LIVE TEXT  Războiul din Ucraina, ziua 271. Secretarul american al Apărării mizează pe armata ucraineană / Soldaţi ucraineni, la antrenament în Spania / Patru zone de „tortură” au fost identificate în Kherson / Poliţia spaniolă va investiga crimele de război / O echipă AIEA vizitează centrala Zaporojie. Soldaţii lui Putin ar putea bloca accesul

  • Belarus acuză Ucraina de provocări la graniţă după ce mai mulţi soldaţi din armata ucraineană ar fi trecut ilegal frontiera
  • Apar noi detalii despre soldaţii ruşi executaţi de armata ucraineană
  • Problemele cu energia electrică se acutizează, iar populaţia civilă suferă pe măsură ce temperaturile scad in sezonul rece
7295 afișări
Imaginea articolului Războiul din Ucraina, ziua 271. Secretarul american al Apărării mizează pe armata ucraineană / Soldaţi ucraineni, la antrenament în Spania / Patru zone de „tortură” au fost identificate în Kherson / Poliţia spaniolă va investiga crimele de război / O echipă AIEA vizitează centrala Zaporojie. Soldaţii lui Putin ar putea bloca accesul

FOTO AP/MEDIAFAX

UPDATE 15:20 - Polonia intenţionează să staţioneze sistemele de rachete Patriot la graniţa cu Ucraina

Ministrul polonez al Apărării, Mariusz Błaszczak, a confirmat oferta Germaniei de a implementa sisteme suplimentare de apărare aeriană Patriot în Polonia. După incidentul din satul polonez Przewodow, ministrul german al apărării Christine Lambrecht a declarat că ţara sa va furniza sistemele de rachete şi va ajuta Polonia în patrularea aeriană.

 

UPDATE 15:00 Patru zone de „tortură” au fost identificate în Kherson, afirmă Kievul

 

Biroul procurorului general al Ucrainei a declarat că oficialii săi au identificat patru locuri în care forţele ruseşti au torturat deţinuţi în oraşul Kherson înainte ca trupele sale să se retragă din oraşul din sudul Ucrainei la începutul acestei luni.
 
Într-o actualizare postată pe Facebook, a declarat că oficialii au găsit „patru zone” în care trupele ruseşti „au reţinut ilegal persoane şi le-au torturat cu brutalitate”. 
 
„Au fost recuperate părţi din bastoane de cauciuc, o bâtă de lemn, un dispozitiv folosit de ruşi pentru a tortura civilii cu şocuri electrice, o lampă cu incandescenţă şi gloanţe din pereţi. Oamenii din celule şi subsoluri au fost supuşi la diverse metode de tortură, violenţă fizică şi psihologică.
 
În interiorul subsolului unuia dintre situri, oficialii „au descoperit o parte dintr-o ţeavă din metalo-plastic, cătuşe”, se arată în comunicat.
 

UPDATE 14:45 Secretarul american al Apărării Lloyd Austin crede că Ucraina se află într-o „condiţie mult mai bună” decât Rusia pentru lupte pe timp de iarnă

 
Vorbind în timpul unei conferinţe de presă în Indonezia, Austin a declarat: „Am făcut multe pentru a încerca să-i pregătim pe ucraineni să fie gata pentru o luptă în timpul iernii şi să le permitem să continue să menţină presiunea asupra adversarilor noştri pe parcursul lunilor de iarnă”.
 
Oficialul crede că este „greu de prezis cum vor evolua lucrurile şi în ce interval de timp, dar suntem în această acţiune în sprijinul Ucrainei atât timp cât va fi nevoie”. 
 

UPDATE 14:00 Un nou centru de antrenament pentru trupele ucrainene în oraşul Toledo, din centrul Spaniei, va începe să funcţioneze la sfârşitul lunii noiembrie, a declarat premierul spaniol, Pedro Sánchez, în cadrul adunării parlamentare a NATO

 
Poliţia spaniolă va participa în Ucraina în următoarele săptămâni pentru a ajuta la investigarea presupuselor crime de război ruseşti, a adăugat Sanchez.

UPDATE 13:30 Preşedintele Zelenski a marcat luni Ziua anuală a demnităţii şi libertăţii în Ucraina, sărbătorind sacrificiile făcute de poporul ucrainean de la invazia Rusiei şi afirmând că ţara sa va rezista şi va învinge

 

FOTO VIDEO. Şeful de stat şi Prima Doamnă au participat la un eveniment de comemorare a celor ucişi. Zelenski a salutat sfidarea lor în ciuda atacurilor frecvente cu rachete, a distrugerilor pe scară largă, a penuriei şi a întreruperilor de curent în timp ce se instalează iarna, la aproape exact nouă luni de la invazia Rusiei, notează Reuters.

 
 „Putem rămâne fără bani. Fără benzină. Fără apă caldă. Fără lumină. Dar nu fără libertate”, a spus Zelenski într-un discurs pe care l-a ţinut în picioare într-o cameră ornamentată din palatul prezidenţial din Kiev. 
 
 

UPDATE 12:30 Forţele ruseşti construiesc poziţii defensive parţial încadrate de rezervişti mobilizaţi slab pregătiţi în jurul sectorului Svatove din regiunea Luhansk, în nord-estul Ucrainei, anunţă Ministerul britanic al Apărării 

 

UPDATE 11:30 Kremlinul s-a declarat îngrijorat de ceea ce numeşte „bombardament ucrainean” repetat asupra centralei nucleare din Zaporizhzhia şi a cerut puterilor mondiale să se asigure că autorităţile de la Kiev încetează atacurile asupra celei mai mari centrale nucleare din Europa

 
Centrala nucleară ucraineană Zaporizhzhia, care se află sub control rusesc, a fost zguduită duminică de bombardamente, atrăgând condamnarea organismului de supraveghere nucleară al ONU, care a declarat că astfel de atacuri riscă un dezastru major.
 
"Acest lucru nu poate decât să provoace îngrijorarea noastră", a declarat reporterilor purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov. "Facem apel la toate ţările lumii să îşi folosească influenţa pentru ca forţele armate ucrainene să înceteze să mai facă acest lucru".
 
Ucraina spune că Rusia a fost cea care a bombardat uzina. Reuters nu a putut verifica în mod independent care dintre părţi a fost responsabilă.
 

UPDATE 10:00 Şeful Agenţiei Internaţionale pentru Energie Atomică, reacţie după ce ruşii au bombardat iar centrala nucleară din Zaporojie

 

UPDATE 9:10 Rusia a tras aproape 400 de lovituri în estul Ucrainei, anunţă Zelenski

Forţele ruseşti au lansat duminică aproape 400 de lovituri în estul Ucrainei, în cadrul unei campanii de tiruri de artilerie, a declarat preşedintele într-un discurs de duminică seara.
 
„Cele mai crâncene lupte, ca şi până acum, se dau în regiunea Doneţk. Deşi astăzi sunt mai puţine atacuri din cauza răcirii vremii, ruşii bombardează masiv în contiuare. În regiunea Luhansk - încetul cu încetul, avansăm cu bătăliile. Până în prezent, de la începutul zilei, au avut loc aproape 400 de ocazii de bombardament în est”, declară Zelenski.
 

UPDATE 8:30 Oraşul Nikopol din sudul Ucrainei a fost lovit de bombardamente ruseşti în cursul nopţii

 
Bombardamentul ar fi lovit o zonă rezidenţială, rănind un bărbat în vârstă de 78 de ani, a declarat guvernatorul oraşului, Valentynn Rezichenko, potrivit Kyiv Independent.

UPDATE 8:00 O biserică a supravieţuit celor două războaie mondiale şi a fost distrusă de bombardamentele ruşilor 

O biserică din regiunea Mykolaiv din sudul Ucrainei, care a supravieţuit Primului şi celui de-al Doilea Război Mondial, a fost „complet distrusă” de bombardamentele ruseşti, potrivit postului public ucrainean de televiziune Suspilne, citat de CNN. 
 

UPDATE 7:30 Kiev: Peste 44.600 de dosare penale deschise pentru crime ruseşti 

 
La puţin timp după ce Moscova a acuzat Kievul de maltratarea unor prizonieri, Ucraina publică numărul de dosare penale deschise împotriva ruşilor de la începutul invaziei. 
 
 

UPDATE 05:00 Rusia va produce drone iraniene

Yurii Ihnat, un purtător de cuvânt al Forţelor Aeriene Ucrainene, a declarat că Iranul transferă planurile pentru dronele sale către Rusia, în efortul de a evita sancţiunile pentru vânzarea directă a dronelor, deşi poate dura ceva timp până când Rusia va fi capabil să înceapă producţia.

Washington Post a raportat mai devreme, citând noile informaţii văzute de SUA şi alte agenţii de securitate occidentale, că Iranul şi Rusia au ajuns la un acord pentru a începe asamblarea a „sute de aeronave fără pilot cu arme” pe teritoriul Rusiei.

UPDATE 04:00 Ucraina suferă din cauza lipsei de energie

Avariile produse la reţeaua energetică de ruşi se resimt profund în societatea ucraineană, pe măsură ce temperaturile scad în sezonul rece. Peste 20 de milioane de ucraineni stau în frig, fără căldură, electricitate sau gaze, susţine preşedintele ucrainean Voldomir Zelenski.

UPDATE 03:30 Mai multe explozii zguduie Melitopol

Ocupanţii ruşi au fost surprinşi de atacul surpriză dat de ucraineni in Melitopol. Incursiunea ucrainenilor s-a soldat cu mai multe explozii în oraşul controlat de invadatori.

UPDATE 01:00 Trupele ucrainene avansează în Doneţk şi Lugansk

Luptele aprige continuă în regiunea Doneţk, cu mai puţine atacuri din cauza vremii nefavorabile. Preşedintele Volodimir Zelenski susţine că trupele ucrainene avansează încet în regiunea Lugansk.

UPDATE 00:10 Bombardamente masive au loc în Harkov

Ruşii desfăşoară bombardamente masive în regiunea Harkov. Mai multe clădiri rezidenţiale au fost avariate.

Rezumatul zilei

  • Rusia a lansat peste 4700 de proiectile în Ucraina de la inceputul invaziei, susţine preşedintele ucrainean Voldomir Zelesnski. „Ucraina îşi doreşte pacea. Însă acest lucru va fi posibil doar atunci când tot globul va înţelege că nici o ţară din lumea asta nu merită o zi de teroare” a conchis preşedintele Ucrainean.
  • Marea Britanie a găsit o metodă ingenioasă prin care importă petrol rusesc pentru a-şi suplini puterea energetică. O lacună legislativă le aduce ruşilor peste 230 de milioane de dolari pe lună. Cum? Ţiţeiul a fost înregistrat ca import din Germania, Ţările de Jos şi Belgia, astfel, originea sa de drept a fost anulată.
  • Polonia şi Finlanda susţin confiscarea activelor ruseşti pentru a finanţa Ucraina. UE a îngheţat active ruseşti în valoare de 68 de miliarde de euro ca răspuns la invazia rusă.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici