Tensiuni între SUA şi China. O navă de război americană a contestat pretenţiile teritoriale chineze în Marea Chinei de Sud

Un distrugător cu rachete ghidate al Marinei Statelor Unite a contestat joi pretenţiile de suveranitate ale Chinei în interiorul şi în jurul insulelor din Marea Chinei de Sud, un comunicat al Marinei afirmând că astfel de pretenţii încalcă dreptul internaţional, relatează CNN.

1280 afișări
Imaginea articolului Tensiuni între SUA şi China. O navă de război americană a contestat pretenţiile teritoriale chineze în Marea Chinei de Sud

USS Benfold a navigat în jurul Insulelor Paracel, cunoscute sub numele de Insulele Xisha în China, în ceea ce Marina numeşte o operaţiune de libertate de navigaţie (FONOP), a declarat locotenentul Mark Langford, purtătorul de cuvânt al Flotei a 7-a americane, în comunicat.

Insulele Paracel sunt un grup de 130 de insule mici de corali şi recife în partea de nord-vest a Mării Chinei de Sud. Acestea nu sunt populate, existând doar garnizoane militare chinezeşti care însumează 1.400 de persoane, potrivit CIA Factbook.

Insulele sunt revendicate şi de Vietnam şi de Taiwan, dar sunt deţinute Chinei de peste 46 de ani.

Comunicatul Marinei americane a precizat că Benfold a contestat, de asemenea, şi pretenţiile Vietnamului şi Taiwanului.

"Toţi cei trei reclamanţi cer fie permisiunea, fie o notificare prealabilă înainte ca o navă militară să se angajeze în trecerea prin marea teritorială. În conformitate cu dreptul internaţional ... navele tuturor statelor - inclusiv navele lor de război - se bucură de dreptul de trecere nevinovată prin marea teritorială. Impunerea unilaterală a oricărei cerinţe de autorizare sau de notificare prealabilă pentru trecerea nevinovată este ilegală", se arată în declaraţia Marinei americane.

Afirmarea dreptului la libertatea de navigaţie presupune navigarea în limita teritorială de 12 mile de la linia de coastă a unei naţiuni, recunoscută de dreptul internaţional.

China a reacţionat cu furie la prezenţa Benfold în ceea ce ea susţine că sunt apele sale teritoriale.

"Ceea ce a făcut SUA încalcă grav suveranitatea şi securitatea Chinei şi este încă o dovadă clară că urmăreşte hegemonia maritimă şi militarizează Marea Chinei de Sud. Faptele dovedesc pe deplin că SUA este un "generator de riscuri" în Marea Chinei de Sud şi "cel mai mare distrugător" al păcii şi stabilităţii în Marea Chinei de Sud", a declarat armata chineză.

China revendică aproape întreaga suprafaţă de 1,3 milioane de mile pătrate din Marea Chinei de Sud ca teritoriu suveran.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici