TRAGEDIA de la Smolensk: Protest în faţa ambasadei ruse de la Varşovia, la trei ani de la accident - FOTO

Aproximativ 300 de reprezentanţi ai dreptei naţionaliste poloneze au manifestat marţi seară în faţa ambasadei Federaţiei ruse de la Varşovia, în ajunul celei de-a treia comemorări a accidentului de avion al preşedintelui Lech Kaczynski ce s-a produs la Smolensk în Rusia.

459 afișări
Imaginea articolului TRAGEDIA de la Smolensk: Protest în faţa ambasadei ruse de la Varşovia, la trei ani de la accident - FOTO

TRAGEDIA de la Smolensk: Protest în faţa ambasadei ruse de la Varşovia, la trei ani de la accident (Imagine: AFP/ Mediafax Foto)

Manifestanţii au afişat pancarte acuzând autorităţile ruse şi guvernul polonez de producerea acestui accident. Aceştia au solicitat returnarea în Polonia a epavei avionului care se află încă la Smolensk, au constatat jurnaliştii AFP.

Partidul conservator Lege şi Justiţie (PiS, de opoziţie) condus de Jaroslaw Kaczynski, fratele geamăn al preşedintelui defunct, precum şi alte mişcări naţionaliste de dreapta, alimentează teza unui complot ca fiind motivul principal al catastrofei survenite la 10 aprilie 2010.

Conform unui sondaj publicat la începutul lunii martie, 33 la sută dintre polonezu "nu exclud" un atentat la Smolensk. Acest eveniment a provocat o adevărată "ruptură politică" în Polonia.

"Adevărul este că a fost un atentat", a declarat pentru AFP Danuta Bobrowska, venită de la Zielona Gora, la 459 de kilometri de Varşovia, ţinând în mână o fotografie a cuplului prezidenţial defunct.

Ceremoniile oficiale de comemorare, precum şi manifestaţiile opoziţiei vor avea loc în cursul zilei de miercuri.

Într-un raport publicat în august, comisia de anchetă poloneză a recunoscut că principalele cauze ale catastrofei de la Smolensk sunt vina părţii poloneze. Însă aceasta a atribuit o parte din responsabilităţi şi Rusiei, denunţând greşelile controlorilor şi echipamentele defecte de la aeroportul din Smolensk.

În urma acestor concluzii, trei generali şi alţi zece ofiţeri polonezi au fost demişi. Unitatea armatei înzestrată cu transportul aerian al personalităţilor oficiale a fost desfiinţată iar această sarcină revine de atunci piloţilor civili.

Avionul Tupolev 154 care îl transporta pe preşedintele Kaczynski, soţia sa şi alte 94 de persoane printre care înalţi responsabili politici şi militari polonezi, s-a prăbuşit încercând să aterizeze în condiţii de ceaţă la Smolensk, în vestul Rusiei.

Delegaţia poloneză trebuia să asiste la Katyn, în apropiere de Smolensk, la ceremoniile ce marcau cea de-a 70-a comemorare a masacrului mai multor mii de ofiţeri polonezi prizonieri ai Armatei roşii de către poliţia secretă sovietică în timpul celui de-al Doilea Război Mondial.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici