Separatiştii din Doneţk, dispuşi să iniţieze NEGOCIERI cu autorităţile de la Kiev. Proruşii răspund joi propunerii lui Putin privind amânarea referendumului

Separatiştii din regiunea Doneţk, în estul Ucrainei, sunt dispuşi să iniţieze negocieri cu autorităţile de la Kiev, pentru a "evita vărsarea de sânge", a declarat unul dintre liderii republicii autoproclamate Doneţk, Denis Puşîlin, citat de RIA Novosti.

1607 afișări
Imaginea articolului Separatiştii din Doneţk, dispuşi să iniţieze NEGOCIERI cu autorităţile de la Kiev. Proruşii răspund joi propunerii lui Putin privind amânarea referendumului

Separatiştii din Doneţk, dispuşi să iniţieze NEGOCIERI cu autorităţile de la Kiev (Imagine: AFP/ Mediafax Foto)

UPDATE 08:58 Separatiştii proruşi răspund joi propunerii lui Putin privind amânarea referendumului

Separatiştii proruşi urmează să anunţe joi ce decizie au luat cu privire la amânarea referendumului prevăzut la 11 mai privind "declaraţia de independenţă" a "republicii" autoproclamate de la Doneţk, solicitate miercuri de Vladimir Putin pentru "dezescaladarea" crizei ucrainene, relatează AFP.

După ce l-a primit la Moscova pe preşedintele în exerciţiu al Organizaţiei pentru Securitate şi Cooperare în Europa (OSCE), elveţianul Didier Burkhalter, preşedintele rus a cerut regiunilor proruse din estul Ucrainei să amâne referendumul prevăzut duminică. În schimb, el a îndemnat "autorităţile de la Kiev să oprească imediat toate operaţiunile militare şi punitive în sud-estul" Ucrainei.

Dacă separatiştii dau ascultare îndemnului lui Putin de a amâna referendumul şi "dacă Kievul, la rândul său, încetează operaţiunea militară şi adoptă măsuri în vederea lansării unui dialog, atunci acest lucru poate scoate Ucraina din această situaţie care, în acest moment, nu face decât să se înrăutăţească", a precizat ulterior Dmitri Peskov, un purtător de cuvânt al Kremlinului.

Liderul separatist Denis Puşilin a anunţat că propunerea preşedintelui rus urmează să fie studiată joi, într-o reuniune.

Separatiştii au anunţat organizarea pe 11 mai a unui referendum privind "declaraţia de independenţă" a "republicii" autoproclamate de la Doneţk, un oraş situat în bazinul minier din est, în apropiere de frontiera cu Rusia.

- "Vinde iluzii"

Autorităţile de la Kiev neagă orice legitimitate a acestui proiect de referendum. Premierul interimar ucrainean Arseni Iaţeniuk a reacţionat imediat la declaraţiile lui Putin, acuzându-l că "vinde iluzii".

"Niciun referendum nu a fost prevăzut în Ucraina pe 11 mai", a subliniat el. "Dacă teroriştii şi separatiştii susţinuţi de Rusia au primit ordinul să amâne un lucru care nu a fost prevăzut, este vorba despre reglările lor de conturi interne", a apreciat el.

Autorităţile ucrainene s-au angajat de vineri într-o vastă operaţiune militară în zona Slaviansk, un bastion al insurgenţilor proruşi, asupra căruia încearcă să preia controlul. Această operaţiune s-a soldat, deja, cu zeci de morţi.

Rebelii proruşi au părut, imediat, surprinşi de declaraţiile lui Putin şi au spus că vor anunţa joi ce decizie vor lua cu privire la amânarea referendumului.

Preşedintele rus a mai declarat că Moscova şi-a retras trupele mobilizate în ultimele săptămâni de-a lungul frontierei cu Ucraina. Occidentul i-a răspuns imediat cu scepticism. Potrivit NATO, la aceste mişcări de trupe participau, la sfârşitul lui aprilie, până la 40.000 de militari.

"Ni s-a spus mereu că trupele noastre de la frontiera ucraineană provoacă îngrijorare. Le-am retras, ele nu se mai află, astăzi, la forntiera ucraineană, ci acolo unde-şi efectuează exerciţiile obişnuite", a declarat Putin.

- "Nu există dovezi"

"Nu există dovezi, pentru moment, că a avut loc o retragere", a reacţionat Josh Earnest, adjunctul purtătorului de cuvânt al preşedintelui american Barack Obama.

NATO a spus acelaşi lucru, precizând că nu deţine "indicii" care să confirme această retragere. "Nu am observat niciun semn că Rusia şi-ar retrage trupele şi, din acest motiv, continuăm să cerem Rusiei să-şi retragă trupele de îndată", a declarat miercuri seara secretarul general al NATO Anders Fogh Rasmussen, la Varşovia.

În contextul în care occidentalii îi acuză pe ruşi că fac totul pentru a destabiliza Ucraina şi a împiedica organizarea alegerilor prezidenţiale antiticpate prevăzute la 25 mai, Putin nu a declarat, în mod deschis, că se opune organizării acestui scrutin.

"Trebuie ca oamenii din sud-estul Ucrainei să înţeleagă, să simtă şi să creadă că, după alegerile prezidenţiale de la 25 mai, drepturile lor vor fi garantate", a subliniat el.

Rusia, care refuză să recunoască autorităţile interimare instalate la Kiev după îndepărtarea fostului preşedinte prorus Viktor Ianukovici de la putere, a considerat până acum "absurdă" organizarea alegerilor în contextul violenţelor actuale.

Occidentalii consideră crucial ca acest scrutin să se desfăşoare în mod corect, altfel Ucraina riscând să alunece către "haos şi război civil", potrivit preşedintelui francez François Hollande.

"Pentru terorişti trebuie găsit limbajul pe care-l înţeleg şi este vorba despre forţă", a apreciat miercuri, la Berlin, miliardarul Petro Proroşenko, favorit în alegerile prezidenţiale.

În estul Ucrainei, violenţele şi incidentele au continuat miercuri. La Slaviansk, populaţia a participat la înmormântarea a doi civili ucişi în confruntările de luni.

Pe plan economic, Casa Albă a anunţat că Barack Obama vrea să anuleze anumite avantaje de care beneficiază Rusia în relaţiile comerciale cu Statele Unite, o decizie simbolică şi care nu are legătură, 'în mod direct", cu situaţia din Ucraina. Această măsură pare simbolică, deoarece va afecta doar o parte infimă a exporturilor ruse către Statele Unite, potrivit unor date de la Biroul Reprezentantului Special pentru Comerţ Extern.

"Niciodată nu am respins ideea de a începe negocieri (cu autorităţile), însă Kievul ne-a minţit prin faptul că nu-şi respectă angajamentele asumate, deci cuvintele sale nu au nicio valoare", a declarat Puşîlin într-o emisiune a postului rus de televiziune Rossia 24.

Totuşi, el a adăugat că "susţinătorii federalizării Ucrainei sunt dispuşi să discute cu autorităţile de la Kiev despre poziţia lor".

"Cel mai important este să evităm vărsarea de sânge. Situaţia se va agrava, dacă nu vom discuta şi nu vom avea negocieri. Înţelegem foarte bine că atunci când politicienii discută, armele tac", a afirmat separatistul prorus.

De asemenea, reprezentanţii separatiştilor de la Doneţk şi Lugansk au anunţat că marţi vor organiza reuniuni pentru a discuta despre propunerea preşedintelui rus, Vladimir Putin, de a amâna referendumul de la 11 mai privind "declaraţia de independenţă".

Recent, Putin le-a cerut separatiştilor din sud-estul Ucrainei "să amâne referendumul prevăzut pentru 11 mai, pentru a crea condiţiile necesare dialogului".

 

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici