Tristeţe şi stupoare în rândul susţinătorilor lui Hugo Chavez

Sute de susţinători, adunaţi miercuri în faţa porţii Spitalului Militar de la Caracas, plângeau, având "inima distrusă", după moartea lui Hugo Chavez, decedat marţi.

532 afișări
Imaginea articolului Tristeţe şi stupoare în rândul susţinătorilor lui Hugo Chavez

Tristeţe şi stupoare în rândul susţinătorilor lui Hugo Chavez (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

"Am inima distrusă. Este ca şi cum am pierdut un părinte sau un fiu", mărturiseşte Ariani Rodriguez.

"Comandantul nu mai este fizic printre noi, dar ne rămâne gândirea sa, leadershipul său", declară emoţionată pentru AFP această învăţătoare, purtând o pancartă pe care scrie "Eu sunt Chavez" şi un tricou inscripţionat cu ochii defunctului lider "antiimperialist".

Asemeni ei, sute de susţinători ai liderului bolivarian, îmbrăcaţi în roşu, culoarea partidului aflat la putere, s-au adunat spontan, vizibil neîncrezători, la porţile Spitalului Militar de la Caracas, unde Hugo Chavez a decedat marţi. Ei arborau fotografii cu eroul lor şi transmiteau mesaje de dragoste eternă.

Anume de aici, cu câteva ore mai devreme, vicepreşedintele Nicolas Maduro a anunţat, reprimându-şi lacrimile, decesul lui Chavez, în vârstă de 58 de ani, din cauza unui cancer diagnosticat la mijlocul lui 2011.

"Suntem cu toţii Chavez! Chavez trăieşte în continuare, lupta continuă!" sau "Chavez la Panteon" cântă susţinătorii preşedintelui defunct, reclamând să fie îngropat în Panteonul Naţional, unde se odihnesc eroii istorici ai Venezuelei.

Unii poartă băşti cu însemnele Partidul Socialist Unit din Venezuela (PSUV), aflat la putere, şi pancarte dedicate gloriei liderului populist de stânga. "Chavez, eliberatorul nostru din secolul XXI" sau "Poporul, Chavez, Revoluţia continuă!", anunţă pancartele.

"Chavez ne-a părăsit, ce gol mare ne lasă", se lamentează din mijlocul muţimii o femeie în vârstă şi neconsolată.

Intrarea spitalului este puternic păzită de către militari. În curte, funcţionari ai regimului îşi împărtăşesc durerea cu susţinători ai lui Chavez, vorbindu-le prin intermediul megafoanelor.

"Este un bărbat care ne-a învăţat să iubim patria. Comandantul ne-a părăsit, dar el trăieşte în inimile noastre şi noi trebuie să continuăm construirea patriei, să continuăm Revoluţia, deoarece aceasta a fost dorinţa sa cea mai profundă", declarată înlăcrimat Francis Izquierdo, un angajat municipal în varstă de 40 de ani.

Înaintea funeraliilor naţionale de vineri, trupul neînsufleţit al preşedintelui Hugo Chavez va fi expus începând de miercuri în holul Academiei Militare de la Caracas.

"El nu avea voie să moară. El a fost cel mai bun preşedinte al Venezuelei", spune plângând Frank Aponte, un zidar în vârstă de 45 de ani, întâlnit într-un cartier din estul Caracasului. "Mă duc să-l veghez, chiar dacă trebuie să stau la coadă timp de două zile" pentru a putea ajunge în faţa trupului neînsufleţit al "Comandantului".

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici