Războiul din Ucraina, ziua 311. Final de an, dar nu şi al confruntărilor. Ministru ucrainean: Rusia pregăteşte închiderea frontierei şi un nou ordin de mobilizare. Zece explozii au fost auzite în Kiev, o persoană a decedat

  • Doneţk şi Lugansk au adoptat noi constituţii vineri.
  • Armata ucraineană a doborât 10 drone în Dnipropetrovsk, regiunea Zaporojie.
  • Rusia declară „inacceptabile” criticile la adresa trupelor de menţinere a păcii din Karabakh.
3979 afișări
Imaginea articolului Războiul din Ucraina, ziua 311. Final de an, dar nu şi al confruntărilor. Ministru ucrainean: Rusia pregăteşte închiderea frontierei şi un nou ordin de mobilizare. Zece explozii au fost auzite în Kiev, o persoană a decedat

UPDATE 22:00 Rusia lansează un baraj de rachete asupra Ucrainei

Mai multe rachete ruse au lovit un obiectiv militar în Hmelniţkii. Opt persoane au fost rănite. Printre pagubele colaterale se numără o benzinărie, opt vehicule şi 13 clădiri rezidenţiale.

Apărarea anti-aeriană ucraineană a doborât 12 proiectile, însă Rusia a lansat un nou baraj de rachete în toată Ucraina pe 31 decembrie, ucigând cel puţin o persoană şi rănind peste 30, în ajunul Anului Nou.

UPDATE 19:00 Zelenski: Lumea nu va ierta niciodată „teroarea rusă” 

„Un stat terorist nu va primi iertare, iar cei care dau ordine pentru astfel de lovituri, care le execută, nu vor primi iertare”, a declarat preşedintele Volodimir Zelenski.

Cel puţin o persoană a fost ucisă, iar peste 30 au fost rănite în timpul atacului de Revelion.

UPDATE 18:00 Ministrul Energiei: „Daune grave” au fost prevenite în timpul atacului de Revelion al Rusiei datorită apărării aeriene „excelentă”

„Inamicul încearcă să ne spargă în toate felurile”, a spus ministrul Energiei, Herman Halushchenko, pe 31 decembrie.

„Cu toate acestea, în ciuda planurilor agresorului, lucrătorii din domeniul energiei ucrainene vor face tot posibilul şi imposibilul pentru a se asigura că ucrainenii au electricitate în noaptea de Revelion.”

UPDATE 17:00 Aproximativ 140 de prizonieri de război ucraineni au fosst eliberaţi din captivitatea rusă

Soldaţii răniţi care au apărat oraşul asediat Mariupol din regiunea Doneţk, precum şi insula Şerpilor, se numără printre cei care s-au întors acasă.

UPDATE 16:00 Ucraina a doborât 12 dintre cele peste 20 de rachete de croazieră lansate de Rusia

Comandantul-şef ucrainean Valerii Zaluzhnyi a raportat pe 31 decembrie că Forţele Aeriene au doborât 12 dintre cele peste 20 de rachete de croazieră lansate de Rusia. Au fost lansate din Marea Caspică cu lansatoare de la sol, a adăugat el.

UPDATE 15:00 S-a confirmat că o persoană a fost ucisă în atacul cu rachete din Kiev

O persoană a fost confirmată moartă până în prezent după ce Rusia a lansat o serie de atacuri cu rachete asupra Ucrainei, inclusiv asupra Kievului.
 
Primarul Kievului, Vitali Klitschko, a declarat că o persoană a murit în districtul Solomyansk. În Solomyan, în sud-vestul oraşului, cel puţin trei femei au fost transportate la spital.
 
Un hotel şi o casă izolată au fost lovite de rachete, potrivit adjunctului şefului biroului preşedintelui Volodimir Zelenski, Kyrylo Tymoshenko. 

UPDATE 14:00 Zece explozii au fost auzite în Kiev, pe fondul avertismentului de lovitură aeriană

Oamenii din Kiev au raportat că au auzit explozii puternice după ce Rusia a lansat o serie de lovituri aeriene.
 
Un avertisment a fost lansat la prânz către populaţia din Ucraina, punând întreaga ţară în stare de alertă.

UPDATE 13:00 Guvernatorul regiunii Mykolaiv, Vitalii Kim, a declarat că se pregăteşte un atac cu rachete asupra Ucrainei.

 
Postând pe contul său de Telegram, el a spus că acest lucru este valabil pentru "toate regiunile".
 
Avertizări de raid aerian sunt acum în vigoare pentru aproximativ jumătate din Ucraina.

UPDATE 12:00 Este posibil ca Rusia să pregătească închiderea frontierei şi un nou ordin de mobilizare - ministru ucrainean

Conducerea Rusiei ar putea pregăti un nou ordin de mobilizare şi ar putea închide graniţa pentru oameni în decurs de o săptămână, potrivit ministrului ucrainean al apărării.
 
Oleksii Reznikov s-a adresat vineri cetăţenilor ruşi într-un mesaj video. Vorbind în limba rusă, el a avertizat persoanele care s-ar putea califica pentru mobilizare. "Ştiu sigur că mai aveţi aproximativ o săptămână înainte de a mai avea de ales.

UPDATE 11:00 SUA şi-au exprimat îngrijorarea

Statele Unite sunt îngrijorate de alinierea Chinei la Rusia, în timp ce Moscova îşi continuă invazia în Ucraina, au declarat SUA după ce preşedinţii Rusiei şi Chinei, Vladimir Putin şi Xi Jinping, au avut vineri o întâlnire video.

UPDATE 10:00 Marea Britanie spune că Rusia ar putea ataca din nou Ucraina în următoarele zile pentru a submina moralul

Există o "posibilitate realistă" ca forţele ruseşti să lanseze atacuri cu rază lungă de acţiune asupra Ucrainei în zilele următoare pentru a submina moralul ucrainenilor în perioada noului an, afirmă Ministerul britanic al Apărării.
 
În actualizarea sa zilnică a informaţiilor, ministerul a declarat că, începând din octombrie, Rusia a urmat un model general de lansare a unui val intensiv de lovituri la fiecare şapte până la zece zile, vizând în principal reţeaua de distribuţie a energiei electrice din Ucraina. Cel mai recent a avut loc joi.

UPDATE 09:00 Trupele ruseşti din Ucraina, scutite de impozitul pe venit

Autorităţile ruse au anunţat că soldaţii şi angajaţii de stat dislocaţi în Ucraina vor fi scutiţi de impozitul pe venit, în cel mai recent efort de a încuraja sprijinul pentru operaţiunea sa militară din această ţară.
 
Agenţia France-Presse a relatat că noua măsură îi vizează pe toţi cei care luptă în cele patru teritorii ucrainene pe care Rusia le-a declarat ca fiind ale sale, deşi nu le controlează în totalitate: Doneţk, Luhansk, Kherson şi Zaporizhzhia.

UPDATE 08:00 Armata ucraineană afirmă că forţele ruse au încercat să avanseze în apropiere de Bakhmut şi Avdiivka, punctele centrale ale campaniei lor lente de cucerire a întregii regiuni Doneţk din estul ţării.

Reuters a relatat că statul major al forţelor armate ucrainene a declarat vineri că forţele ruseşti au tras asupra mai multor oraşe şi sate, inclusiv Bakhmut, Kudryumivka, chiar la sud, Soledar din apropiere şi, de asemenea, oraşul Kostyantynivka, la vest de Bakhmut.

Oficial ucrainean: Rusia a demolat 50 de clădiri cu mai multe etaje în Mariupol ocupat

Premierul Shmyhal: Ucraina îşi asigură aprovizionarea cu alimente pentru 2023 şi primeşte sprijin financiar de peste 31 de miliarde de dolari 

 
În pofida „celui mai dificil sezon agricol din istoria Ucrainei”, fermierii au reuşit să recolteze 60 de milioane de tone de grâne, asigurând rezervele de alimente pentru anul viitor, a declarat premierul Denys Shmyhal în cadrul unei şedinţe de guvern din 30 decembrie.
 
El a adăugat că, datorită acordului privind cerealele din Marea Neagră, care a permis Ucrainei să exporte cereale prin Marea Neagră, blocată anterior, 15 milioane de tone de produse alimentare au fost exportate prin intermediul acordului susţinut de ONU începând din august. 
 
Shmyhal arată că Ucraina a primit un ajutor de peste 31 de miliarde de dolari din partea partenerilor săi de la invazia pe scară largă a Rusiei, asigurând plata stabilă a pensiilor, precum şi a salariilor pentru lucrătorii medicali, profesori şi alţi angajaţi ai statului.
 
„Bătăliile sunt câştigate de armate, iar războaiele de economii. Am reuşit să menţinem stabilitatea în sectoarele financiar, bancar şi economic”, a declarat el. Shmygal a adăugat că anul 2022 va fi amintit ca un „simbol al luptei şi al rezistenţei Ucrainei şi a poporului ucrainean”. 
 

Un program oferă implanturi gratuite de osteosinteză pentru ucrainenii răniţi

 
Cel puţin 1.500 de ucraineni răniţi în războiul pornit de Rusia vor putea primi gratuit implanturi pentru osteosinteză în cadrul unui nou proiect pilot, a anunţat Ministerul Sănătăţii.
 
Osteosinteza este un tip de chirurgie reconstructivă, în care oasele fracturate sunt unite la loc cu ajutorul unor implanturi. Acestea vor fi furnizate ca ajutor umanitar de către organizaţia internaţională de voluntari Yellowblue Force Foundation, cu sprijinul companiei farmaceutice AstraZeneca.
 
Procedurile vor fi efectuate în trei spitale din Uzhhorod, Vynnytsia şi Cherkasy şi se aşteaptă ca acestea să ajute oamenii să se recupereze în urma unor leziuni osoase grave. 
 

Doneţk şi Lugansk au adoptat noi constituţii

 
Autoproclamatele republici populare Doneţk şi Lugansk, aflate sub ocupaţie rusă şi anexate de Moscova, au adoptat noi „constituţii”. Acest lucru a fost anunţat de Denis Puşilin, lider desemnat interimar al Republicii Populare Doneţk, potrivit TASS. „Astăzi - a declarat el - participăm la un eveniment istoric. Această etapă marchează întoarcerea Donbass-ului în inima tradiţiei culturale şi istorice ruseşti, împlinirea speranţelor noastre, atingerea scopului pentru care lucrăm de opt ani lungi”. Potrivit Tass, la Doneţk „cei 76 de deputaţi prezenţi la şedinţă au votat pentru adoptarea constituţiei”, în timp ce, la Lugansk, Parlamentul „a adoptat o nouă constituţie cu votul unanim al celor 43 de deputaţi”. 
 
 

SUA, ajutor record pentru Ucraina

 
Preşedintele american Joe Biden a semnat noul buget care include alte ajutoare de miliarde de dolari pentru Ucraina. Bugetul aprobat de Camera Reprezentanţilor şi Senat are o valoare de 1,7 trilioane de dolari, din care jumătate, 858 de miliarde de dolari, sunt destinate cheltuielilor cu Apărarea, dintre care 45 de miliarde sunt destinate asistenţei Ucrainei (9 pentru cheltuielile de apărare, 16 pentru ajutor umanitar şi economic). Un total de 12 miliarde de dolari au fost alocate pentru înlocuirea muniţiilor trimise în ultimele luni în Ucraina şi alte şapte miliarde pentru alte cheltuieli ale soldaţilor americani staţionaţi în Europa. Bugetul alocă Ucrainei mai multe fonduri decât solicitase Administraţia. 

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici