Statele Unite cer Rusiei să accepte crearea unei zone demilitarizate în jurul Centralei Zaporojie

Administraţia Joseph Biden a cerut, joi seară, Rusiei să accepte crearea unui perimetru demilitarizat în jurul Centralei nucleare ucrainene Zaporojie, aflată sub controlul trupelor ruse.

919 afișări
Imaginea articolului Statele Unite cer Rusiei să accepte crearea unei zone demilitarizate în jurul Centralei Zaporojie

"Rusia trebuie să accepte crearea unei zone demilitarizate în jurul centralei nucleare şi să permită o vizită cât mai curând posibil a inspectorilor Agenţiei Internaţionale pentru Energie Atomică pentru a verifica siguranţa sistemelor", a declarat joi seară Karine Jean-Pierre, purtătoarea de cuvânt a Preşedinţiei SUA, citată de agenţia Reuters.

Preşedintele Statelor Unite, Joseph Biden, a discutat joi, prin telefon, cu omologul său din Ucraina, Volodimir Zelenski, despre situaţia de la Centrala nucleară Zaporojie, a precizat Karine Jean-Pierre.

Atât Kievul, cât şi Moscova au semnalat intenţiile de a permite o vizită a inspectorilor Agenţiei Internaţionale pentru Energie Atomică la Centrala atomo-electrică Zaporojie.

Linia electrică de alimentare a Centralei nucleare Zaporojie, aflată sub controlul trupelor ruse, a fost restabilită după mai multe deconectări în cursul zilei, a anunţat joi seară Agenţia Internaţională pentru Energie Atomică (AIEA), citată de cotidianul Le Monde. Rafael Grossi, directorul AIEA, a evidenţiat necesitatea unei misiuni urgente a experţilor internaţionali la această centrală. Rusia şi Ucraina se acuză reciproc de o serie de atacuri produse în apropierea complexului atomic.

Grupul naţiunilor puternic industrializate (G7) a cerut Rusiei să predea controlul asupra centralelor nucleare din Ucraina, avertizând asupra riscurilor unor incidente militare ce pot avea repercusiuni internaţionale şi îndemnând toate părţile să susţină inspecţiile Agenţiei Internaţionale pentru Energie Atomică.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici