Schimbările climatice sunt o ameninţare majoră pentru pace şi securitate - ONU

Schimbările climatice reprezintă o ameninţare majoră pentru pace şi securitate, a avertizat un oficial de rang înalt din cadrul ONU, în contextul unei dezbateri pe această temă în Consiliul de Securitate.

1308 afișări
Imaginea articolului Schimbările climatice sunt o ameninţare majoră pentru pace şi securitate - ONU

Schimbările climatice sunt o ameninţare majoră pentru pace şi securitate - ONU (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

Achim Steiner, din cadrul Programului ONU pentru Mediu, a declarat că schimbările climatice vor mări "exponenţial" amploarea dezastrelor naturale. El a avertizat că sporirea frecvenţei dezastrelor naturale în lume s-ar putea dovedi o provocare majoră în următoarele decenii, relatează BBC News Online.

Crizele recente, precum cea din Somalia, arată că "abilitatea noastră de a trata astfel de evenimente este o provocare, în special dacă ele au loc simultan şi încep să afecteze, de exemplu, pieţele alimentare mondiale, problemele regionale de securitate a alimentaţiei, strămutarea persoanelor, crearea de refugiaţi peste frontiere", a apreciat Steiner.

Comentariile sale au fost făcute în timp ce Consiliul de Securitate a dezbătut pentru prima dată în ultimii patru ani probleme legate de mediu, Germania exercitând presiuni pentru prima declaraţie a Consiliului care să facă o legătură între schimbarea climatică şi pace şi securitate.

Mai mulţi diplomaţi au declarat că au avut loc negocieri intense între Germania şi Rusia, care iniţial s-a opus oricărei acţiuni din partea Consiliului în acest domeniu, înainte de a se ajunge la un acord privind o declaraţie. Reprezentantul Rusiei, Aleksander Pankin, a declarat că este sceptic cu privire la implicaţiile introducerii schimbărilor climatice pe agenda Consiliului de Securitate al ONU.

În final, membrii Consiliului au convenit asupra unui text care menţionează "posibile implicaţii pentru securitate" ale schimbărilor climatice. Textul final exprimă "preocuparea că posibilele efecte secundare ale schimbărilor climatice ar putea, pe termen lung, că agraveze unele ameninţări existente la adresa securităţii şi păcii internaţionale".

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici