Situaţie disperată în Argentina din cauza inflaţiei. "Banii nu mai ajută în zilele noastre"

Rata lunară a inflaţiei din Argentina a urcat la 6,7% în martie, a anunţat miercuri guvernul, cu mult peste previziuni şi la cel mai ridicat nivel din ultimele două decenii, în condiţiile în care preţurile în creştere ale alimentelor şi combustibililor au afectat valoarea salariilor şi a economiilor.

2430 afișări
Imaginea articolului Situaţie disperată în Argentina din cauza inflaţiei. "Banii nu mai ajută în zilele noastre"

Agenţia de statistică INDEC a declarat că rata anuală a inflaţiei a ajuns la 55,1% în această lună, peste estimările analiştilor de la Reuters, de 53,8%. Analiştii au prezis, de asemenea, o creştere lunară de 5,8%, deşi ministrul Economiei, Martin Guzman, a avertizat că va depăşi 6%.

Rata lunară a fost cea mai mare din 2002 încoace, a precizat INDEC.

"Banii nu te mai ajută în zilele noastre", a declarat pentru Reuters José Luis Rodríguez, un zidar argentinian. El a spus că acum se străduieşte să se descurce cu salariul său.

Argentina se luptă de ani de zile cu inflaţia ridicată, fără prea mult succes. Acest lucru s-a înrăutăţit pe măsură ce preţurile globale ale materiilor prime au urcat în ultimul an, exacerbate recent de războiul din Ucraina.

Populaţia din întreaga Americă de Sud a fost grav afectată, declanşând proteste împotriva creşterii preţurilor în Peru. Băncile centrale au fost nevoite să majoreze puternic ratele dobânzilor, o tendinţă care se aşteaptă să continue. 

Experţii prezic că inflaţia din Argentina va ajunge la aproape 60% în acest an. Acest lucru are un impact puternic asupra argentinienilor, dintre care aproape 40% trăiesc deja în sărăcie, chiar dacă o revenire a creşterii economice după pandemia de coronavirus a contribuit la reducerea acestui număr.

În Buenos Aires, unele persoane au protestat miercuri cerând mai mult sprijin din partea statului, cu bannere pe care scria "devenim tot mai săraci". 

 

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici