Republica Moldova va fi joi buricul Europei. 49 de şefi de stat, de guvern şi de instituţii vin la summit-ul găzduit de Chişinău

La câţiva kilometri de războiul din Ucraina, într-una dintre cele mai fragile ţări din Europa, Moldova, la Castelul Mimi, de lângă Chişinău, 49 de şefi de stat, guvern şi instituţii europene se vor întâlni joi pentru a doua ediţie a summit-ului Comunităţii Politice Europene (EPC).

955 afișări
Imaginea articolului Republica Moldova va fi joi buricul Europei. 49 de şefi de stat, de guvern şi de instituţii vin la summit-ul găzduit de Chişinău

Castelul Mimi

Născut dintr-o iniţiativă franceză în 2022, la trei luni după invazia rusă, EPC a ales Praga ca primă locaţie pentru summit-ul său.

Pentru Moldova, provocarea logistică este imensă: este cel mai important eveniment internaţional de la independenţă, iar summitul de la Chişinău are o puternică valoare simbolică care subliniază angajamentul ţării şi sprijinul UE pentru călătoria europeană a Moldovei.

La Chişinău sunt aşteptaţi, printre alţii, premierul italian Giorgia Meloni, preşedintele francez Emmanuel Macron, cancelarul german Olaf Scholz, preşedintele Parlamentului European, Roberta Metsola, şi Charles Michel. Dar şi proaspăt confirmatul în funcţie Recep Tayyip Erdogan şi nu este exclus ca şi preşedintele ucrainean, Volodimir Zelenski, să participe.

Pe mesele de discuţie se află trei teme principale: pacea şi securitatea; rezilienţa energetică şi acţiunea climatică; interconexiuni în Europa pentru un continent mai bine conectat şi mai stabil.

Această nouă platformă reuneşte toate ţările Europei dincolo de apartenenţa lor la UE şi NATO. Chişinăul găzduieşte, dar, de fapt, Bruxelles organizează.

Iar primul mesaj este tocmai pentru Moldova: nu doar pasul important pe calea aderarii, ci şi o dublare a ajutorului financiar aprobat chiar astăzi de Consiliu, în valoare totală de 295 de milioane de euro.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici