Şeful Pentagonului critică suplimentarea capabilităţilor militare ruse în apropierea ţărilor baltice

Secretarul american al Apărării, Jim Mattis, afirmă că suplimentarea capabilităţilor militare ruse în apropiere de statele baltice are un efect destabilizator, iar oficiali americani au sugerat că SUA ar putea trimite rachete de tip Patriot în regiune, cu ocazia exerciţiilor NATO din iulie.

934 afișări
Imaginea articolului Şeful Pentagonului critică suplimentarea capabilităţilor militare ruse în apropierea ţărilor baltice

Şeful Pentagonului critică suplimentarea capabilităţilor militare ruse în apropierea ţărilor baltice (Imagine: Hepta)

SUA şi statele NATO din regiunea baltică s-au declarat îngrijorate în legătură cu exerciţiile militare Zapad 2017 din Rusia şi Bielorusia, programate să aibă loc în luna septembrie, la care ar urma să participe până la 100.000 de militari şi ar include şi misiuni de antrenament cu armament nuclear. Mai mult, Rusia a amplasat rachete de tip Iskander în enclava rusă Kaliningrad, însă Moscova susţine că această acţiune este parte a unor exerciţii normale.

Întrebat în legătură cu amplasarea de rachete balistice ruse în regiune, Mattis a declarat că "orice concentrare (militară) de acest fel este pur şi simplu destabilizatoare".

Statele Unite neagă posibilitatea unui reacţii directe la exerciţiile din Rusia sau la amplasarea de rachete în regiune.

Pe de altă parte, oficiali americani, care au făcut declaraţii sub protecţia anonimatului, au sugerat că SUA ar putea desfăşura, pentru scurt timp. sisteme de rachete Patriot în regiune, cu ocazia exerciţiilor NATO din luna iulie.

Mattis a refuzat să comenteze direct acest subiect în cursul vizitei sale în Lituania.

"Sistemele specifice pe care le aducem sunt cele pe care le considerăm necesare", a afirmat oficialul american, care a adăugat că efectivele NATO din regiune au un rol strict defensiv.

La rândul său, preşedintele Lituaniei, Dalia Grybauskaite, a declarat că ţara sa "are nevoie de toate mijloacele necesare pentru apărare şi descurajare".

Mosova neagă că are avea planuri de a ameninţa NATO şi susţine că de fapt alianţa este cea care pune în pericol stabilitatea în estul Europei.

 

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici