Scurgere de gaze într-o centrală nucleară din Coreea de Sud, soldată cu trei morţi

O scurgere de gaze într-un reactor nuclear aflat în construcţie în Coreea de Sud s-a soldat vineri cu trei morţi, însă operatorul a exclus orice legătură cu un atac cibernetic care a vizat centrala săptămâna trecută, relatează AFP.

170 afișări
Imaginea articolului Scurgere de gaze într-o centrală nucleară din Coreea de Sud, soldată cu trei morţi

Scurgere de gaze într-o centrală nucleară din Coreea de Sud, soldată cu trei morţi (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

Un purtător de cuvânt al KHNP (Korea Hydro and Nuclear Power) a declarat că nu există "nici o contaminare radioactivă" şi nici o scurgere radioactivă nu a fost semnalată. Dar "trebuie să stabilim cauza scurgerii", a adăugat el.

Angajaţii ar fi inhalat gaz de azot în timp ce efectuau controale de securitate într-o încăpere subterană plină cu cabluri a centralei Gori, în apropierea oraşului portuar Busan, situat în sud-estul peninsulei, a precizat purtătorul de cuvânt.

Potrivit acestuia, angajaţii "au fost găsiţi inconştienţi şi declaraţi morţi după transferul lor la spital".

Celelalte reactoare nucleare de la Gori funcţionează normal, a precizat el, adăugând că scurgerea "nu are nici o legătură cu recentul atac cibernetic".

Planurile şi manualele reactoarelor de la Gori şi ale centralei nucleare vecine Wolsong au fost publicate pe Twitter săptămâna trecută, precum şi datele personale ale unui număr de 10.000 de angajaţi ai KHNP.

Potrivit operatorului nuclear, aceste informaţii nu erau clasificate şi actul de pirataj nu poate provoca probleme la nici unul dintre cele 23 de reactoare din Coreea de Sud.

Scurgerea de gaze s-a produs la noul reactor nr.3 de la Gori, cel mai mare complex nuclear din Coreea de Sud. Reactorul era construit în proporţie de 99 la sută şi urma să intre în funcţiune în iunie 2015.

Autorul atacului cibernetic s-a prezentat drept preşedintele unui grup de activişti care se opun energiei nucleare şi a ameninţat că va dezvălui mai multe informaţii dacă Guvernul nu închide trei reactoare începând din 25 decembrie.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici