Strategia de Securitate a lui Obama prevede sprijinirea Moldovei, Georgiei şi Ucrainei

Strategia de Securitate Naţională prezentată vineri de preşedintele american, Barack Obama, prevede consolidarea relaţiei cu Uniunea Europeană, sprijinirea Republicii Moldova, Georgiei şi Ucrainei şi contracararea agresiunii ruse.

Barack Obama (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

Statele Unite îşi menţin angajamentul profund pentru o Europă liberă, unitară şi în pace, se arată în documentul publicat pe site-ul Casei Albe. SUA vor sprijini aspiraţiile ţărilor din Balcani şi Europa de Est în vederea integrării europene şi euroatlantice, vor continua să transforme relaţia cu Turcia, vor consolida relaţiile cu ţările din Caucaz şi vor încuraja rezolvarea conflictelor regionale.

NATO este cea mai puternică alianţă din lume, iar Articolul 5 privind apărarea colectivă rămâne un angajament important pentru Statele Unite, care se vor asigura că Alianţa este pregătită şi capabilă să răspundă la situaţii de criză şi să asigure securitatea. Washingtonul va continua aprofundarea relaţiilor cu Uniunea Europeană precum şi a relaţiei NATO-UE, se mai arată în document.

Agresiunea Rusiei în Ucraina arată clar că securitatea europeană şi regulile internaţionale împotriva agresiunilor teritoriale sunt puse sub semnul întrebării. Prin urmare, SUA conduc eforturile internaţionale pentru sprijinirea poporului ucrainean, oferă asigurări aliaţilor prin antrenamente şi exerciţii, precum şi printr-o prezenţă dinamică în Europa Centrală şi de Est, subliniază Strategia de Securitate.

De asemenea, SUA vor coopera cu Europa pentru a-şi îmbunătăţi securitatea energetică pe termen scurt şi lung şi vor susţine parteneri ca Georgia, Ucraina şi Republica Moldova pentru a-şi asigura apărarea.

Washingtonul va continua să impună costuri Rusiei prin sancţiuni şi alte mijloace, concomitent cu contracararea propagandei înşelătoare a Moscovei. În acelaşi timp, Statele Unite vor lăsa deschisă posibilitatea cooperării cu Rusia în diferite domenii de interes comun, dacă va alege un drum diferit, acela al cooperării paşnice care respectă suveranitatea şi dezvoltarea democratică a statelor învecinate, menţionează documentul.

 

Dacă ţi-a plăcut articolul, urmăreşte MEDIAFAX.RO pe FACEBOOK »

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

comentează și tu Momentan sunt 18 comentarii
Taguri:
SUA ,
R.MOLDOVA ,
UCRAINA
COMENTARII
  • abdulah olaba 8 feb 2015

    @marin, corecta observatia ta!

  • marin 8 feb 2015

    Mai Mediafax traduceti corect ce a zis TERORISTUL Nr 1. El sa referit la COLONIZAREA Moldovei Ucrainei si Georgiei pentru Europa Estica a reusit sa o COLONIZEZE.

  • abdulah olaba 7 feb 2015

    @rin sunt convins ca esti unul din programul sua. Spre stiinta ta si a viitoarelor clone, premiile Nobel pentru pace si cel pentru literatura sunt stabilite politic. Cred ca si Obama, al tau, a fost surprins de decizia stapanilor lumii.

  • vezi toate comentariile
COMENTEAZĂ ŞI TU
Eroare: Câmpurile marcate cu roşu nu sunt valide!
Comentariul a fost adǎ ugat!

Cod captcha invalid!

Introdu numǎrul din imagine:

* Faceţi click pe imagine pentru a genera alt numǎr
ŞTIRILE ZILEI
Versiunea: mobil  |  completa
ULTIMA ORĂ
DIVORŢEAZĂ! Anunţul făcut după 30 de ani de căsătorie: „S-a şi mutat de acasă”