Sofia îndeamnă Londra să nu aplice reguli "discriminatorii" în domeniul migrării

Bulgaria a îndemnat joi Guvernul britanic să nu înăsprească, aşa cum intenţionează, regulile de acordare a ajutoarelor sociale, înaintea deschiderii pieţei muncii pentru bulgari şi români, catalogând o asemenea măsură "discriminatorie".

167 afișări
Imaginea articolului Sofia îndeamnă Londra să nu aplice reguli "discriminatorii" în domeniul migrării

David Cameron (Imagine: Arhiva Mediafax Foto / AFP)

"Sper ca măsurile anunţate de către (premierul britanic David) Cameron să nu fie aplicate imediat. Este necesar să vedem mai întâî efectul deschiderii pieţei britanice a muncii, începând de la 1 ianuarie 2014. Dacă toate aceste temeri nu se justifică, aşa cum ne aşteptăm noi, aceste măsuri vor deveni inutile", a declarat ministrul bulgar de Externe Kristian Vighenin, la Sofia.

Şeful Guvernului britanic a anunţat miercuri o "schimbare a regulilor" pentru ca nou-veniţii europenii să nu poată să solicite alocaţie de şomaj în primele trei luni de sejur. El a anunţat totodată că intenţionează să limiteze la şase luni plata acestor alocaţii, "mai puţin în cazul în care (migranţii) dovedesc că au perspective reale să găsească un loc de muncă".

"Nicio dată statistică nu anunţă o creştere a numărului de imigranţi bulgari în Marea Britanie. În schimb, tendinţele observate în Marea Britanie constituie o adevărată problemă pentru noi, deoarece încalcă cadrul european", a denunţat Vighenin.

Ministrul s-a declarat "foarte îngrijorat de o campanie purtată de mai multe luni împotriva liberei circulaţii a persoanelor, în special a cetăţenilor bulgari".

"Suntem îngrijoraţi din cauza faptului că Guvernul britanic se pretează la această propagandă şi că îi răspunde prin măsuri care, în opinia noastră, sunt în parte discriminatorii", a insistat el.

Declaraţiile lui Cameron au fost criticate miercuri de către Bruxelles. Comisarul european pentru Muncă Laszlo Andor l-a acuzat de o "reacţie excesivă şi nefericită".

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici