Tsipras: Am negociat acordul cu creditorii "cu cuţitul la gât"

Premierul elen Alexis Tsipras a mers marţi seara la televiziunea naţională pentru a susţine acordul cu creditorii, afirmând că l-a negociat "cu cuţitul la gât", în timp ce oficialii europeni nu ştiu cum să asigure o finanţare punte pentru a preveni intrarea Greciei în incapacitate de plată.

1571 afișări
Imaginea articolului Tsipras: Am negociat acordul cu creditorii "cu cuţitul la gât"

Tsipras: Am negociat acordul cu creditorii "cu cuţitul la gât" (Foto: AFP)

O sursă europeană a spus că situaţia financiară a Greciei pare să se înrăutăţească cu fiecare reuniune, iar guvernele sunt reticente să ajute chiar şi numai cu fonduri pe termen scurt, relatează Bloomberg.

"Guvernul grec nu a primit încă un program de finanţare punte pentru că unii încearcă să îl blocheze. Prioritatea mea este ca alegerea pe care am făcut-o, cu cuţitul la gât, să fie finalizată", a afirmat Tsipras într-un interviu la postul public ERT-TV.

Parlamentul grec trebuie să voteze miercuri condiţiile impuse de creditorii ţării pentru reluarea sprijinului financiar, în timp ce măsura de control al capitalului a blocat economia care a pierdut deja 25% din valoare, din 2009.

Fondul Monetar Internaţional (FMI) a criticat marţi seara acordul privind noul plan de salvare oferit Greciei de liderii zonei euro, apreciind că datoria publică a statului grec a devenit nesustenabilă şi că Atena are nevoie de reducerea datoriilor.

Tsipras a explicat că pachetul de austeritate este inevitabil, pentru că alternativa ar fi fost ieşirea din zona euro. În schimb, necesarul de finanţare pe termen mediu al Greciei va fi asigurat, iar discuţiile pentru restructurarea datoriilor vor începe în toamnă, a spus premierul.

Comentariile premierului elen au provocat iritare în rândul oficialilor germani.

"Ceea ce a spus ieri premierul Tsipras la televiziunea elenă mă irită. Când cineva spune că nu sprijină cu adevărat ceea ce face, atunci cred că este o problemă, acest fapt nu creează încredere", a declarat Jens Spahn, secretar de stat în Ministerul german de Finanţe.

Săptămâna viitoare, Grecia trebuie să ramburseze Băncii Centrale Europene (BCE) 3,5 miliarde de euro, iar Guvernul să plătească pensii şi salarii.

"Analizăm toate instrumentele şi fondurile care pot fi utilizate şi toate au dezavantaje, imposibilităţi sau obiecţii legale", a declarat la Bruxelles ministrul olandez de Finanţe Jeroen Dijsselbloem, care prezidează şedinţele Eurogroup.

Acordul de salvare a Greciei mai trebuie ratificat de alte şase parlamente naţionale, între care camera inferioară a Parlamentului german, Bundestag, care se va reuni vineri din vacanţă.

Deocamdată, atenţia se concentrează pe Parlamentul din Atena, care se va reuni în plen în această după-amiază.

Tsipras a spus că pachetul de reforme nu include reducerea salariilor şi a pensiilor. Majorările de taxe sunt "iraţionale", dar inevitabile pentru satisfacerea creditorilor, în timp ce reforma sistemului de pensii era întârziată indiferent de termenii acordului, a precizat premierul, adăugând că Grecia nu dispune de rezervele necesare pentru a susţine revenirea la drahmă.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici