Suspectul arestat în Norvegia recunoaşte ambele atacuri. Anders Behring Breivik susţine că a acţionat singur

Anders Behring Breivik, un norvegian apropiat de extrema-dreaptă, a recunoscut sâmbătă, potrivit avocatului său, că este responsabil pentru cele două atacuri soldate cu cel puţin 92 de morţi la Oslo şi pe insula Utoeya, care fuseseră probabil plănuite mult timp.

1846 afișări
Imaginea articolului Suspectul arestat în Norvegia recunoaşte ambele atacuri. Anders Behring Breivik susţine că a acţionat singur

Suspectul arestat în Norvegia recunoaşte ambele atacuri (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

"El recunoaşte faptele", a declarat în cursul serii avocatul Geir Lippestad, pentru televiziunea norvegiană NRK. "El a explicat că a fost crud, dar că trebuia să ducă aceste acţiuni până la capăt", a adăugat avocatul, precizând că atacurile au fost "cel mai probabil plănuite o perioadă îndelungată".

Anders Behring Breivik a declarat că a acţionat "singur" în comiterea ambelor atacuri. Cu toate acestea, poliţia a comunicat că anchetează în continuare dacă a fost un singur agresor sau au existat şi complici.

Breivik este considerat de anchetatori autorul ambelor atacuri de vineri, explozia unei bombe de mare putere în centrul Oslo şi masacrul armat comis ulterior pe insula Utoeya, din apropierea capitalei norvegiene.

Potrivit informaţiilor pe care le-a postat pe Internet, bărbatul, un norvegian de 32 de ani, este un "fundamentalist creştin", a declarat un oficial din poliţie, Roger Andresen, precizând că viziunile sale politice înclină "spre dreapta".

Potrivit unui volum de memorii de 1.500 de pagini pe care l-a publicat pe Internet înaintea faptelor, Anders Behring Breivik şi-a pregătit activ operaţiunea cel puţin din toamna lui 2009.

El detaliază acolo pregătirile pentru acţiunea sa, evocând "folosirea terorismului ca mijloc de trezire a maselor", şi afirmă că se aşteaptă să fie perceput drept "cel mai mare monstru de după al Doilea Răzoi Mondial".

Breivik a fost arestat pe insulă în urma atacului armat. "Suspectul s-a predat poliţiei imediat după sosirea acesteia, fără a opune rezistenţă", a declarat comisarul Sveinung Sponheim, de la poliţia din Oslo.

Atacul a durat "aproximativ o oră şi 30 de minute", a adăugat el, precizând că bărbatul avea două arme de foc.

Poliţia a declarat că suspectul nu şi-a explicat motivele.

Dar un element ar putea fi furnizat de o lungă înregistrare video publicată pe YouTube, care conţine critici violente la adresa islamului, marxismului şi multiculturalismului, atribuite sâmbătă de presa norvegiană lui Breivik.

La sfârşitul acestui document, suspectul apare în trei fotografii, dintre care una îl prezintă în poziţie de tragere cu o puşcă.

Publicată în ziua atacurilor, înregistrarea video descrie islamul drept "principala ideologie genocidară". "Înainte de a începe Cruciada noastră, trebuie să ne facem datoria decimând marxismul cultural".

Cele două ţinte ale atacurilor au fost Guvernul laburist al premierului Jens Stoltenberg şi şcoala de vară a organizaţiei de tineret al Partidului Laburist, de pe insula Utoeya.

Partiul Progresului (FrP), o formaţiune de dreapta populistă, a anunţat că suspectul a aderat la partid în 1999 şi l-a părăsit în 2006. "Mă întristează şi mai mult să aflu că această persoană a fost în rândurile noastre", a declarat preşedinta FrP, Siv Jensen, într-un comunicat.

Într-un mesaj postat în 2009 pe site-ul de dezbateri www.document.no, Breivik reproşa FrP "dorinţa de a satisface aşteptările multiculturale şi idealurile suicidare ale umanismului".

Potrivit fundaţiei Expo, un observator al grupărilor de extremă-dreapta cu sediul la Stockholm, suspectul a fost înscris în 2009 pe un forum extremist suedez. Numit Nordisk, acest forum creat în 2007 declară că apără "identitatea, cultura şi tradiţiile nordice".

Pe profilul său de pe Facebook, bărbatul cu păr blond se descrie drept conservator, creştin, celibatar, interesat de vânătoare şi de jocuri ca "World of Warcraft" şi "Modern Warfare 2".

Conform profilului său de pe Facebook, Anders Behring Breivik era directorul Breivik Geofarm, o fermă biologică, ceea ce i-a permis să aibă acces la produse chimice care pot fi folosite pentru fabricarea de explozibili.

O Centrală de achiziţii agricole a anunţat de altfel că bărbatul a cumpărat şase tone de îngrăşământ la începutul lui mai.

Carnagiul, calificat drept "tragedie naţională" de premierul Stoltenberg şi care a generat un val de indignare şi de compasiune în lume, a început cu un atentat cu maşină-capcană în centrul cartierului din Oslo în care se află ministerele, soldat cu şapte morţi şi nouă răniţi grav.

La scurt timp, suspectul a deschis focul asupra participanţilor la şcoala de vară a tineretului laburist pe insula Utoeya, la circa 40 de kilometri vest de capitală.

Bărbatul a intrat în tabără pretinzând că vrea să asigure securitatea participanţilor după explozia de la Oslo şi a deschis focul asupra participanţilor. El purta un pulover cu sigla poliţiei când a fost arestat.

Conform unui nou bilanţ întocmit sâmbătă de poliţie, cel puţin 85 de persoane au fost ucise pe insulă, iar patru sau cinci persoane sunt în continuare date dispărute. Martorii au afirmat că mai mulţi tineri au încercat să scape de pe insulă înot.

Poliţişti la bordul unor bărci căutau prin apă eventuale victime suplimentare, iar poliţia a precizat că va folosi şi un mini-submarin. Crucea Roşie norvegiană a anunţat că şi scafandrii săi participă la căutări.

Supravieţuitorii au fost adunaţi la câţiva kilometri distanţă, la hotelul Sundvolden. Regele Harald al Norvegiei, regina Sonja, prinţul moştenitor Haakon, Stoltenberg şi mai mulţi miniştri i-au vizitat.

Armata şi poliţia au consolidat securitatea clădirilor şi instituţiilor după dublul atac, cel mai sângeros din Europa după atentatele islamiste de la 11 martie 2004 din Madrid, soldate cu 191 de morţi. Acesta este de asemenea cel mai grav act de violenţă comis în Norvegia după cel de-al Doilea Război Mondial.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici