Saber Strike 18 | Circa 18.000 de militari participă la exerciţiul NATO ce începe duminică în Polonia şi ţările baltice

Aproximativ 18.000 de militari din 19 ţări participă la exerciţiul NATO Saber Strike 18, care se desfăşoară în perioada 3 iunie-15 iunie, în Polonia şi statele baltice, a anunţat armata americană, informează site-ul postului Radio Europa Liberă (RFE/RL).

926 afișări
Imaginea articolului Saber Strike 18 | Circa 18.000 de militari participă la exerciţiul NATO ce începe duminică în Polonia şi ţările baltice

Saber Strike 18 | Circa 18.000 de militari participă la exerciţiul NATO ce începe duminică în Polonia şi ţările baltice

"Exerciţiul de antrenament cooperativ coordonat de (Comandamentul) Armatei SUA pentru Europa are drept obiectiv să îmbunătăţească gradul de pregătire şi interoperabilitatea aliaţilor şi partenerilor regionali", se arată într-un comunicat al Armatei americane.

Washingtonul a mai precizat că manevrele "vor demonstra determinarea şi capabilitatea alianţei de a acţiona unitar în replică la orice agresiune".

NATO şi SUA şi-au consolidat prezenţa în ţările de pe flancul estic al alianţei după anexarea de către Rusia a regiunii ucrainene Crimeea şi izbucnirea conflictului armat între separatiştii proruşi şi Kiev.

Polonia a indicat recent că ar putea propune să găzduiască un contigent permanent de trupe americane, la fel ca Germania ori Italia după cel de-al Doilea Război Mondial.

Rusia şi Belarus şi-au exprimat îngrijorarea în legătură cu intensificarea activităţilor militare NATO în apropierea frontierelor, conform miniştrilor de Externe din cele două ţări, Serghei Lavrov şi Vladimir Makei.

Potrivit şefului diplomaţiei ruse, administraţiile din Rusia şi Belarus cred că suplimentarea capabilităţilor NATO în apropierea frontierelor celor două ţări este distructivă.

Alianţa Nord-Atlantică a aprobat în 2016 planul de consolidare a prezenţei militare în Europa de Est, prin desfăşurarea a mii de militari în Polonia şi în ţările baltice. O structură multinaţională NATO urmează să fie staţionată în România. În plus, Alianţa a preluat controlul asupra sistemului antirachetă, care include nave americane dotate cu sisteme antibalistice în largul Spaniei, un radar în Turcia şi elementele de interceptare din România.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici