Slovacia şi Ucraina au ajuns la un acord asupra livrărilor de gaze

Autorităţile slovace şi cele ucrainene au ajuns la un acord asupra livrărilor de gaze dinspre Europa de Vest către Ucraina, care ar urma să contribuie la reducerea dependenţei Kievului faţă de Moscova, a anunţat sâmbătă ministrul slovac al Economiei, Tomas Malatinsky.

901 afișări
Imaginea articolului Slovacia şi Ucraina au ajuns la un acord asupra livrărilor de gaze

Slovacia şi Ucraina au ajuns la un acord asupra livrărilor de gaze (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

"Cele două ţări au ajuns la un acord care va ajuta Ucraina să primească gaze" din Europa de Vest, a declarat ministrul Tomas Malatinsky, citat într-un comunicat.

În virtutea acestui acord, care, potrivit lui, va fi semnat luni, furnizori din Occident vor putea să livreze gaze Ucrainei prin intermediul gazoductului de rezervă Vojany, din Slovacia de Est, neutilizat până în prezent.

Operatorul "Eustream va efectua adaptări tehnologice pentru a permite începerea cât mai rapid a livrărilor de gaze în sens invers şi pentru a spori capacitatea" gazoductului, a adăugat Malatinsky.

Gazoductul Vojany ar urma să fie redeschis în octombrie şi va avea iniţial o capacitate de trei miliarde de metri cubi pe an, care ar putea fi adusă la zece miliarde de metri cubi în martie 2015, a declarat în cursul acestei săptămâni pentru AFP purtătorul de cuvânt al Eustream, Vahram Chuguryam.

Ucraina a încheiat deja acorduri similare în domeniul gazifer cu Ungaria şi Polonia.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici