficialii locali au declarat că minerii, care se aflau în subteran atunci când a fost întreruptă alimentarea cu energie electrică în mina de cărbune Zasyadko, au fost salvaţi şi sunt în siguranţă.

Nu sunt răniţi, potrivit unei declaraţii a oficialilor separatişti.

UPDATE 18:30 Un nou schimb de prizonieri între ruşi şi ucraineni

Cinci civili ucraineni au revenit în Ucraina în urma unui schimb de prizonieri cu Rusia, anunţă Sky News.

Cinci civili ucraineni au fost eliberaţi de ruşi în cadrul unui schimb de prizonieri cu Rusia. Ucrainenii au eliberat şi ei tot cinci prizonieri, a anunţat sâmbătă Direcţia de informaţii a apărării din Ucraina.

Direcţia a precizat că patru dintre cei cinci civili au fost luaţi prizonieri în timpul ocupării de către Rusia a unor părţi din regiunea Kiev.

De asemenea, a mai spus că în cadrul schimbului a fost recuperat cadavrul unui civil ucrainean.

UPDATE 16:30 Poliţia germană investighează sute de presupuse crime de război comise în Ucraina

Sute de potenţiale crime de război ruseşti în Ucraina sunt investigate de poliţia germană, a declarat Holger Muench, şeful poliţiei federale BKA, pentru ziarul german Welt am Sonntag.

„Până în prezent, numărul de anchete are trei cifre. Scopul nostru clar este de a-i identifica pe cei responsabili de atrocităţi, de a le dovedi acţiunile prin intermediul investigaţiilor noastre şi de a-i aduce în faţa justiţiei”, a declarat Holger Muench.

UPDATE 15:30 Forţele ruseşti au lansat un atac cu rachete asupra oraşului Krivoi Rog

Forţele ruseşti au lansat un atac cu rachete asupra oraşului Krivoi Rog, situat în centrul Ucrainei, au anunţat sâmbătă autorităţile locale prin intermediul aplicaţiei Telegram.

Administraţia militară din Krivoi Rog susţine că în urma atacului au existat cel puţin două victime.

Atacul s-a produs în paralel cu luptele violente care se duc în oraşul Severodoneţk din estul Ucrainei.

UPDATE 15:10 Fost şef de securitate polonez: Am putea închide spaţiul aerian la graniţă

„Polonia ar putea închide cerul peste vestul Ucrainei, dacă Rusia continuă să atace regiunile ucrainene de la graniţa Poloniei”, a scris fostul şef al agenţiei poloneze de securitate naţională, Stanislav Kosei, pe Telegram.

UPDATE 15:00 Zelenski a vizitat un oraş din sudul ţării

UPDATE 14:40 Ruşii bombardează oraşul natal al lui Zelenski

UPDATE 14:20 Johnson: este important să oferim sprijin pe termen lung

Este important ca Regatul Unit să continue să sprijine Ucraina pe termen lung împotriva riscului unei „oboseli” a forţelor de la Kiev, a afirmat premierul britanic, Boris Johnson, subliniind necesitatea de a le oferi „rezilienţă strategică”. „Ruşii avansează centimetru cu centimetru şi este esenţial pentru noi să arătăm ceea ce ştim că este adevărat, adică că Ucraina poate câştiga şi va câştiga”, a subliniat el, a doua zi după cea de-a doua călătorie în capitala Ucrainei.

UPDATE 14:00 Televiziunea rusă publică imagini cu cei doi veterani americani dispăruţi

Televiziunea rusă a lansat două videoclipuri care arată armata americană capturată în Ucraina. În prima, fostul sergent al armatei americane Alexander Drueke, fără să dezvăluie unde se află, se întoarce către mama sa Lois: „Mamă, vreau doar să ştii că sunt în viaţă şi că sper să ajung cât mai curând acasă”. În cel de-al doilea clip, însă, se arată interviul cu Andy Huynh, care dezvăluie că a fost capturat în zona Harkov, unde a fost angajat în lupte cu trupele moscovite. După ce s-au retras şi s-au ascuns ore în şir, cei doi s-au predat armatei ruse, a explicat Huynh.

UPDATE 13:20 Banner pro-Ucraina la King's College Cambridge

Un banner pe care scria „Slava Ukrainia” („Glorie Ucrainei”) a fost afişat între cele două turle ale capelei King’s College de la Universitatea din Cambridge, lângă steagul Regatului Unit, scrie The Guardian o raportează. King's College a declarat că bannerul va fi îndepărtat din clădirea istorică, dar şi-a împărtăşit îngrijorarea faţă de cei afectaţi de război.

UPDATE 13:00 Presa sârbă estimează că 7.000 de mercenari au plecat să lupte în Ucraina, dintre o treime au murit

UPDATE 12:40 Primarul oraşului Severodoneţk: Are loc o evacuare „tăcută”

„Situaţia de la Severodoneţk este complicată, dar sub control. Inamicul încearcă să asalteze oraşul din diferite direcţii, dar a fost respins. O evacuare „tăcută” a civililor este în curs de desfăşurare din Lysychansk. Cu alte cuvinte, oamenii care doresc să plece îşi comunică administraţiei intenţia şi sunt evacuaţi fără a face anunţuri şi a crea adunări”, a scris primarul din Severodoneţk, Oleksandr Striuk, pe Telegram.

UPDATE 12:20 Ruşii au eliberat-o pe Taira

UPDATE 12:00 Kiev: negocieri la sfârşitul lunii august, după contraofensiva noastră

Şeful echipei de negocieri cu Rusia în privinţa războiului, David Arahamiya, a spus că Ucraina ar putea relua discuţiile cu ruşii „la sfârşitul lunii august”, suspendate de facto după tratativele de la Istanbul din 29 martie, după o serie de contra-ofensive în unele locuri. „Sfârşitul lunii august - a răspuns negociatorul şef la Vocea Americii, informaţie preluată de Ukrainska Pravda - despre reluarea discuţiilor. Nu vrem să ne împărtăşim planurile cu ruşii, dar cred că vom face o contraofensivă pe alocuri”.

UPDATE 11:50 Gazprom: a redus livrările de gaz către Europa prin Ucraina

Gazprom a anunţat că livrările de gaz către Europa prin punctul de intrare Sudzha din Ucraina au înregistrat o reducere şi se situează la 41,4 milioane de metri cubi, faţă de 41,9 milioane de metri cubi vineri. Potrivit Reuters, Gazprom a cerut să furnizeze gaze dintr-un alt punct de intrare, cel al Sokhranovka, însă cererea a fost respinsă de Ucraina.

UPDATE 11:40 Kiev: 33.350 de soldaţi ruşi ucişi, 1.465 de tancuri distruse

Pierderile din rândurile trupelor ruseşti din ziua atacului Moscovei asupra Ucrainei din 24 februarie şi până acum s-ar ridica la 33.350 de persoane, a anunţat buletinul zilnic al Statului Major al Forţelor Armate Ucrainene, publicat pe Facebook, care raportează cifre ce nu pot fi verificate independent. Potrivit raportului armatei ucrainene, până în prezent pierderile ruseşti ar fi de aproximativ 33.350 de oameni, 1.465 de tancuri, 3.573 de vehicule blindate, 739 de sisteme de artilerie, 233 de lansatoare de rachete multiple, 98 de sisteme de apărare antiaeriană. Potrivit buletinului, care precizează că datele sunt în curs de actualizare din cauza luptelor intense, forţele ruse au pierdut şi 216 avioane, 180 elicoptere, 2.513 maşini, 14 unităţi navale şi 594 drone.

UPDATE 11:30 Marea Britanie: Rusia reia avansarea din Sud pe Izium

Rusia, în ultimele 48 de ore, îşi reia eforturile de a avansa dinspre sud, spre oraşul Izium, cu scopul de a pătrunde mai adânc în regiunea Doneţk şi de a învălui zona din jurul oraşului asediat Severdoneţk. Ministerul Apărării de la Londra a informat pe Twitter. Ministerul a adăugat că Rusia oferă civililor ucraineni prinşi în oraş ocazia să folosească coridoarele unilaterale direcţionate către zonele ocupate, dar pentru cei care nu vor accepta oferta de a pleca pe această rută, Rusia ar putea decide să nu facă deosebire între aceştia şi orice obiectiv militari în zonă.

UPDATE 11:10 SOS Unicef: Alarma pentru Ucraina

Potrivit datelor publicate de Unicef, la 3 luni şi jumătate de la începutul conflictului din Ucraina, sunt aproximativ 7,5 milioane de copii în pericol. Dintre aceştia, mulţi şi-au găsit refugiu în străinătate. De la începutul invaziei ruse a Ucrainei, 323 de copii au fost ucişi şi peste 583 au fost răniţi. Actualizarea a fost publicată de procurorul general de la Kiev. „În 18 iunie, peste 906 de copii din Ucraina au fost afectaţi de agresiunea armată rusă. Potrivit datelor procurorilor de minori, în total au fost ucişi 323 de copii şi peste 583 răniţi”, se arată în raport. Aceste date nu sunt definitive, fiind în curs de desfăşurare investigaţii în zonele în care au loc ostilităţi, în zonele ocupate temporar şi în cele eliberate.

UPDATE 11:00 Soţia preşedintelui Zelenski se teme pentru viaţa ei

UPDATE 10:30 Polonia vrea pedepse mai aspre pentru Rusia

UPDATE 10:00 Rachete ruseşti în regiunea Odesa din Crimeea

În timpul nopţii, regiunea Odesa a fost atacată de armata rusă cu rachete de croazieră. Rachetele au fost doborâte de apărarea antiaeriană ucraineană, după cum a raportat comandamentul operaţional Sud de la Kiev citat de UNIAN. „Două rachete Onyx lansate din complexul de coastă de pe teritoriul Crimeei ocupate au fost distruse în aer de unitatea de apărare aeriană”, se arată în nota Comandamentului.

UPDATE 09:30 Rusia admite, prin vocea unui oficial, că modifică graniţele Ucrainei

UPDATE 09:10 Ucraina: rachete trase în rafinăria de petrol la sud-est de Kiev

Lovită de rachetele ruseşti în timpul nopţii, rafinăria de petrol de la Kremenciuk, din sud-estul Kievului, a suferit daune. Deocamdată, nu se ştie dacă sunt victime, spune şeful administraţiei militare regionale din Poltava, Dmitro Lunin, preluat de Ukrinform. "Kremenciuk este din nou atacat. 6-8 rachete ruseşti au lovit rafinăria şi alte infrastructuri", a spus Lunin, îndemnând populaţia să rămână în adăposturi.

UPDATE 09:00 Mesajul soldatului american Alexander Drueke, picat în mâinile ruşilor

UPDATE 08:20 Ian Bremmer, fondatorul grupului Eurasia: „Putin vorbeşte acum precum Castro, dar Rusia este în genunchi”

UPDATE 08:00 Americanii au blocat trimiterea de drone performante în Ucraina, temându-se că ar putea ajunge în mâinile ruşilor

UPDATE 07:30 Imagini cu luptele urbane din Severodoneţk

UPDATE 07:00 Ucraina trimite o voluntară la Miss Univers

UPDATE 05:00 Norvegia impune noi sancţiuni Rusiei

Norvegia impune noi sancţiuni Rusiei şi susţinătorilor regimului Putin. Acestea au ca scop limitarea capacităţii Rusiei de a finanţa războiul împotriva Ucrainei.

În special, interdicţia implică stoparea importurilor de ţiţei şi alte produse petroliere din Rusia.

"Susţinem UE cu sancţiuni împotriva Rusiei pentru a menţine presiunea asupra autorităţilor ţării şi a elitei acesteia. Acum interzicem importul de petrol transportat pe mare din Rusia în Norvegia", a declarat ministrul de externe Anniken Heutfeldt.

UPDATE 04:00 Alarma antiaeriană se extinde

Pericolul de bombardament este iminent.

UPDATE 03:00 Ucraina va primi arme germane

„Vom furniza un sistem antirachetă care poate salva Odesa sau Kievul. De asemenea, am decis împreună cu Marea Britanie şi Statele Unite că vom furniza mai multe sisteme de lansare de rachete”, a declarat Scholz.

UPDATE 02:00 Volodimir Zelenski i-a mulţumit lui Mark Rutte pentru sprijinul acordat de Ţările de Jos pentru acordarea statutului de candidat Ucrainei la aderarea la UE

"O zi plină şi productivă s-a încheiat cu o conversaţie cu Mark Rutte. Mulţumim pentru sprijinul acordat Ucrainei pentru statutul de candidat la aderarea la Uniunea Europeană", a spus preşedintele.

UPDATE 01:30 Alarmă antiaeriană în estul Ucrainei. Rachetele ruseşti lovesc ţinte civile

UPDATE 01:25 Un câştigător rus al premiului Nobel pentru pace îşi scoate medalia la licitaţie

Laureatul premiului Nobel pentru pace, Dmitry Muratov a decis să-şi liciteze medalia obţinută în cadrul prestigiosului eveniment. Suma câştigată va fi donată refugiaţilor ucraineni.

UPDATE 00:30 Comisia Europeană consideră că Ucraina mai are mulţi paşi de făcut până la aderarea la blocul comunitar

Preşedintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen: Mai sunt multe de făcut. De exemplu, în sfera statului de drept. Ucraina a mers deja departe în ceea ce priveşte crearea instituţiilor necesare pentru funcţionarea eficientă a sistemului judiciar şi a procuraturii. Acum ar trebui să se pună accentul pe accelerarea procesului de selecţie a judecătorilor pentru Curtea Constituţională, precum şi a membrilor Consiliului Suprem de Justiţie.

Rezumatul zilei

  • Artileria ucraineană a lovit un remorcher rusesc cu două rachete Harpoon în Marea Neagră
  • Kremlinul a declarat că scopul „operaţiunii sale militare speciale” din Ucraina rămâne protecţia populaţiei din estul regiunii Donbas
  • În timpul vizitei de la Kiev cu preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski, prim-ministrul britanic Boris Johnson s-a oferit să lanseze un program de pregătire militară pentru trupele ucrainene
  • Preşedintele rus Vladimir Putin acuză Occidentul de aroganţă colonială pentru sancţiunile impuse

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici