Tânăra iraniană Reyhaneh Jabbari executată sâmbătă îi ceruse mamei sale să-i doneze organele

Iraniana Reyhaneh Jabbari, care a fost executată sâmbătă pentru că l-ar fi ucis pe cel care ar fi violat-o în 2007, a cerut familiei să-i doneze organele "şi orice poate fi transplantat" unor persoane care au nevoie, "ca dar", şi să fie incinerată, relatează site-ul postului panarab Al Arabiya.

1171 afișări
Imaginea articolului Tânăra iraniană Reyhaneh Jabbari executată sâmbătă îi ceruse mamei sale să-i doneze organele

Tânăra iraniană Reyhaneh Jabbari executată sâmbătă îi ceruse mamei sale să-i doneze organele (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

Un tribunal de la Teheran a găsit-o vinovată, în 2009, de uciderea unui fost angajat al Ministerului iranian al Informaţiilor.

Jabbari, executată la vârsta de 26 de ani, a înregistrat un mesaj audio în aprilie - în ziua în care a aflat că va fi spânzurată -, scrie postul, citând grupul politic de opoziţie din exil Consiliul Naţional al Rezistenţei Iraniene (NCRI), care a tradus şi pus în circulaţie acest testament.

Tânăra, care a fost arestată la vârsta de 19 ani, i-a cerut în acest mesaj mamei sale, Sholeh Pakravan, să-i doneze organele "şi orice poate fi transplantat" unor persoane care au nevoie, "ca dar".

"Dragă Sholeh, nu plânge pentru ceea ce auzi", îi spune ea cu o voce calmă, asigurând-o că s-a împăcat cu faptul că va muri. "Îţi spun din suflet că nu vreau să ai un mormânt la care să vii, să jeleşti şi să suferi. Nu vreau să porţi doliu pentru mine. Să faci tot ceea ce poţi pentru ca să uiţi zilele dificile pe care le-am petrecut. Dă-mă vântului să mă împrăştie", afirmă tânăra.

În mesaj Jabbari descrie, de asemenea, ce s-a petrecut la tribunal, unde afirmă că nu a plâns şi nu a implorat, deoarece a avut încredere în lege şi judecători. Ea a fost condamnată la moarte de un tribunal din Teheran, în 2009, pentru uciderea lui Morteza Abdolali Sarbandi, un fost angajat al Ministerului iranian al Informaţiilor, în pofida faptului că a declarat că l-a înjunghiat o singură dată, în legitimă apărare, şi că alt bărbat prezent în încăpere l-a ucis.

Autorităţile iraniene au aprobat execuţia lui Jabbari în pofida unor presiuni internaţionale în vederea eliberării tinerei şi a unei petiţii semnate de peste 242.000 de persoane în acest sens. Familia lui Sarbandi a refuzat să o ierte sau să accepte în schimb o sumă de bani, potrivit unor documente judiciare.

Jabbari şi-a încheiat mesajul, a cărei transcriere Al Arabiya a publicat-o integral, cu ultima dorinţă. "Vreau să te îmbrăţişez până mor. Te iubesc", i-a transmis ea mamei sale, căreia i s-a permis să petreacă o ultimă oră cu fiica sa, vineri.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici