Snowden a stat mai multe zile la consulatul rus de la Hong Kong

Edward Snowden, care a obţinut azil temporar în Rusia, a stat mai multe zile la consulatul rus de la Hong Kong, după care a plecat la Moscova cu speranţa de a putea ajunge într-o ţară din America Latină via Cuba, scrie cotidianul rus Kommersant în ediţia de luni.

198 afișări
Imaginea articolului Snowden a stat mai multe zile la consulatul rus de la Hong Kong

Snowden a stat mai multe zile la consulatul rus de la Hong Kong (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

Potrivit Kommersant, care citează "surse informate", fostul consultant al serviciilor americane de informaţii nu a urcat, însă, vreodată, în vreun avion spre Havana, deoarece autorităţile cubaneze, la presiunea Statelor Unite, au informat Moscova că zborul Aeroflot nu va fi autorizat să aterizeze în cazul în care Snowden se afla la bord.

O sursă a precizat că autorităţile din Cuba, dar şi din alte ţări, au fost informate de către Washington că vor exista "consecinţe neplăcute" în cazul în care îl ajutau pe Snowden.

Potrivit unei surse din cadrul administraţiei ruse, citate de ziar, fugarul american a decis el-însuşi să contacteze reprezentanţi ruşi, pentru a le explica faptul că doreşte să meargă într-o ţară din America Latină, via Moscova sau Havana.

Această sursă a precizat că Snowden a rămas timp de două zile la consulatul rus de la Hong Kong.

Potrivit altei surse apropiate fostului consultant al serviciilor de informaţii americane, născut pe 21 iunie 1983, tânărul a sărbătorit împlinirea vârstei de 30 de ani la consulatul rus.

Fostul consultant al Agenţiei Naţionale americane pentru Securitate (NSA), care a dezvăluit amploarea supravegherii electronice americane în lume, a ajuns pe 23 iunie pe Aeroportul Şeremetievo din Moscova, venind de la Hong Kong, unde s-a refugiat după ce şi-a părăsit ţara.

Însă Edward Snowden nu a urcat, ulterior, la bordul avionului care asigura o cursă Aeroflot spre Cuba, în care s-a înregistrat.

Imediat după ce a sosit la Moscova, preşedintele Vladimir Putin a oferit asigurări că Rusia nu este implicată şi că sosirea a fost "total neaşteptată".

Snowden a obţinut la începutul lui august un azil temporar pentru o perioadă de un an în Rusia, după ce a stat timp de o lună în zona de tranzit pe aeroportul Şeremetievo.

Washingtonul a reclamat în mai multe rânduri extrădarea sa către Statele Unite, unde este inculpat pentru spionaj.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici