Republica Moldova se pregăteşte de ce e mai rău: A selectat şapte companii ca alternativă la gazul livrat de ruşi

Republica Moldova a selectat şapte companii pentru a asigura gazul începând de luna viitoare, în cazul în care aprovizionarea de la compania rusească Gazprom va fi întreruptă, a declarat un oficial guvernamental, citat de Reuters.

2376 afișări
Imaginea articolului Republica Moldova se pregăteşte de ce e mai rău: A selectat şapte companii ca alternativă la gazul livrat de ruşi

Vicepremierul Andrei Spînu, care a condus echipa de negociatori ai Republicii Moldova în discuţiile cu Gazprom pe parcursul unui an marcat de creşteri abrupte ale preţurilor, a declarat, la o emisiune televizată din Moldova, că gigantul rus este „imprevizibil".

Moldova poate obţine 300 de milioane de euro puse la dispoziţie de Banca Europeană pentru Reconstrucţie şi Dezvoltare în cazul unei întreruperi a aprovizionării ruseşti, a declarat vicepremierul pentru JurnalTV.

„Deocamdată am ales şapte companii. Gazprom nu se află printre ele", a mai spus Spînu.

Compania de stat de gaze Moldovagaz a anunţat marţi că a plătit pentru livrările din august şi urma să facă plata avansului de 50% pentru septembrie, în valoare de 33,89 milioane de dolari. Asta deşi o sursă de rang înalt din cadrul companiei a declarat pentru Reuters că nu este sigur că societatea are fondurile necesare pentru a face acest lucru.

Moldova este dependentă de gazul rusesc şi a fost puternic afectată de creşterea preţurilor.

Un fost vicepremier a pus la îndoială planul de urgenţă al guvernului.

„Din punct de vedere al preţului, Moldova nu are alternativă la gazul de la Gazprom, care va avea întotdeauna un preţ mai mic", a declarat Ion Chicu.

El a spus că, în conformitate cu formula complexă de preţ stabilită cu Gazprom, care face referire la preţul produselor petroliere, nivelurile pentru luna octombrie ar urma să scadă la 1.200-1.300 de dolari. În prezent, preţurile pe piaţa liberă se situează la puţin sub 2.000 de dolari pentru 1.000 de metri cubi.

Luni, Moldovagaz a solicitat autorităţii de reglementare în domeniul energiei din ţară permisiunea de a majora preţul gazelor pentru consumatori cu 31,5%. Măsura a fost anunţată de şeful Moldovagaz, Vadim Ceban, într-o postare pe Telegram, noul preţ propus fiind de 26.675 de lei moldoveneşti (1.382 de dolari) pentru 1.000 de metri cubi.

Odată cu apropierea iernii, cei 3,5 milioane de locuitori ai Republicii Moldova îndură dificultăţi economice serioase din cauza preţurilor care au crescut cu 29% în septembrie, după ce a urcat cu aproape 50% în august. Mii de persoane s-au adunat duminică în faţa sediului guvernului pentru a denunţa preţurile şi a cere demisia preşedintei Maia Sandu şi a guvernului său, în cel mai mare protest de la alegerea sa în 2020.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici