Sute de persoane au încercat să ocupe Wall Street, în semn de protest faţă de reducerile bugetare

Câteva sute de manifestanţi s-au adunat sâmbătă în apropiere de Wall Street, cu intenţia de a ocupa zona financiară din New York, în semn de protest faţă de corupţia şi lăcomia din sistemul financiar şi faţă de reducerile bugetelor sociale americane.

460 afișări
Imaginea articolului Sute de persoane au încercat să ocupe Wall Street, în semn de protest faţă de reducerile bugetare

Sute de persoane au încercat să ocupe Wall Street, în semn de protest faţă de reducerile bugetare (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

Demonstranţii, în majoritate tineri, intenţionau să staţioneze în apropierea Bursei din New York, pentru a-şi exprima furia faţă de un sistem financiar care îi favorizează pe cei bogaţi şi puternici.

Poliţia a blocat însă toate căile de acces către Wall Street şi arterele învecinate, unde se află sediile marilor bănci americane, împiedicându-i pe manifestanţi să ajungă în zonă.

Manifestaţia a fost convocată, prin intermediul reţelelor sociale, de mai multe grupuri anarhiste şi de revista online Adbusters. "Singurul lucru pe care îl avem în comun este că suntem cele 99 de procente din populaţie care nu mai tolerează lăcomia şi corupţia celorlalţi 1 la sută", conform unui comunicat publicat pe site-ul Occupy Wall Street.

Organizatorii sperau să transforme Wall Street într-o "Piaţă Tahrir americană", după modelul pieţei centrale din Cairo, ocupată de manifestanţii care au obţinut, în februarie, înlăturarea de la putere a regimului condus de Hosni Mubarak.

Sâmbătă după-amiază, circa 700 de persoane, dintre care multe aveau asupra lor saci de dormit, căutau un loc unde să campeze, la circa un kilometru de Bursa din New York. Organizatorii anunţaseră că speră să atragă cel puţin 20.000 de participanţi la protest.

Statele Unite, afectate de criza financiară din 2008, au aplicat importante reduceri bugetare pentru reducerea deficitului, în timp ce rata şomajului se situează la un nivel de circa 9 la sută.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici