Tbilisi neagă existenţa vreunui plan privind amplasarea unui scut antirachetă în Georgia - presă

Reprezentantul special al premierului georgian pentru relaţii cu Rusia Zurab Abaşidze a declarat luni că nu există un plan cu privire la desfăşurarea unui sistem de apărare antirachetă NATO pe teritoriul Georgiei, relatează agenţia rusă RIA Novosti în pagina electronică.

123 afișări
Imaginea articolului Tbilisi neagă existenţa vreunui plan privind amplasarea unui scut antirachetă în Georgia - presă

Tbilisi neagă existenţa vreunui plan privind amplasarea unui scut antirachetă în Georgia - presă (Imagine: AFP/ Mediafax Foto)

Un purtător de cuvânt al diplomaţiei ruse, Aleksandr Lukaşevici, a exprimat anterior îngrijorarea Moscovei faţă de cererea ministrului georgian al Apărării Irakli Alasania privind plasarea unui scut antirachetă pe teritoriul Georgiei.

"În ceea ce priveşte declaraţia domnului Lukaşevici, potrivit căreia Georgia speră să găzduiască infrastructuri aparţinând Statelor Unite sau NATO pe tritoriul său, ţin să reafirm din nou că nu există niciun plan în acest sens şi că acest subiect nu este examinat, pentru moment. Este sigur că Moscova nu-l ignoră", a declarat Abaşidze într-un interviu pentru o publicaţie georgiană.

Secretarul general al NATO Anders Fogh Rasmussen a declarat anul trecut că Georgia ar putea să se alăture forţelor de reacţie ale Alianţei Nord-Atlantice, în 2015. Premierul georgian Irakli Garibaşvili a anunţat în ianuarie că ţara speră să integreze planul de acţiune în vederea aderării la NATO (MAP) la summitul NATO din 2014. Însă preşedintele american Barack Obama a declarat că NATO nu intenţionează să se extindă, pentru moment.

Cooperarea între Georgia şi NATO a început în 1994 cu aderarea Tbilisi la Programul Parteneriatului pentru Pace. După "revoluţia trandafirilor" din 2004, această cooperare s-a intensificat. La summitul NATO de la Bucureşti, în aprilie 2008, participanţii au reafirmat că Georgia şi Ucraina ar putea, la un moment dat, să devină membre ale Alianţei Nord-Atlantice, cu conduiţia să îndeplinească exigenţele organizaţiei.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici