Rusia acuză NATO că se foloseşte la maximum de criza ucraineană pentru a-şi dovedi valoarea

NATO încearcă să folosească la maximum criza din Ucraina pentru a dovedi că încă este nevoie de existenţa sa, a declarat marţi reprezentantul permanent al Rusiei la Alianţa Nord-Atlantică, Aleksandr Gruşko, citat de Itar-Tass, în pagina electronică.

5370 afișări
Imaginea articolului Rusia acuză NATO că se foloseşte la maximum de criza ucraineană pentru a-şi dovedi valoarea

Rusia acuză NATO că se foloseşte la maximum de criza ucraineană pentru a-şi dovedi valoarea (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

"În aceste zile, reprezentanţii NATO au vorbit mult despre cât de important este pentru alianţă să se trezească din somn şi, judecând după entuziasmul şi retorica privind apariţia unei noi ameninţări în Europa, NATO încearcă să folosească la maximum criza ucraineană pentru a demonstra că încă este nevoie de ea (alianţă) în actualul mediu de securitate", a declarat el. "Scopul acestei intensificări deliberate a retoricii este simplu - să reanimeze blocul, să aibă mai mulţi bani pentru nevoile militare. Iar aceasta necesită un inamic", a adăugat el.

"Baza argumentului este construită pentru a demonstra că Rusia are unele planuri de expansiune", a continuat el, adăugând că în acest scop au fost inventate noi ameninţări. "Astfel, unul dintre şefii militari ai NATO a enunţat o formulă universală ce explică orice mişcare de protest - totul denotă mâna Moscovei", a afirmat el.

"În acelaşi timp, ei preferă să nu vadă contribuţia pe care ţara noastră a avut-o la renunţarea la moştenirea Războiului Rece şi la încheierea cursei înarmării. Dacă este să spunem adevărul, Europa ar trebui să îi fie recunoscătoare Rusiei că îşi cheltuieşte doar 2 procente din PIB pentru apărare. Acum, în această campanie, contribuabilii vor fi taxaţi suplimentar pentru apărare", a declarat Gruşko.

"Alianţa neagă faptul că criza din Ucraina este una internă şi, în pofida tuturor momentelor tragice, continuă să vorbească despre interferenţa externă în regiunile din estul Ucrainei", a adăugat ambasadorul rus. "Acum sper că, după ce a văzut cozile de aşteptare lungi de la secţiile de votare din Doneţk şi Lugansk, NATO va recunoaşte că aceasta este societatea civilă şi nu miticii «agenţi provocatori». Dacă alianţa este cu adevărat interesată de reducerea tensiunilor, aşa cum pretind reprezentanţii săi, aceasta poate contribui cerând regimului de la Kiev să pună capăt operaţiunii punitive, să îşi retragă trupele şi încetând ajutor acordat acestuia", a conchis Gruşko.

 

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici