Schimb dur de replici între Nicolas Sarkozy şi David Cameron la summitul UE de duminică

Preşedintele francez, Nicolas Sarkozy, l-a criticat dur pe premierul britanic, David Cameron, la summitul UE de duminică, declarând că acesta "a pierdut o bună ocazie să tacă" în legătură cu criza din zona euro, relatează The Guardian, în ediţia online de luni.

2779 afișări
Imaginea articolului Schimb dur de replici între Nicolas Sarkozy şi David Cameron la summitul UE de duminică

Schimb dur de replici între Nicolas Sarkozy şi David Cameron la summitul UE de duminică (Imagine: Arhiva Mediafax Foto/AFP)

Disputa dintre cei doi lideri a amânat cu aproape două ore încheierea summitului UE de duminică, Sarkozy exprimându-şi iritarea în legătură cu criticile constante formulate de oficialii de la Londra.

"Aţi pierdut o bună ocazie să tăceţi", i-a spus preşedintele francez lui David Cameron. "Ne-am săturat să ne criticaţi şi să ne spuneţi ce să facem. Spuneţi că urâţi euro, iar acum vreţi să vă amestecaţi în întâlnirile noastre", a adăugat el.

Oficiali care au asistat la schimbul de replici au afirmat că premierul britanic a insistat că pachetul de măsuri care va fi adoptat miercuri de liderii ţărilor din zona euro are implicaţii importante şi pentru statele care nu au aderat la moneda unică, iar interesele acestora trebuie luate în considerare. Premierul polonez, Donald Tusk, care a prezidat reuniunea, a apreciat că discuţia a fost "furtunoasă".

În urma schimbului de replici, liderii UE au convenit ca pachetul de măsuri să fie discutat de reprezentanţii tuturor celor 27 de state membre UE, însă decizia finală să fie luată mircuri de statele din zona euro.

Cameron a fost nevoit să renunţe la călătoriile programate pentru această săptămână, pentru a participa la reuniunea europeană de miercuri, iar luni se va confrunta cu cea mai importantă revoltă a euroscepticilor din Partidul Conservator, decişi să sfideze guvernul la votul privind convocarea unui referendum referitor la Uniunea Euorpeană.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici