Autorităţile de la Seul: Coreea de Nord a efectuat cel de-al cincilea şi cel mai puternic test nuclear de până acum

Coreea de Nord a efectuat vineri cel de-al cincilea şi cel mai puternic test nuclear de până acum, au declarat autorităţile de la Seul după ce seismografele au înregistrat un cutremur de suprafaţă având epicentrul în apropierea instalaţiei nucelare a Phenianului, scrie Reuters online.

6835 afișări
Imaginea articolului Autorităţile de la Seul: Coreea de Nord a efectuat cel de-al cincilea şi cel mai puternic test nuclear de până acum

Seul: Coreea de Nord a efectuat cel de-al cincilea test nuclear (Imagine: AFP/ Mediafax Foto)

Agenţiile meteorologice din Statele Unite, Europa şi China au înregistrat cutremurul la ora României 3:30 în dimineaţa zilei de vineri. Institutul american de Geofizica şi agenţiile europene au anunţat că acest cutremur a avut o magnitudine de 5,3 pe scara Richter.

Un oficial guvernamental şi agenţia meteorologică sud-coreeană au indicat că cea mai probabilă cauză a acestui cutremur a fost un test nuclear. La Seul a fost convocată de urgenţă o şedinţă a Consiliului Naţional de Securitate.

"Astazi (vineri n.red), în jurul orei 9:30 dimineaţa (ora României 3:30) am detectat un cutremur artifical cu o magnitudine de 5 grade în zona Punggye-ri din Coreea de Nord şi analizăm dacă a fost vorba de un test nucelar," se afirmă într-un comunicat dat publicităţii de autorităţile militare de la Seul.

Centrul pentru Mişcări Seismice din China a confirmat producerea cutremurului şi faptul că se presupune că ar fi fost cauzat de o explozie. Ministerul chinez al Mediului a început să monitorizeze nivelul radiaţilor la frontiera cu Coreea de Nord, a anunţat televiziunea de stat.

Premierul japonez Shinzo Abe a declarat că efectuarea unui nou test nucelar este o acţiune ce nu poate fi tolerată.

 

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici