SUA au atacat poziţii militare islamiste din Irak

Statele Unite au atacat poziţii militare ale unor grupuri islamiste proiraniene din Irak, ca ripostă la atacul cu rachete soldat cu moartea a trei militari occidentali.

2248 afișări
Imaginea articolului SUA au atacat poziţii militare islamiste din Irak

SUA au atacat poziţii militare islamiste din Irak

Avioane militare americane au atacat poziţii ale unor grupuri islamiste şiite din Irak, în replică la atacul cu rachete care a vizat o bază din apropiere de Bagdad, incident soldat cu moartea a doi militari americani şi a unui britanic, informează agenţia Associated Press.

Atacurile au vizat cinci poziţii militare din Irak, în principal cele ale grupului islamist proiranian Kataib Hezbollah. "Scopul este afectarea în mod semnificativ a capacităţii de lansare a unor noi atacuri", a comunicat Departamentul american al Apărării.

"Statele Unite nu vor tolera atacuri asupra cetăţenilor noştri, obiectivelor ori aliaţilor", a atras atenţia secretarul american al Apărării, Mark Esper.

Administraţia de la Bagdad a condamnat raidurile aeriene efectuate de Statele Unite. "Pretextul că acest atac este o ripostă la agresiunea care a vizat Baza Taji este unul fals; va conduce la escaladarea situaţiei, nu la găsirea unor soluţii. Această acţiune este împotriva voinţei statului irakian, este o încălcare a suveranităţii Irakului", a transmis Statul Major al armatei irakiene.

Preşedintele SUA, Donald Trump, a oferit Pentagonului autoritatea de a riposta potenţial la atacul cu rachete care a vizat o bază militară din Irak, soldat cu moartea a doi militari americani şi a unui britanic, a declarat joi Mark Esper, secretarul Apărării. "Am vorbit cu preşedintele. Mi-a oferit autoritatea de a face ceea ce trebuie, ţinând cont de îndemnurile sale şi dacă va fi cazul", a declarat Mark Esper. "Am avut o conversaţie bună" cu preşedintele, a spus Mark Esper. Întrebat ce înseamnă acest avertisment, Mark Esper a declarat că nu oferă detalii despre riposta SUA. Întrebat dacă sunt analizate posibile riposte în Iran, Esper a precizat: "Nu vreau să exclud nicio posibilitate acum, dar pentru moment ne concentrăm pe grupul ori grupurile care au comis acest atac în Irak".

Un oficial militar american de rang înalt a atribuit grupurilor islamiste şiite atacul cu rachete produs miercuri în apropiere de Bagdad, incident soldat cu moartea a doi militari americani şi a unui britanic. Generalul Kenneth McKenzie, şeful Comandamentului Central american (CENTCOM), a declarat joi că atacul care a vizat baza militară Taji a fost comis de grupuri islamiste pro-iraniene. "Încă investigăm atacul, dar trebuie să notez că grupul pro-iranian Kataib Hezbollah este singurul care a mai comis atacuri de o asemenea amploare asupra trupelor americane sau forţelor coaliţiei din Irak", a declarat Kenneth McKenzie, potrivit agenţiei Reuters, în cursul unei audieri în Senatul SUA.

Un atac cu rachete a vizat, miercuri seară, baza militară Taji, situată în apropiere de Bagdad. Doi militari americani şi un britanic au fost ucişi, iar alte persoane au fost rănite în atac.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici