Statele Unite au cerut Arabiei Saudite să le livreze arme militanţilor opoziţiei libiene

Statele Unite au cerut Arabiei Saudite să le ofere arme combatanţilor din oraşul libian Benghazi, în contextul în care Washingtonul doreşte să evite implicarea militară în Libia, informează The Independent, în ediţia online.

18 afișări
Imaginea articolului Statele Unite au cerut Arabiei Saudite să le livreze arme militanţilor opoziţiei libiene

Statele Unite au cerut Arabiei Saudite să le livreze arme militanţilor opoziţiei libiene (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

Arabia Saudită, care se confruntă cu proteste ale minorităţii şiite, încă nu a dat curs solicitării secrete a Statelor Unite, deşi regele Abdullah este în conflict cu Muammar Kadhafi, care a încercat să îl asasineze în urmă cu mai mult de un an.

Solicitarea Washingtonului se înscrie în cadrul cooperării militare dintre Statele Unite şi Arabia Saudită, un aliat arab cu o poziţionare strategică.

Arabia Saudită a fost informată că militanţii anti-Kadhafi au nevoie de rachete antitanc, de obuze de mortieră şi de sisteme antiaeriene. Echipamentele militare pot ajunge la Benghazi în 48 de ore, dar vor trebui să fie livrate la baze aeriene. Dacă gherilele opoziţiei vor reuşi să atace forţele loiale lui Kadhafi din vestul Libiei, presiunile politice asupra Statelor Unite şi NATO pentru stabilirea unor zone cu interdicţie de survol se vor diminua.

Experţii militari americani au declarat că stabilirea unor zone cu interdicţie de survol ar necesita atacuri aeriene americane asupra bazelor libiene, situaţie în care Statele Unite ar fi de partea oponenţilor lui Kadhafi.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici