Războiul din Ucraina, ziua 497. Kievul sună alarma: risc de accident nuclear la Zaporojie / Explozii la un tribunal din Kiev, un mort / Rusia spune că războiul ar lua sfârşit de îndată ce Ucraina n-ar mai primi arme de la Occident / Rusia recunoaşte un posibil nou schimb de prizonieri cu SUA

  • Preşedintele Volodomir Zelenski susţine că Rusia vrea să bombardeze centrala nucleară Zaporojie, un act terorist fără precedent
  • Kremlinul spune că "se iau măsuri" la Zaporojie şi neagă avertismentul lui Xi către Putin
  • Italia şi Polonia vor ca mai multe ţări membre NATO să ofere "garanţii reale de securitate" Ucrainei
  • Aviaţia militară ucraineană a doborât peste noapte 26 de drone ruseşti
9007 afișări
Imaginea articolului Războiul din Ucraina, ziua 497. Kievul sună alarma: risc de accident nuclear la Zaporojie / Explozii la un tribunal din Kiev, un mort / Rusia spune că războiul ar lua sfârşit de îndată ce Ucraina n-ar mai primi arme de la Occident / Rusia recunoaşte un posibil nou schimb de prizonieri cu SUA

Sursa foto: MediafaxFoto

UPDATE 23:00 Kiev: un mort şi 5 răniţi într-un atac rusesc la Herson

Un bărbat a fost ucis şi alţi 5 au fost răniţi într-un atac rusesc asupra comunităţii Bilozerka din regiunea Herson, a scris şeful biroului preşedintelui ucrainean, Andri Iermak, într-un mesaj pe Telegram. „Armata rusă a lovit clădiri rezidenţiale din Bilozerka. Se ştie că există şase victime civile”, a spus Iermak. Un bărbat de 58 de ani care se afla în garaj a suferit răni incompatibile cu viaţa. În casa lui a izbucnit un incendiu. Un băiat de 10 ani şi o femeie de 56 de ani au fost, de asemenea, răniţi. Un bărbat în vârstă de 51 de ani, precum şi două femei, de 70 şi 41 de ani, au fost răniţi uşor în urma unui atac asupra unei alte locuinţe.

UPDATE 22:00 Kremlinul cere schimb de prizonieri cu SUA, posibilă eliberare a lui Gershkovich

Rusia ar putea fi deschisă unui posibil schimb de prizonieri cu SUA, care să implice reporterul Wall Street Journal Evan Gershkovich, dar a reiterat că astfel de discuţii trebuie păstrate confidenţiale. Întrebat dacă vizitele consulare de luni la Gershkovich, care a fost reţinut din martie la Moscova sub acuzaţia de spionaj, şi la Vladimir Dunaev, un cetăţean rus aflat în închisoare în Statele Unite sub acuzaţii de crimă cibernetică, ar putea anunţa un schimb de prizonieri, purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a spus că Moscova şi Washington au abordat problema. „Am spus că au existat câteva contacte pe această temă, dar nu vrem să vorbim despre asta în public”, a spus Peskov, potrivit căruia aceste contacte „trebuie să păstreze în continuare complet tăcere”.

UPDATE 21:30 Zelenski: fie ca securitatea noastră comună să prevaleze în Vilnius

„A mai rămas exact o săptămână până la ziua-cheie a summitului NATO de la Vilnius. Aceasta înseamnă o săptămână până la momentul-cheie pentru securitatea noastră comună în Europa. Lucrăm cu partenerii noştri cât mai mult posibil, pentru a ne asigura că securitatea noastră comună prevalează în Vilnius. Totul depinde de partenerii noştri”, a declarat preşedintele ucrainean, în discursul său obişnuit de seară.

UPDATE 21:00 Kiev: autorul exploziei în instanţă a murit

Autorul exploziei de la tribunalul districtual Şevcenkiv din Kiev a murit pe loc. Potrivit primelor informaţii, el s-ar fi aruncat în aer. Ministrul ucrainean de interne Igor Klimenko a scrise pe Telegram, adăugând că, în timpul atacului asupra clădirii, doi agenţi ai Kord (forţelor speciale de poliţie) au fost răniţi.

UPDATE 20:20 O altă explozie la tribunalul din Kiev, o persoană rănită

O altă explozie la tribunalul Şevcenkiv din Kiev a fost anunţată de presa ucraineană. UNIAN, în special, relatează că un poliţist a ieşit din clădire cerând o ambulanţă, în timp ce două persoane ar fi fost duse pe o targă. Potrivit presei ucrainene, unul dintre dispozitive - probabil o grenadă - a fost detonat de Ihor Humeniuk, acuzat de un atac terorist care a avut loc în apropiere de Rada Supremă pe 31 august 2015. Potrivit Suspline, bărbatul s-a baricadat într-unul dintre sălile de judecată şi „o operaţiune specială” este în desfăşurare.

UPDATE 20:00 Hodorkovski: Putin a plecat din Moscova în timpul revoltei Prigojin

Vladimir Putin a fugit din Moscova în timpul unei încercări de revoltă condusă de şeful Grupului Wagner, Evgheni Prigojin. Newsweek scrie citându-l pe oligarhul rus în exil (se află la Londra) Mihail Hodorkovski, care a spus că a aflat vestea de la unul dintre contactele sale. „În acea vreme îl monitorizam pe Putin. Şi chiar se pare că a părăsit Moscova şi, cel mai probabil, a plecat la Valdai, la reşedinţa sa”, a spus Hodorkovski.

UPDATE 19:30 Explozie într-un tribunal din Kiev

O explozie a izbucnit la Judecătoria Şevcenkiv din Kiev, au raportat autorităţile ucrainene, după cum transmite UNIAN, precizând că la faţa locului lucrează deja un grup operaţional-investigativ, forţe speciale, tehnicieni în explozivi şi experţi cu câini.

UPDATE 19:00 Kiev: risc de accident nuclear, lumea trebuie să acţioneze imediat

„Rusia, prin desfăşurarea personalului militar, instalarea de fortificaţii pe cel puţin 3 reactoare şi instalarea de explozibili la centrala nucleară Zaporojie, ameninţă direct cu un accident nuclear la cea mai mare centrală nucleară din Europa. Este timpul ca lumea să acţioneze acum”. Ministerul de Externe ucrainean scrie mesajul pe Twitter.

UPDATE 18:40 Soldat rus se sinucide pentru a nu reveni pe frontul din Ucraina

Un soldat rus, originar din Tatarstan, partea europeană a Rusiei, s-a spânzurat în apartamentul său, când era pe cale să fie trimis înapoi pe front în Ucraina, după un concediu de cinci luni. Mai multe surse mass-media au raportat acest lucru, inclusiv Radio Liberty şi Radio Swoboda. Pe 21 mai, Alfred Galimov s-a întors la apartamentul pe care îl împărţea cu iubita sa în Naberezhnie Chelnîi, oraş de pe râul Volga, după o zi de exerciţii militare în capitala regională, Kazan. Membru al batalionului Alga, o unitate formată în majoritate din bărbaţi recrutaţi în Tatarstan, tânărul de 34 de ani urma să fie trimis înapoi la război în Ucraina. A doua zi dimineaţa, el a fost găsit spânzurat în baie, fără să fi lăsat niciun bilet, deşi o rudă a relatat că era îngrijorat de faptul că o să revină pe front. „Nu a vrut să se întoarcă în război”, au afirmat cunoscuţii.

UPDATE 18:00 Ucraina, gata de Invictus

Veteranii Forţelor Armate ale Ucrainei se pregătesc să parcicipe la „Jocurile Invictus-2023” de la Düsseldorf, Germania, în septembrie. Jocurile Invictus sunt un eveniment internaţional multisport, fondat de Prinţul Harry, Ducele de Sussex, desfăşurat pentru prima dată în 2014, pentru militari, bărbaţi şi femei răniţi, atât în ​​serviciu, cât şi veterani. 

UPDATE 17:00 Zelenski: jumătate din Rusia a fost alături de Prigojin

„Jumătate din Rusia era de partea lui Prigojin”, fondatorul grupului Wagner care a fost protagonistul tentativei de lovitură de stat din 24 iunie. Acest lucru a fost declarat de către preşedintele ucrainean Zelenski la microfoanele CNN, citând rapoarte ale serviciilor secrete ucrainene bazate pe constatările de la Kremlin. Într-un lung interviu acordat în exclusivitate lui Erin Burnett, prezentatorul emisiunii de seară OutFront, Zelenski s-a arătat convins de această versiune.

UPDATE 16:40 Zelenski: Putin va încerca să-şi consolideze puterea

Preşedintele rus Vladimir Putin va încerca să-şi „consolideze” puterea odată ce criza deschisă de revolta Grupului Wagner va fi rezolvată. Acest lucru a fost declarat de preşedintele ucrainean într-un interviu pentru CNN. „Va face orice pentru a sparge şi a anula faima Grupului Wagner şi tot ceea ce făcea. Se va distanţa de orice şi va comunica pe scară largă pentru a unifica societatea”, a spus Zelenski, referindu-se la Putin.

UPDATE 16:10 Medvedev: operaţiunea specială se încheie cu oprirea armelor americane la Kiev

„Dacă Statele Unite şi vasalii săi încetează să aprovizioneze Ucrainei cu arme, operaţiunea specială se va încheia în câteva zile”, a declarat fostul preşedinte rus şi actualul vicepreşedinte al Consiliului de Securitate, Dmitri Medvedev. Ria Novosti scrie.

UPDATE 15:20 Kiev: Ucrainenii se aşteaptă la deciziile aliaţilor de la Vilnius

Aliaţii NATO ar trebui să realizeze că acesta este momentul în care cetăţenii Ucrainei trebuie să audă o decizie politică privind aderarea Ucrainei la alianţă şi că succesul summitului de la Vilnius depinde de partenerii internaţionali, a spus viceprim-ministrul pentru Europa şi Euro-Atlantic, Olga Stefanişina, citată de Ukrinform.

UPDATE 15:10 Peskov: astăzi, Putin ar putea avea un apel internaţional

Preşedintele rus Vladimir Putin ar putea avea o conversaţie telefonică internaţională astăzi. Acest lucru a fost declarat de purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, după cum a raportat RIA Novosti. „Nu excludem o conversaţie telefonică internaţională după-amiază”, a spus Peskov reporterilor, subliniind că, dacă conversaţia va avea loc, Kremlinul o va raporta „într-o manieră adecvată”.

UPDATE 15:00 ONU depune eforturi pentru a salva acordul privind cerealele

Organizaţia Naţiunilor Unite depune "toate eforturile" pentru a prelungi acordul privind cerealele de la Marea Neagră, care va expira în curând, a declarat şeful său comercial.

"Avem nevoie de amândouă pentru a continua să reducem preţurile şi pentru a avea pieţe stabile de alimente şi îngrăşăminte în lume", a declarat Rebeca Grynspan reporterilor la Geneva.

"Organizaţia Naţiunilor Unite rămâne angajată să depună toate eforturile pentru continuarea acordurilor".

"Vom lua în considerare posibilitatea de a merge la Moscova în zilele care au mai rămas, dar acest lucru nu a fost confirmat încă", a spus ea.

Acordul urmează să expire pe 17 iulie.

UPDATE 14:00 Italia şi Polonia vor ca mai multe ţări membre NATO să ofere "garanţii reale de securitate" Ucrainei

Liderii Italiei şi Poloniei, Giorgia Meloni şi Mateusz Morawiecki, au crescut presiunea asupra celorlalţi membri NATO înaintea unui summit care va avea loc săptămâna viitoare, cerând "garanţii reale de securitate" pentru Ucraina.

În cadrul summitului, care va avea loc la Vilnius în perioada 11-12 iulie, se vor purta discuţii ample privind modul în care ar putea fi realizată posibila aderare a Ucrainei şi alte pachete de sprijin.

Italia şi Polonia sunt "perfect de acord" în ceea ce priveşte abordările lor faţă de Ucraina şi NATO, ambele ţări dorind mai multe garanţii de securitate pentru Kiev.

"Oferirea de garanţii reale de securitate Ucrainei este, de asemenea, o condiţie esenţială pentru realizarea în viitor a unei păci juste şi durabile", a declarat Meloni în timpul unei vizite la Varşovia.

UPDATE 13:00 Kremlinul spune că "se iau măsuri" la Zaporojie şi neagă avertismentul lui Xi către Putin

Kremlinul a declarat că "se iau toate măsurile" pentru a preveni orice tentativă de sabotaj sau un atac din partea forţelor ucrainene la centrala nucleară Zaporojie.

Ucraina şi Rusia se acuză reciproc de lansarea unui atac asupra instalaţiei, care este cea mai mare de acest tip din Europa.

Consecinţele unui sabotaj ar putea fi catastrofale, a declarat Dmitri Peskov înainte de a adăuga că se iau măsuri pentru a asigura siguranţa acesteia.

Purtătorul de cuvânt al Kremlinului a respins, de asemenea, ca fiind "ficţiune" rapoartele conform cărora preşedintele chinez Xi Jinping l-a avertizat pe preşedintele Putin cu privire la actuala ameninţare nucleară.

UPDATE 12:00 Poziţia Chinei privind ameninţarea nucleară este "importantă", spune consilierul lui Zelenski

Poziţia Chinei cu privire la orice potenţială ameninţare nucleară este "importantă", a declarat un consilier ucrainean de top.

Temerile au crescut în legătură cu siguranţa centralei Zaporojie, atât Rusia, cât şi Ucraina acuzându-se reciproc de planificarea unor atacuri asupra instalaţiei.

Distribuind o captură de ecran a unui raport al Financial Times care susţine că preşedintele Xi Jinping l-a avertizat pe preşedintele Putin să nu folosească ameninţarea nucleară, Andriy Yermak a scris pe Telegram că aceasta este "o poziţie importantă a Chinei cu privire la ameninţarea nucleară din partea teroristului rus nebun".

UPDATE 11:00 Rusia vrea să înlocuiască luptătorii Wagner cu ceceni şi deţinuţi

Rusia vrea să înlocuiască luptătorii răzvrătiţi din Grupul Wagner cu ceceni şi condamnaţi, relatează Bloomberg, citând oficiali europeni din domeniul informaţiilor.

Un număr uriaş de trupe ruse au fost mutate pentru a umple gaura din linia de la Bahmut lăsată de trupele mercenare rebele.

UPDATE 10:00 Panică în Ucraina în urma zvonurilor legate de centrala Zaporojie

Oamenii au început să fugă din regiunea din jurul centralei nucleare din Zaporojie, după ce acuzaţiile venite din ambele părţi au dus la panică în rândul ucrainenilor, care cred că este iminentă o posibilă operaţiune sub steag fals.

Analiştii cred că Rusia a creat un precedent pentru un astfel de eveniment prin aruncarea în aer a barajului de la Kahovka.

"Intensificarea anxietăţii în rândul ucrainenilor a fost reprezentată de afirmaţiile ruseşti de pe bloguri potrivit cărora ucrainenii plănuiesc să atace centrala. Când ruşii îi acuză pe ucraineni că se pregătesc să facă ceva, este adesea un semn că sunt pe cale să facă ei înşişi acel lucru, aşa cum am văzut cu barajul Kahovka", spune specialistul în relaţii internaţionale Dominic Waghorn, la Sky News.

UPDATE 09:00 Ucraina raportează câteva zile "deosebit de fructuoase" în contraofensivă

Contraofensiva ucraineană împotriva forţelor ruse a fost "deosebit de fructuoasă" în ultimele zile, iar trupele ucrainene îşi îndeplinesc principalele sarcini, spune un înalt oficial de securitate.

Comentariile lui Oleksiy Danilov, secretarul Consiliului ucrainean pentru Securitate Naţională şi Apărare, au reprezentat cea mai recentă evaluare pozitivă a Kievului cu privire la contraatacul de o lună, deşi Moscova nu a recunoscut progresele Ucrainei, scrie Reuters.

Viceministrul ucrainean al apărării, Hanna Maliar, a raportat, de asemenea, progrese în jurul oraşului devastat Bahmut, în ciuda rezistenţei acerbe a Rusiei.

UPDATE 08:00 Rusia a pierdut 231.700 de soldaţi în Ucraina

Statul Major General al forţelor armate ucrainene a raportat miercuri că Rusia a pierdut 231.700 de soldaţi în Ucraina de la începutul invaziei, cu un număr estimat de 670 de victime în ultimele 24 de ore.

Potrivit raportului, Rusia a pierdut, de asemenea, 4.062 de tancuri, 7.917 vehicule blindate de luptă, 6.865 de vehicule şi rezervoare de combustibil, 4.288 de sisteme de artilerie, 656 de sisteme de rachete cu lansare multiplă, 395 de sisteme de apărare aeriană, 315 avioane, 309 elicoptere, 3.614 drone şi 18 ambarcaţiuni.

UPDATE 03:00 Adunarea Parlamentară a OSCE recunoaşte Rusia drept stat sponsor al terorismului

Adunarea Parlamentară a OSCE a recunoscut Rusia ca stat sponsor al terorismului şi grupul de mercenari Wagner drept organizaţie teroristă, potrivit Yevheniia Kravchuk, membru al delegaţiei ucrainene la adunare.

UPDATE 02:00 Ţările de Jos vor oferi Ucrainei un nou pachet de ajutor

Guvernul olandez a anunţat un alt pachet de ajutor pentru Ucraina în valoare de 118 milioane de euro. Acest ajutor va fi destinat pentru nevoile umanitare şi economice ale ţării.

UPDATE 01:00 Documente false la recrutări în tabăra ucraineană

Trei angajaţi ai centrelor raionale de recrutare şi sprijin social din districtul Kramatorsk vor fi judecaţi pentru falsificarea documentelor pentru cetăţenii înrolaţi care să le permită să părăsească Ucraina, pretinzând că nu sunt apţi pentru serviciul militar, a declarat Biroul de Investigaţii de Stat al Ucrainei (SBI).

UPDATE 00:00 Zelenski: Teroriştii ruşi vizează distrugerea centralei nucleare Zaporojie

Preşedintele Volodimir Zelenski acuză Rusia de proliferarea terorismului şi că ar intenţiona să bombardeze centrala nucleară Zaporojie, după ce linia principală de alimentare s-a pierdut.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici