Războiul din Ucraina, ziua 568. Ucraina este sigură: Crimeea este a noastră / Putin îl primeşte mâine pe Lukaşenko / SUA pregăteşte sancţiuni pentru 150 de firme şi persoane / Biden a nominalizat o femeie-miliardar ca reprezentant SUA pentru redresarea economică a Ucrainei

4186 afișări
Imaginea articolului Războiul din Ucraina, ziua 568. Ucraina este sigură: Crimeea este a noastră / Putin îl primeşte mâine pe Lukaşenko / SUA pregăteşte sancţiuni pentru 150 de firme şi persoane / Biden a nominalizat o femeie-miliardar ca reprezentant SUA pentru redresarea economică a Ucrainei

Sursa foto: AP / Mediafax Foto

UPDATE 22:00 Autorităţile ucrainene au ordonat evacuarea civililor din regiunea Herson

"Consiliul regional de apărare din Herson a decis să efectueze evacuări obligatorii ale familiilor cu copii din localităţile supuse tirului inamic constant", a declarat guvernatorul Oleksandre Prokoudine pe Telegram.

UPDATE 21:00 Kuleba cere ridicarea embargoului asupra exporturilor agricole ucrainene

„Ucraina se aşteaptă ca mâine Comisia Europeană să îşi ţină cuvântul şi să ridice toate restricţiile asupra exporturilor agricole ucrainene. Nicio formă de menţinere a interdicţiei nu este acceptabilă, deoarece ar submina piaţa unică, acordul de asociere Ucraina-UE şi încrederea în angajamentele UE.” Ministrul ucrainean de externe Dmitro Kuleba scrie asta pe X. Comisia Europeană a introdus o restricţie temporară a importului de produse agricole ucrainene în cinci state membre UE: Polonia, Bulgaria, Ungaria, România şi Slovacia, spunând că grâul ucrainean afectează piaţa acestora şi dăunează fermierilor. În iunie, Executivul UE a decis să prelungească restricţiile până pe 15 septembrie, promiţând că va fi ultima decizie de acest fel.

UPDATE 20:30 Noi sancţiuni ale SUA asupra a 100 de entităţi şi persoane care „suţin efortul de război al lui Putin”

Administraţia Biden a anunţat astăzi un nou pachet de sancţiuni împotriva a 100 de persoane şi entităţi legate de sectoarele financiare, militare, tehnologice şi industriale ale Rusiei. „Statele Unite continuă să lucreze neobosit pentru a ataca proviziile militare ale Rusiei şi a o priva de echipamentele, tehnologia şi serviciile de care au nevoie pentru a duce războiul crud împotriva Ucrainei”, a declarat secretarul de Trezorerie, Janet Yellen.

„Acţiunile de astăzi arată angajamentul nostru global de a impune costuri oligarhilor lui Putin”, a adăugat Yellen. Printre cei sancţionaţi se numără două companii turceşti care au trimis componente pentru fabricarea de drone ruseşti şi două companii finlandeze, Siberica y Luminor, care furnizează produse electronice Moscovei. Cei afectaţi sunt companiile şi persoanele fizice care operează în sectoarele de semiconductori, cipuri şi alte produse tehnologice.

De asemenea, sunt afectate persoanele care furnizează componente pentru proiectele energetice ale Moscovei şi întreţinerea armamentului, precum oligarhul Andrei Removici Bokarev. Un oligarh cu dublă naţionalitate, rusă şi georgiană, şi un oficial rus de informaţii au fost, de asemenea, incluşi pe lista pentru campania sa de dezinformare din Georgia. Pavel Pavlovich Shevelin, afiliat grupului Wagner, care este implicat în trimiterea de muniţii din Coreea de Nord, a fost şi el sancţionat.

UPDATE 20:00 Ucraina: România îşi propune să dubleze transportul de cereale din Ucraina

România va încerca să dubleze luna viitoare volumul de cereale ucrainene transportat pe teritoriul său, de la 2 la 4 milioane de tone. Acest lucru a fost declarat de premierul român Marcel Ciolacu, potrivit Tass. „Trebuie să ajutăm Ucraina să exporte cereale. În luna viitoare vom încerca să creştem volumul de transport prin România de la două la patru milioane de tone”, a spus el într-un interviu pentru ziarul Standard. 

UPDATE 19:40 Moscova: atacul cu drone asupra port-rachetelor din Marea Neagră a fost dejucat

O nouă tentativă de atac asupra unei nave ruseşti în Marea Neagră de către o dronă marină ucraineană a fost dejucat astăzi, a informat Ministerul Apărării de la Moscova. Nava vizată, purtătorul de rachete Samum, a distrus drona cu armele sale standard, a adăugat ministerul, citat de agenţia Interfax. Ministerul rus al Apărării raportase anterior o tentativă de atac la primele ore ale zilei de astăzi cu cinci drone marine împotriva navei de recunoaştere Serghei Kotov, subliniind că navele fără pilot au fost distruse.

UPDATE 19:20 Biden: alături de Kiev „atâta timp cât este nevoie”

„Oamenii curajoşi ai Ucrainei au inspirat lumea cu rezistenţa şi determinarea lor, iar Statele Unite îşi menţin angajamentul să-i sprijine, atât timp cât este nevoie.” Aşa a declarat preşedintele Statelor Unite, Joe Biden, care a numit-o pe Penny Pritzker ca nou reprezentant special al Statelor Unite pentru redresarea economică a Ucrainei.

UPDATE 19:00 Rusia: două dintre port-rachetele noastre, peste apele norvegiene

Două rachete ruseşti Tu-95MS au efectuat un zbor de patru ore peste apele internaţionale ale Mării Barenţ şi Norvegiei, însoţite de avioane de vânătoare Su-30SM. Acest lucru a fost raportat de Ministerul rus al Apărării. „Două avioane de transport de rachete strategice cu rază lungă de acţiune Tu-95MS au efectuat un zbor programat în spaţiul aerian deasupra apelor internaţionale ale Mării Barenţ şi Norvegiei. Durata zborului a fost de aproximativ patru ore. Escorta de vânătoare a fost asigurată de echipajele aeronavelor Su-30SM ale Forţelor Aerospaţiale”, a informat guvernul rus. 

UPDATE 18:30 Biden numeşte reprezentant pentru redresarea economică a Ucrainei

Joe Biden a anunţat nominalizarea lui Penny Pritzker, o femeie de afaceri miliardar, filantrop şi fost secretar de comerţ în administraţia Obama, ca reprezentant special al SUA pentru redresarea economică a Ucrainei. Preşedintele însuşi a făcut cunoscut acest lucru într-o notă de la Casa Albă.

UPDATE 18:00 Podoliak: Crimeea este a noastră

Consilierul prezidenţial al Kievului, Mihailo Podoliak, a reiterat că „fără îndoială, Crimeea este teritoriu ucrainean”, revendicând responsabilitatea pentru recentele atacuri împotriva „obiectivelor militare ale ocupaţiei” ruseşti pe peninsula anexată unilateral de Moscova în 2014.

UPDATE 17:00 Lukaşenko a sosit în Rusia, se vede mâine cu Putin la Soci

Vladimir Putin îl va primi mâine, la Soci, pe Aleksandr Lukaşenko, a anunţat purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov. Dialogul va începe în jurul prânzului, a adăugat el. Lukaşenko a ajuns deja în Rusia, a scris agenţia Belta. Ultima întâlnire dintre preşedinţii celor două ţări datează din iunie anul trecut, la Sankt Petersburg.

UPDATE 16:00 Sancţiuni americane împotriva Moscovei: 150 de companii şi persoane sunt vizate

SUA vor anunţa astăzi sancţiuni împotriva a aproximativ 150 de companii şi persoane străine suspectate că ar trimite tehnologie SUA în Rusia, într-un nou efort de a perturba fluxul de mărfuri de care Moscova are nevoie pentru a continua războiul împotriva Ucrainei. Wall Street Journal scrie acest lucru, citând surse familiare cu decizia.

Accentul este pus pe companiile şi oamenii care acţionează ca intermediari în triangulaţiile pe care Moscova le foloseşte pentru a evita sancţiunile occidentale, cumpărând adesea produse din China, Turcia, Ungaria şi Emiratele Arabe Unite. Există, de asemenea, două companii finlandeze şi managerii lor francezi şi estoni pe lista neagră a departamentelor de stat şi de trezorerie americane: conform autorităţilor americane, Siberica şi Luminor au trimis materiale electronice companiilor ruse care aprovizionează armata Moscovei, inclusiv camere pentru drone, filtre optice de înaltă performanţă şi baterii cu litiu.

Potrivit Wall Street Journal, Luminor a livrat în Rusia mărfuri în valoare de peste un milion de dolari, între aprilie şi noiembrie, inclusiv cipuri de computer şi lentile optice din Statele Unite, Regatul Unit şi Germania.

UPDATE 15:00 Zelenski mulţumeşte Bulgariei pentru „solidaritate”

Volodimi Zelenski a mulţumit Bulgariei pentru că nu a prelungit interdicţia privind exporturile de cereale ucrainene.

UE a anunţat restricţii la importurile de grâu, porumb, rapiţă şi seminţe de floarea-soarelui ucrainene în Polonia, Ungaria, România, Slovacia şi Bulgaria în primăvară pentru a proteja fermierii locali.

Polonia şi Ungaria au indicat că vor continua să interzică importurile chiar dacă UE îşi ridică restricţiile pe 15 septembrie, dar Bulgaria şi-a retras sprijinul pentru prelungire.

UPDATE 14:30 Rusia susţine că a distrus barca ucraineană în Marea Neagră

Ministerul Apărării din Moscova a declarat că a detectat şi distrus o barcă ucraineană fără echipaj în Marea Neagră.

Afirmaţiile apar pe măsură ce forţele ucrainene par să lanseze atacuri regulate asupra navelor ruse din zonă.

UPDATE 13:00 Ucraina va primi peste 1,25 miliarde de dolari printr-un proiect al Băncii Mondiale

Statele Unite ale Americii vor acorda Ucrainei 1,25 miliarde de dolari în cadrul proiectului Pace în Ucraina, derulat de Banca Mondială.

Ministerul ucrainean de Finanţe a declarat că fondurile se vor concentra pe sprijinirea grupurilor vulnerabile.

UPDATE 12:00 Armata ucraineană afirmă că a distrus un sistem rus de apărare aeriană în Crimeea

Ucraina susţine că a distrus peste noapte un sistem rusesc de apărare aeriană lângă oraşul Evpatoriya din Crimeea ocupată.

O sursă de informaţii a spus că atacul cu dronă şi rachetă a fost efectuat de serviciul de securitate şi de marina ucrainei.

Anterior, apărarea antiaeriană rusă a anunţat că a doborât 11 drone deasupra peninsulei Crimeea.

Locuitorii din zonă au raportat explozii în zonă, potrivit postului ucrainean Suspilne.

UPDATE 10:00 Procuror ucrainean: un copil a murit şi alţii au fost răniţi în urma bombardamentului nocturn

Un băiat de şase ani dintr-un sat din sudul Ucrainei a murit în urma atacaului aerian lansat de ruşi în noaptea de miercuri spre joi, a anunţat Biroul procurorului general ucrainean, potrivit Sky News. Alte persoane au fost rănite în timpul atacului.

Biroul procurorului general ucrainean a anunţat pe Telegram că satul a fost atacat la miezul nopţii.

Un băiat de şase ani a murit, iar fratele său de 13 ani a fost grav rănit după ce un obuz le-a lovit casa, a precizat acesta.

UPDATE 08:30 Ucraina anunţă că a doborât 17 drone în noaptea de miercuri spre joi

„În noaptea de 14 septembrie 2023, de la ora 21.00 la 2.30, invadatorii ruşi au atacat Ucraina cu mai multe grupuri de drone de tip Shahed-136/131 din trei direcţii”, au transmis forţele aeriene ucrainene pe Telegram.

Reuters notează că, după ce iniţial a atacat ţintele ucrainene cu rachete, Rusia a apelat în acest an din ce în ce mai mult la Shahed, o dronă iraniană care poate deruta apărarea aeriană prin dimensiunile sale mai mici şi viteza redusă.

UPDATE 07:00 ISW: Putin se teme că acordul cu Coreea de Nord va ameninţa schemele de evitare a sancţiunilor

Preşedintele Rusiei, Vladimir Putin, este probabil îngrijorat de faptul că un acord de arme cu Coreea de Nord ar putea expune Rusia la noi sancţiuni economice şi ar putea pune în pericol eforturile actuale de a evita sancţiunile, a scris Institutul pentru Studierea Războiului (ISW) în raportul său din 13 septembrie.

Liderul nord-coreean Kim Jong Un s-a întâlnit miercuri cu Putin la Cosmodromul Vostochny pentru a începe negocierile oficiale.

Kim a susţinut că „armata şi poporul rus vor obţine o mare victorie în lupta sacră împotriva marelui rău”.

Între timp, Putin a declarat presei ruse că discuţiile au fost „foarte productive”.

UPDATE 05:00 SUA trimit personal în Ucraina pentru a urmări ajutorul militar

Statele Unite ale Americii trimit personal la Kiev pentru a evalua utilizarea ajutorului militar american, a declarat Biroul Inspectorului General al Departamentului de Apărare al SUA.

Potrivit raportului, un oficial înalt de la Biroul Inspectorului General lucrează deja cu membrii echipei americane şi ucrainene de la ambasada SUA la Kiev la evaluare şi supraveghere.

UPDATE 03:00  Rusia susţine că 4 drone au doborât peste regiunea Briansk

Ministerul rus al Apărării a susţinut că patru drone au fost interceptate deasupra regiunii Briansk pe 14 septembrie.

Potrivit Ministerului Apărării, unităţile de apărare aeriană au doborât două drone deasupra regiunii Briansk, la scurt timp după miezul nopţii, ora locală, pe 14 septembrie. Douăzeci de minute mai târziu, ministerul a anunţat că apărarea aeriană a distrus o a treia dronă în aceeaşi regiune.

Cincisprezece minute mai târziu, ministerul a susţinut că o a patra dronă a fost interceptată deasupra regiunii Bryansk.

Nu au fost raportate detalii despre victime sau daune cauzate de căderea resturilor.

Regiunea Briansk se învecinează cu Ucraina la nord-est. Raportările privind atacurile cu drone în regiune au crescut în ultimele săptămâni, deoarece au fost raportate mai multe atacuri aeriene în Federaţia Rusă.

ŞTIREA INIŢIALĂ

România a descoperit noi fragmente ale unei drone similare celor folosite de armata rusă în apropierea graniţei. Elicoptere ale Forţelor Aeriene Române au fost trimise cu echipe de specialişti în estul judeţului Tulcea.

Peste 100 de facilităţi de infrastructură portuară au fost avariate în atacurile ruseşti asupra porturilor ucrainene începând cu 18 iulie, a declarat miercuri ministrul ucrainean al infrastructurii, Oleksandr Kubrakov. De asemenea, acesta a declarat că exporturile de cereale ucrainene au scăzut cu aproape 3 milioane de tone pe lună începând cu 18 iulie - la o zi după ce Rusia a renunţat la acordul de export de cereale din Marea Neagră, susţinut de ONU.

Ministrul rus al apărării, Serghei Şoigu, a declarat miercuri că forţele sale menţin o "apărare activă" în faţa contraofensivei ucrainene şi că Moscova nu are opţiune decât să câştige. Şoigu a declarat că campania de toamnă este în curs de desfăşurare şi a recunoscut, în comentariile făcute unui reporter al televiziunii de stat Rossiya-1, că situaţia de pe front este dificilă pe alocuri.

Un tribunal instalat de Rusia în regiunea Doneţk, în estul Ucrainei, a încarcerat doi soldaţi ucraineni pentru 29 de ani fiecare, a anunţat miercuri comitetul de anchetă al Rusiei, după ce i-a acuzat de uciderea a trei civili. Moscova a condamnat în repetate rânduri soldaţi ucraineni capturaţi la pedepse lungi cu închisoarea, în cadrul unor proceduri judiciare pe care Kievul nu le recunoaşte.

Departamentul de Stat al SUA a declarat miercuri că administraţia Biden "nu va ezita" să impună sancţiuni suplimentare Rusiei şi Coreei de Nord dacă acestea vor stabili noi tranzacţii cu arme. "Am luat deja o serie de măsuri pentru a sancţiona entităţile care au intermediat vânzări de arme între Coreea de Nord şi Rusia şi nu vom ezita să impunem sancţiuni suplimentare dacă va fi cazul", a declarat purtătorul de cuvânt al Departamentului de Stat, Matthew Miller, în timpul unei şedinţe de informare.

În timpul unei conferinţe de presă de la Casa Albă de miercuri, purtătorul de cuvânt al Consiliului de Securitate Naţională, John Kirby, şi-a exprimat îngrijorarea cu privire la discuţii dintre Rusia şi Coreea de Nord. "Continuăm să îndemnăm Coreea de Nord să îşi respecte angajamentele publice de a nu susţine războiul Rusiei în Ucraina... Vor exista cu siguranţă repercusiuni", a declarat Kirby.

Într-un discurs ţinut la Şcoala de Studii Internaţionale Avansate Johns Hopkins, secretarul de stat american, Antony Blinken, a declarat că războiul Rusiei din Ucraina "este cea mai acută ameninţare la adresa ordinii internaţionale consacrate în Carta ONU şi a principiilor sale fundamentale de suveranitate, integritate teritorială şi independenţă".

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici