Războiul din Ucraina, ziua 222. Elon Musk sugerează pe Twitter condiţiile pentru pacea dintre Ucraina şi Rusia./ Zelenski: Forţele ucrainene eliberează aşezări din regiunea Herson / Cad capete în Rusia, după erori în procesul de mobilizare / Cameră de tortură la Harkov

  • Zelenski: Forţele ucrainene eliberează aşezări din regiunea Herson
  • Franţa vrea să facă preţul războiului "insuportabil" pentru Rusia
  • Musk sugerează condiţii de pace dintre Ucraina şi Rusia
36357 afișări
Imaginea articolului Războiul din Ucraina, ziua 222.  Elon Musk sugerează pe Twitter condiţiile pentru pacea dintre Ucraina şi Rusia./ Zelenski: Forţele ucrainene eliberează aşezări din regiunea Herson / Cad capete în Rusia, după erori în procesul de mobilizare / Cameră de tortură la Harkov

UPDATE 23:45 Franţa vrea să facă preţul războiului "insuportabil" pentru Rusia

Franţa intenţionează să genereze costuri ale războiului "insuportabile" pentru Rusia, a afirmat luni premierul Elisabeth Borne, în cursul unei dezbateri pe tema invaziei militare ruse în Ucraina organizată de Adunarea Naţională, Camera inferioară a Parlamentului francez.

UPDATE 23:35 Cel puţin un mort, în urma unui atac ucrainean pe teritoriul Rusiei 

O femeie a fost ucisă, luni, în urma bombardamentelor efectuate de armata ucraineană asupra unei localităţi situate pe teritoriul Rusiei, în apropierea frontierei cu Ucraina, afirmă guvernatorul regiunii ruse Belgorod, Vieceskav Gladkov, citat de cotidianul Le Monde.

UPDATE 23:00 Kievul îi răspunde lui Musk

Mikhailo Podoliak, consilier al preşedintelui ucrainean, răspunde pe Twitter la condiţiile de pace dintre Rusia şi Ucraina propuse de Elon Musk, din nou într-un tweet. „Elon Musk, există un plan de pace mai bun: 1. Ucraina îşi eliberează teritoriile. Inclusiv Crimeea anexată. 2. Rusia trece prin demilitarizare şi denuclearizare obligatorie pentru a nu mai putea ameninţa pe alţii. 3. Criminalii de război se confruntă cu o instanţă internaţională”, scrie mâna dreaptă a lui Zelenski.

UPDATE 22:00 Zelenski: raid rusesc la spitalul din Kupiansk, doctor ucis

Armata rusă a bombardat o unitate medicală din Kupiansk, în regiunea Harkov din estul Ucrainei, ucigând un medic şi rănind o asistentă, a declarat pe Telegram preşedintele ucrainean Volodymyr Zelensky. „Inamicul continuă să terorizeze fără milă populaţia civilă”, a scris Zelenski.

UPDATE 21:00 Musk sugerează condiţii de pace dintre Ucraina şi Rusia

Elon Musk sugerează pe Twitter condiţiile pentru pacea dintre Ucraina şi Rusia.

UPDATE 20:00 Estonia va trimite materiale pentru defrişarea zonelor minate în Ucraina

Estonia va trimite Ucrainei echipamente, pentru eliminarea dispozitivelor explozive, în valoare totală de peste 330.000 de euro, a anunţat ministrul de Externe al Estoniei, Urmas Reinsalu. Vor fi reabilitate zonele minate şi vor fi îndepărtate muniţiile neexplodate.

UPDATE 19:00 Directorul centralei nucleare din Zaporojie a fost eliberat

Directorul centralei nucleare ucrainene din Zaporojie, Ihor Muraşov, a fost eliberat de forţele ruse, care l-au răpit în urmă cu câteva zile, a declarat directorul AIEA, Mariano Grossi. „Am primit confirmarea că Muraşov s-a întors în siguranţă la familia sa”, a scris Grossi, într-un tweet.

UPDATE 18:00 Paza de coastă suedeză: defectul Nord Stream 2 s-a extins

Una dintre scurgerile din conducta Nord Stream 2 s-a lărgit şi a ajuns acum la 30 de metri în diametru, spune Garda de Coastă suedeză, citată de CNN. În urma unui survol al zonei, Garda de Coastă suedeză a constatat că scurgerea de gaz de la Nord Stream 1 nu mai este vizibilă şi este posibil să fi încetat. În schimb, „cea mai mică scurgere, cea de pe Nord Stream 2 este puţin mai mare decât ieri” şi măsoară 30 de metri în diametru, potrivit unui comunicat.

Drept urmare, Garda de Coastă va menţine „măsuri de urgenţă” pentru o perioadă mai lungă decât era de aşteptat. Anterior, compania de stat rusă de gaze Gazprom anunţase că deversările au încetat în ambele conducte, dar că lucrează pentru „reducerea presiunii în linia B a gazoductului North Stream 2”. Nu este clar dacă extinderea scurgerii se datorează presiunii din linia B.

UPDATE 17:30 Altă cameră de tortură descoperită în regiunea Harkov

O nouă cameră de tortură folosită de forţele ruse a fost descoperită într-o pivniţă din satul Pisky-Radkivski, din regiunea ucraineană Harkov, preluată recent de armata de la Kiev, informează poliţia ucraineană într-un mesaj pe Telegram, citat de Ukrinform. „O altă cameră de tortură a ocupanţilor ruşi. După eliberare, poliţiştii noştri documentează aici crimele de război ale armatei „eliberatorilor”. Când armata rusă a intrat în sat, i-au alungat pe localnici din casele lor şi s-au stabilit acolo”, se arată în postare. În camera de tortură, conform poliţiei din Kiev, invadatorii au ţinut locuitorii din localitate în condiţii inumane. Oamenii au fost intimidaţi, bătuţi şi abuzaţi. „Ocupanţii ruşi au lăsat case jefuite şi murdărie - o marcă comercială a „pacii ruse””, adaugă mesajul.

UPDATE 17:00 Mass-media: Jurnalista rusă Maria Ovisannikova, dară în urmărire

Jurnalista rusă Maria Ovisannikova, care a devenit faimoasă pentru că a arătat o pancartă împotriva operaţiunii militare din Ucraina în timpul unei transmisiuni în direct, a fost inclusă de Ministerul de Interne pe lista de urmăriţi. Site-ul Mediazone informează. Ovisannikova era în arest la domiciliu, fiind acuzată de răspândire de ştiri false împotriva forţelor armate, dar, potrivit soţului ei, a fugit luându-şi fiica de 11 ani cu ea, pe 1 octombrie.

UPDATE 16:00 Recrutor suspendat: mii de oameni au fost mobilizaţi din greşeală

Şeful recrutării militare într-o regiune rusă din Orientul Îndepărtat a fost suspendat din funcţie după ce mii de oameni au fost chemaţi din greşeală să lupte în Ucraina.

„Comisarul militar al regiunii Khabarovsk, Yuri Laiko, este suspendat din funcţiile sale. Acest lucru nu va avea nicio influenţă asupra obiectivului stabilit pentru noi de către preşedinte”, a declarat guvernatorul Mihail Degtiariov, într-un videoclip pe Telegram, fără a explica motivul exact al acestei suspendări.

„În zece zile, câteva mii dintre compatrioţii noştri au primit citaţia şi au mers la secţiile de poliţie militară. Am trimis aproximativ jumătate dintre ei acasă pentru că nu îndeplineau criteriile de selecţie pentru a se înscrie în armată”, a spus guvernatorul. „Mobilizarea parţială priveşte doar categoriile desemnate de Ministerul Apărării şi Preşedinte. Orice abuz trebuie pedepsit”, a adăugat el.

UPDATE 15:00 Kadîrov îşi trimite copiii pe front

UPDATE: Locuitorii din Herson şi Zaporojia vor fi întrebaţi unde ar trebui să fie graniţele regiunilor lor. Anuntul autorităţilor de la Kremlin apare în condiţiile în care teritoriile anexate de Rusia nu sunt controlate în totalitate de ruşi, iar armata ucraineană avansează spre sud, potrivit Sky News.

️UPDATE: Utilizarea armelor nucleare de către Rusia este posibilă doar în conformitate cu prevederile doctrinei, a declarat Peskov.

Ruşii merg din uşă în uşă pentru a găsi tineri recruţi în teritoriile ocupate

Ruşii efectuează controale „din uşă în uşă" în zonele ocupate din Ucraina, în căutarea tinerilor de vârstă de recrutare, au declarat, luni, reprezentanţii armatei ucrainene.

Mii de ruşi mobilizaţi au fost trimişi acasă, inapţi pentru serviciul militar

Mii de ruşi mobilizaţi pentru serviciul militar în Ucraina au fost trimişi acasă, iar comisarul militar din regiunea rusă Khabarovsk a fost înlăturat, în cel mai recent eşec al înrolării haotice a 300.000 de militari de către preşedintele Vladimir Putin, scrie Reuters.

Preşedintele Ucrainei afirmă că forţele ţării au eliberat micile aşezări Arkhanhelske şi Myrolyubivka din regiunea Herson, în sudul ţării.

Volodimir Zelenski a menţionat cele două aşezări în discursul său nocturn, atunci când a mulţumit unor unităţi specifice ale forţelor ucrainene pentru că s-au distins pe linia frontului.

UPDATE 05:00 Papa a făcut apel la pace

Papa Francisc i-a solicitat preşedintelui rus Vladimir Putin să oprească „această spirală de violenţă şi moarte” declanşată în Ucraina. Criza generată de război poate escalda şi iminenţa unui atac nuclear va avea consecinţe globale impredictibile.

UPDATE 03:45 Ucraina pune la îndoială angajamentele Franţei. De ce ajutorul militar al francezilor este insignifiant

UPDATE 02:30 Liderii Uniunii Europene pregătesc o nouă etapă în domeniul energiei. Discuţiile se vor axa pe stăpânirea creşterii preţurilor

UPDATE 01:50 Casa Albă promite sprijin suplimentar Ucrainei. Consilierul prezidenţial Sullivan s-a întâlnit la Istanbul cu directorul administraţiei prezidenţiale ucrainene

UPDATE 00:00 Arma Apocalipsei, desfăşurată în Arctic (INFORMAŢIE FALSĂ) 

NATO a trimis o notă informativă către ţările sale membre în care avertizează asupra mobilizării submarinului nuclear rus 'K-329 Belgorod', purtător al torpilei nucleare Poseidon, cunoscută şi sub numele de Arma Apocalipsei, relatează duminică cotidianul italian 'La Repubblica'.

Noul submarin a fost lansat la apă în luna iulie, iar acum este ascuns în apele arctice după posibila sa implicare în sabotarea gazoductelor Nord Stream, potrivit mai multor surse neoficiale.

NATO se teme că misiunea sa este acum de a testa super-torpila Poseidon, un proiectil capabil să călătorească până la 10.000 de kilometri sub apă şi apoi să explodeze în apropierea coastei pentru a provoca un tsunami radioactiv.

Acţiunea ar putea duce la un dezastru ecologic.

Putin intenţionează printr-o demonstraţie de forţă să intimideze NATO şi Ucraina.

Conform CENSOR.NET, ştirea publicată de ziarul italian La Republica este una falsă. 

Rezumatul zilei

Secretarul american al Apărării, Lloyd Austin a aplaudat recucerirea localităţii Lyman: „A fost un succes încurajator pe câmpul de luptă pentru ucraineni. Pierderea centrului logistic şi de transport va reprezenta o dilemă pentru armata Rusiei”, consideră oficialul american.

„Recucerirea Lyman din regiunea Doneţk este un factor cheie pentru dezocuparea ulterioară a regiunii vecine Luhansk”, afirmă guvernatorul Luhansk, Serhiy Gaidai.

ONU a cerut eliberarea directorului general al centralei nucleare Zaporojie, aflat în arestul ruşilor. Detenţia directorului reprezintă o ameninţare la adresa siguranţei şi securităţii centralei.

Germania va livra zilele următoare Ucrainei primul dintre cele patru sisteme avansate de apărare aeriană IRIS-T, folosite la prevenirea atacurilor cu drone.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici