Rusia acceptă să coopereze la scutul antirachetă al NATO

Rusia a acceptat sâmbătă să coopereze la scutul antirachetă al NATO, a anunţat secretarul general al Alianţei Nord-Atlantice, Anders Fogh Rasmussen, subliniind că NATO şi Rusia nu constituie "o ameninţare una pentru cealaltă".

51 afișări
Imaginea articolului Rusia acceptă să coopereze la scutul antirachetă al NATO

Rusia acceptă să coopereze la scutul antirachetă al NATO (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

"În primul rând, vom face împreună mai multe pentru a ajuta Afganistanul", a subliniat Rasmussen, la finalul unui summit NATO-Rusia.

De asemenea, "sunt bucuros că preşedintele Dmitri Medvedev a acceptat propunerea noastră" de a coopera cu NATO la sistemul antirachetă care protejează populaţia, cu care aliaţii occidentali au decis vineri să se doteze.

NATO şi Rusia nu constituie "o ameninţare una pentru cealaltă", a adăugat el, salutând evenimentul ca fiind un "punct de cotitură" în relaţiile sensibile dintre cei doi foşti adversari în Războiul Rece.

La rândul său, preşedintele rus, Dmitri Medvedev, a apreciat că perioada de tensiune recentă dintre NATO şi Rusia a trecut.

"Avem proiecte ambiţioase, vom coopera pe toate fronturile, inclusiv asupra apărării antirachetă europene", a declarat el, în urma unei întrevederi cu premierul italian, Silvio Berlusconi.

Medvedev i-a adus lui Berlusconi un omagiu pentru că a lucrat "cu fermitate" pentru apropierea dintre NATO şi Rusia, în timpul recentei perioade de tensiuni dintre acestea.

"Aş dori să vă mulţumesc în particular, Silvio, pentru rolul constant, amical şi constructiv", a afirmat el, la finalul unui summit NATO-Rusia.

"Sunteţi un politician foarte experimentat", a mai spus preşedintele rus, dând asigurări că "legăturile dintre Rusia şi Italia pot servi drept model de cooperare între o ţară membră a NATO şi a Uniunii Europene şi Rusia".

NATO şi Rusia au participat sâmbătă, la Lisabona, la primul lor summit după criza georgiană din 2008, consacrat consolidării cooperării lor privind apărarea antirachetă şi Afganistanul.

Preşedintele rus, Dmitri Medvedev, a sosit sâmbătă în capitala portugheză, pentru a participa la summitul NATO-Rusia.

Ultimul summit NATO-Rusia s-a desfăşurat la Bucureşti în aprilie 2008, dar războiul ruso-georgian din luna august a aceluiaşi an a provocat suspendarea cooperării între Alianţa Nord-Atlantică şi Moscova, înainte ca părţile să accepte să o relanseze în 2009.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici