SUA au anunţat că pot fi ferme cu Israelul, dar relaţiile în domeniul apărării rămân neschimbate

Statele Unite pot fi ferme cu Israelul pe tema victimelor palestiniene civile din Fâşia Gaza, dar vor continua relaţiile strategice cu aliatul lor în special în materie de echipamente de apărare, a anunţat luni diplomaţia americană.

118 afișări
Imaginea articolului SUA au anunţat că pot fi ferme cu Israelul, dar relaţiile în domeniul apărării rămân neschimbate

SUA au anunţat că pot fi ferme cu Israelul, dar relaţiile în domeniul apărării rămân neschimbate (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

Duminică, Washingtonul s-a declarat "consternat" de bombardamentul unei şcoli ONU în enclava palestiniană, într-un comunicat neobişnuit de aspru la adresa Israelului, chiar dacă statul evreu nu a fost în mod explicit incriminat.

"Israelul poate face mai mult pentru a împiedica producerea de victime civile", a declarat Jennifer Psaki, purtătoarea de cuvânt a Departamentului american de Stat.

"Însă (...) Israelul rămâne un partener important în termeni strategici şi de securitate. El are dreptul de a se apăra", a adăugat ea, în special faţă de "atacurile cu rachete" şi faţă de "terorişti care ajung în Israel prin tuneluri".

Întrebată în legătură cu livrările de echipamente de apărare către Israel care pot fi utilizate în ofensiva din Fâşia Gaza, Psaki a evitat să dea un răspuns clar.

Am spus clar că bombardamentul "nu se justifică" chiar dacă există ţinte militare, a răspuns ea.

"Cred că nu mai există vreo altă ţară în lume care să sprijine mai mult decât Statele Unite securitatea Israelului", a afirmat Psaki, în contextul unor relaţii tensionate între cei două state aliate.

"Vreau să aduc drept dovadă suma finanţărilor acordate sistemului Iron Dome (...). Aceasta nu s-a schimbat", a dat asigurări purtătoarea de cuvânt a Departamentului de Stat.

Congresul american a adoptat, vineri seara, principiul unui ajutor în valoare de 225 de milioane de dolari pentru sistemul de apărare antirachetă Iron Dome, folosit în prezent de Israel pentru interceptarea rachetelor lansate din Fâşia Gaza.

În total, Statele Unite au prevăzut consacrarea a 30 de miliarde de dolari ca ajutor militar Israelului pentru perioada 2009-2018. În 2014, Israelul a primit 3,1 miliarde de dolari ca ajutor militar.

 

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici