SUA investighează un presupus complot al Iranului şi Venezuelei privind atacuri informatice

Oficialii americani investighează informaţiile conform cărora diplomaţi iranieni şi venezueleni din Mexic ar fi fost implicaţi în planificarea unor atacuri informatice împotriva SUA ce vizau în special centralele nucleare, relatează The Washington Times în pagina electronică.

319 afișări
Imaginea articolului SUA investighează un presupus complot al Iranului şi Venezuelei privind atacuri informatice

SUA investighează un presupus complot al Iranului şi Venezuelei privind atacuri informatice (Imagine: Shutterstock)

Acuzaţiile privind complotul au pornit de la difuzarea săptămâna trecută la televiziunea mexicană Univision a unui documentar ce includea imagini înregistrate în secret ale unor diplomaţi iranieni şi venezueleni în timp ce erau informaţi cu privire la atacuri şi promiteau să transmită datele către guvernele lor.

Un fost profesor de informatică la Universitatea Naţională Autonomă din Mexic a declarat pentru Univision că a fost recrutat de un profesor din această instituţie în 2006 cu scopul de a organiza un grup de studenţi hackeri ce ar fi urmat să lanseze atacuri informatice asupra Statelor Unite, iniţial la îndemnul ambasadei Cubei.

În operaţiunea sub acoperire, instructorul Juan Carlos Munoz Ledo şi câţiva studenţi s-au infiltrat în grupul hackerilor şi au înregistrat în secret întâlnirea cu diplomaţii iranieni şi venezueleni.

Numind informaţiile "tulburătoare", purtătorul de cuvânt al Departamentului de Stat Willian Ostick a declarat că autorităţile federale examinează acuzaţiile dar a adăugat că oficialii SUA "nu deţin în prezent informaţii care să le confirme".

Senatorul Roberto Menendez, preşedinte al subcomitetului Senatului pentru Afaceri Externe în emisfera vestică, a solicitat audieri cu privire la activităţile Iranului în America Latină, iar mai mulţi congresmeni au cerut expulzarea diplomatului din Venezuela implicat în presupusul complot.

Un consilier al lui Menendez a declarat că documentarul Univision, care arăta de asemenea că extremiştii iranieni recrutează tineri musulmani latino-americani, reprezintă "una dintre preocupările pe care le avem asupra eforturilor Iranului de a colaborat cu alte ţări din regiune". Consilierul a mai adăugat că "monitorizăm cu atenţie activitatea Iranului în regiune".

Fostul ambasador al Iranului în Mexic Mohammed Hassan Ghadiri care apare în înregistrările prezentate de Univision, a confirmat pentru televiziune că s-a întâlnit cu studenţii şi a consultat Teheranul cu privire la susţinerea planurilor prezentate de aceştia, guvernul iranian refuzând să se implice. Fostul ambasador a adăugat că nu este implicat în acest complot, propunerea studenţiilor fiind, conform acestuia, o provocare din parte "agenţilor CIA".

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici