România participă la scutul antirachetă din motive mai mult politice decât militare

România a fost aleasă pentru proiectul american al scutului antirachetă din motive "mai mult politice decât militare", participarea sa fiind un mod de a consolida şi mai mult o relaţie deja strânsă cu SUA, a declarat pentru MEDIAFAX Marko Papic, analist pentru Eurasia al agenţiei STRATFOR.

25 afișări
Imaginea articolului România participă la scutul antirachetă din motive mai mult politice decât militare

România participă la scutul antirachetă din motive mai mult politice decât militare (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

Deşi România se confruntă cu problemele interne mai importante pentru Guvern, cum ar fi grava criză politică internă sau ajutorul de la FMI, aceasta trebuia să se ocupe de problema scutului antirachetă cât mai curând posibil, apreciază Papic, de la agenţia internaţională de analiză strategică STRATFOR.

Dintr-o perspectivă geopolitică, Statele Unite fac presiuni asupra Rusiei pentru a susţine sancţiunile împotriva Iranului, arătându-i că au încă o prezenţă solidă în Europa Centrală, în pofida dezavantajului grav pe care îl va constitui revenirea oficială a Ucrainei în sfera de influenţă a Moscovei, după cel de-al doilea tur al alegerilor prezidenţiale din această ţară, susţine Papic.

Relaţiile dintre Rusia şi România vor fi în mod sigur afectate, deşi ele sunt deja tensionate, apreciază analistul, care consideră că România este un aliat atât de important pentru Statele Unite în principal din cauza faptului că aceasta "nu depinde de exporturile energetice ale Rusiei".

Totuşi, Moscova poate răspunde pe alte căi, cum ar fi "prezenţa unor reţele de crimă organizată în România şi intensificarea activităţii sale de spionaj în ţară".

Adevărata îngrijorare a Rusiei privind România este legată de posibilitatea ca Bucureştiul să devină mult mai încrezător în forţele proprii, datorită prezenţei americane, şi să-şi sporească influenţa asupra Republicii Moldova sau chiar asupra Ucrainei.

Din punct de vedere al securităţii, România nu este o ţintă pentru posibile rachete lansate din Orientul Mijlociu şi nu are de fapt nevoie de scutul antirachetă pentru apărarea proprie, precizează Papic. Totuşi, alianţa cu Statele Unite va aduce un transfer intensificat de tehnologie militară şi de informaţii, atrăgând astfel şi un anumit număr de investiţii în domeniu, apreciază analistul.

România este deja o prezenţă importantă în Europa de Sud-Est, din punct de vedere al mărimii, resurselor şi populaţiei sale, în comparaţie cu vecinii săi. Printr-o alianţă integrată cu Statele Unite, România va deveni o parte integrală a prezenţei americane în Europa. Astfel, decizia de a participa la scutul antirachetă nu va face decât să consolideze o alianţă deja puternică între Statele Unite şi România, conchide Papic.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici