REPORTAJ: Tânăra generaţie din Rusia tânjeşte după gloria Uniunii Sovietice

Tinerii ruşi tânjesc după gloria Uniunii Sovietice, care impunea respect pe scena internaţională, era în competiţie directă cu Statele Unite şi exercita influenţă până în cele mai îndepărtate colţuri ale lumii, deşi nu au trăit în perioada respectivă.

819 afișări
Imaginea articolului REPORTAJ: Tânăra generaţie din Rusia tânjeşte după gloria Uniunii Sovietice

REPORTAJ: Tânăra generaţie din Rusia tânjeşte după gloria Uniunii Sovietice (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

La fel ca preşedintele Vladimir Putin, tânăra Oksana Cernîşeva, studentă în primul an la jurnalism la Universitatea Internaţională din Moscova, crede că destrămarea Uniunii Sovietice a fost un dezastru, relatează The Independent, în ediţia online.

"Era uriaşă şi puternică, apoi s-a prăbuşit", a declarat ea, referindu-se la URSS. Dar dacă pentru Putin regretul vine din gloria pierdută, pentru Cernîşeva, care are doar 18 ani şi s-a născut la cinci ani după destrămarea Uniunii Sovietice, este o opinie bazată aproape în totalitate pe istorisirile nostalgice ale părinţilor, susţine cotidianul britanic.

Decizia lui Putin din acest an de a anexa Crimeea şi de a sprijini mişcările proruse din Ucraina par să rezoneze cu tânăra generaţie, care nu are amintiri din perioada sovietică dar tânjeşte după puterea acesteia.

Potrivit Centrului Levada din Moscova, un institut independent de sondare a opiniei publice, rata ridicată de aprobare a preşedintelui rus în rândul tinerilor o depăşeşte pe cea din rândul generaţiei mai în vârstă, care îşi aminteşte de imperiu şi vede Crimeea şi Ucraina ca fiind ruseşti.

Persoanele cu vârste cuprinse între 18 şi 24 de ani - cei mai tineri dintre cei 1.600 de cetăţeni intervievaţi la sfârşitul lui mai - îl susţin pe Putin mai mult decât orice alt segment de vârstă, în proporţie de 86 la sută, a declarat Karina Pipiia, purtătoare de cuvânt a centrului.

Imaginea unei puteri militare vaste ce impune respect este deosebit de atrăgătoare pentru Cernîşeva. "Cred că lumii i-ar fi frică de noi", susţine ea. "Să îţi fie frică înseamnă să respecţi", adaugă ea.

 

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici